Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum se poate obține viza de nomad digital în România. Cine are dreptul la ea

Cum se poate obține viza de nomad digital în România. Cine are dreptul la ea

de Redacția Jurnalul    |   

Străinii care vor să lucreze din România pentru companii din afara țării vor putea primi viza de lungă ședere pentru nomazii digitali. Pandemia de Covid a dat posibilitatea multor lucrători să lucreze de acasă. Munca de la distanța a devenit rapid un trend, în contextul în care s-a transformat rapid din necesitate.  Din acest motiv tot mai mulți oameni au început să își caute noi locații din care să poată să lucreze, pe măsură ce restricțiile s-au ridicat.

Legea 22/2022 a introdus de anul trecut un nou tip de viză pentru străinii care vor să stea în țara noastră: viza de lungă ședere pentru nomadul digital, scrie Avocatnet.ro.

Viza de lungă ședere este viza care dă dreptul titularului să solicite prelungirea dreptului de ședere temporară  pentru o perioadă mai mare de 90 de zile în scopul desfăşurării mai multor activităţi, inclusiv economice sau profesionale.

Pentru a primi această viză nomadul digital trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dispună de mijloace de întreținere obținute din activitatea pe care o desfășoară, în valoare de cel puțin trei ori câștigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viză, precum şi pentru întreaga perioadă înscrisă în viză,  și să desfășoare activități din care obțin venituri, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.  

De asemenea, orice nomad digital are nevoie de o întreagă listă de documente, pentru a-și putea obține viza, și anume: un contract de muncă încheiat cu o companie înregistrată în afara României, prin care să facă dovada prestării de servicii la distanță, prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau dovada administrării la distanță și prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor a unei companii înregistrate de cel puțin trei ani la data solicitării vizei de acesta în afara României; un document eliberat de compania angajatoare sau pe care o deține, prin care să fie prezentate toate datele de identificare și de contact, precum și domeniul său de activitate și informații privind reprezentanții legali ai companiei.

 Nomadul mai are nevoie și de o scrisoare de intenție, în care trebuie să detalieze scopul deplasării în România și activitățile pe care intenționează să le desfășoare aici. Iar șirul documentelor necesare nu se oprește aici. Mai e nevoie de un atestat al faptului că, la data solicitării vizei, el sau, după caz, compania pe care o deține, are achitate la zi impozitele, taxele și alte contribuții obligatorii, precum și că nu este înregistrat cu acte și fapte care au sau au avut ca efect evaziunea fiscală și frauda fiscală, potrivit EY România.

În plus, este necesară rezervarea unui bilet de călătorie valabil până la destinație, permisul de conducere, cartea verde, o dovadă a asigurării medicale pe întreaga perioadă de valabilitate a vizei, cu acoperire de cel puțin 30.000 euro, un atestat al mijloacelor de întreținere obținute din activitatea desfășurată, în cuantum de cel puțin trei ori câștigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viză (dar și pentru întreaga perioadă înscrisă în viză) și o dovadă a asigurării condițiilor de cazare. Îi mai trebuie nomadului și un certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeași valoare juridică.

Desigur, dacă autoritatea română competentă mai găsește necesar să solicite altceva, nomadul trebuie să prezinte și alte documente doveditoare.

Permisul de ședere temporară este valabil timp de șase luni, iar prima prelungire a dreptului se face cu aceeași perioadă. În caz că doresc prelungirea dreptului de ședere temporară, nomazii digitali vor trebui să facă dovada mijloacelor de întreținere, cel puțin la nivelul câștigului salarial mediu brut, lunar, pentru perioada pentru care se solicită prelungirea dreptului de ședere. Prelungirile ulterioare se pot acorda dacă străinul care dovada veniturilor realizate în condițiile menționate.

Condițiile și actele care trebuie depuse pentru a obține viza se pot consulta aici.  

Cele mai sigure orașe din Europa pentru nomazii digitali

Potrivit Nomadlist și Numbeo, cele mai sigure orașe din Europa pentru nomazii digitali au un mare lucru în comun: sunt prietenoși cu vizitatorii care lucrează la distanță. 


Nomadlist a subliniat următoarele orașe europene drept cele mai prietenoase cu nomazii digitali:

  1. Lisabona, Portugalia
  2. Madeira, Portugalia
  3. Gran Canaria, Spania
  4. Timișoara, România
  5. Berlin, Germania
  6. Porto, Portugalia
  7. Portimao, Portugalia
  8. Fuerteventura, Spania
  9. Lagos, Portugalia
  10. Tenerife, Spania
  11. Brasov, Romania
  12. Tbilisi, Georgia
  13.  Varna, Bulgaria

În schimb, Numbeo listează următoarele orașe europene:

  1. San Sebastian, Spania
  2. Berna, Elveția
  3. Zurich, Elvetia
  4. Munchen, Germania
  5. Trondheim, Norvegia
  6. Tartu, Estonia
  7. Haga, Olanda
  8. Basel, Elveția
  9. Ljubljana, Slovenia
  10. Groningen, Olanda
  11. Zagreb, Croația
  12. Tampere, Finlanda
  13. Cluj-Napoca, România

 

Subiecte în articol: nomad digital viza de lungă ședere
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri