Lupte de stradă între forțele speciale de poliție și manifestanți pro-democrație au izbucnit ieri, în Hong Kong, în prima zi a vizitei demnitarului chinez cu rangul cel mai înalt care sosește în fosta colonie britanică după protestele din 2014. Numeroși demonstranți care purtau bannere anti-Beijing s-au confruntat cu trupele de ordine, iar câțiva dintre ei au fost arestați, scrie BBC.
Sosit ieri în regiunea administrativă chineză cu statut special, responsabilul Biroului pentru Afaceri al Hong Kong și Macao, Zhang Dejiang, este numărul trei în China, după președintele Xi Jinping și premierul Li Keqiang. În ochii formațiunilor pro-democrație, el este principalul vinovat pentru o decizie extrem de controversată adoptată de Beijing, in 2014, care are un impact devastator asupra viitorului politic al regiunii și a declanșat un val de proteste violente, fără precedent. Conform propriei Constituții, după care este guvernat teritoriul administrativ al Hong Kong, liderul acestei regiuni speciale este ales prin sufragiu universal. Deși, inițial, promiseseră un vot liber și direct în 2017, - anul când va fi ales noul guvernator al regiunii autonome -,autoritățile de la Beijing au anunțat, în 2014, că numele viitorului lider din Hong Kong va proveni de pe o listă cu doi sau trei candidați, desemnați de un comitet al Congresului Naţional al Poporului, format din 1.200 de persoane loiale Partidului Comunist chinez. Decizia a scos în stradă zeci de mii pe manifestanți, care au cerut ca oricine să poată candida pentru funcția de guvernator al regiunii autonome. În momenul de față, actualul guvernator este extrem de nepopular în rândul alegătorilor.
Pietre de pavaj, lipite de drum
În urma demonstrațiilor din 2014, au apărut o serie de așa numite “grupări locale”, care s-au arătat dispuse să folosească violența pentru a lupta contra a ceea ce consideră a fi diluarea identității regiunii autonome, pe fondul creșterii influenței sociale și politice a Chinei. În luna februarie a acestui an, sute de manifestanți au aruncat cu bolovani în poliție, după ce forțele de ordine au încercat să închidă o piață care reprezenta pentru protestatari un simbol al tradițiilor locale. În același timp, contestatarii influenței chineze, afirmă că libertatea de exprimare, presa, dreptul la asociere, la călătorie, precum și apartenența la sindicate sunt puse în pericol de politica intruzivă a conducerii de la Beijing. Unul dintre incidentele care au atras furia opozanților a fost dispariția a cinci librari cunoscuți pentru comercializarea unor cărți controversate despre lideri chinezi. Ulterior, s-a aflat că aceștia fuseseră reținuți de autoritățile chineze. În acest context, scrie BBC, vizita lui Zhang a dus la adoptarea unor măsuri extraordinare de securitate: mobilizarea a peste 6.000 de polițiști, ridicarea de bariere în zone-cheie, precum și lipirea pietrelor de pavaj, pentru ca nu cumva manifestanții să le folosească împotriva forțelor de ordine. Numeroase trupe de securitate au fost masate lângă hotelul unde este cazat demnitarul chinez.
Peste 6.000 de polițiști au fost desfășurați cu ocazia vizitei înaltului demnitar chinez. La sosire, Zhang a spus că a venit pentru a asculta recomandările tuturor locuitorilor din Hong Kong pentru implementarea principiului “o țară, două sisteme”.