Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cel mai important medicament pentru creier. Prof.dr. Vlad Ciurea: ”Există două tipuri de odihnă”

Cel mai important medicament pentru creier. Prof.dr. Vlad Ciurea: ”Există două tipuri de odihnă”

de Redacția Jurnalul    |   

Prof. dr. Vlad Ciurea spune care este importanța odihnei pentru funcționarea optimă a creierului. Acesta a subliniat că există două tipuri de odihnă, fiecare având un rol esențial în menținerea sănătății mentale.

Potrivit acestuia, somnul permite celulelor nervoase să se regenereze și să funcționeze eficient, prevenind acumularea de "deșeuri" care afectează performanța creierului. De asemenea, medicul neurochirurg a evidențiat măsurile de odihnă implementate în anumite țări pentru persoanele care lucrează ture de noapte sau în gărzi prelungite.

”Este dovedit că unul dintre cele mai importante "medicamente" pentru supraviețuirea și funcționarea optimă a creierului, menținându-l tânăr și performant, este odihna.

Există două tipuri de odihnă. Prima este odihna activă, care ne face plăcere. De exemplu, după ce am lucrat multe ore la calculator, ne odihnim plimbându-ne într-un parc, sau poate petrecem timp într-o zonă montană, având o conversație plăcută pe o terasă, activități care ne relaxează activ.

Al doilea tip de odihnă este somnul, în timpul căruia celula nervoasă, în totalitate, inclusiv cea superioară, se liniștește. În jurul celulei nervoase vin o serie de celule mici de susținere, care curăță celula nervoasă, o liniștesc și o pregătesc pentru a doua zi. Dacă celula nervoasă nu este curățată, iar "deșeurile" se acumulează, aceasta nu va mai funcționa corect”, susține medicul. 

”Organismul are o capacitate extraordinară de adaptare. Cei care lucrează în ture de noapte sau fac gărzi de 24 de ore primesc, în mod normal, timp pentru odihnă. De exemplu, în străinătate, cum este în Danemarca, unde am lucrat și eu, este obligatoriu ca, după o gardă, la ora 8:00 dimineața, să te trimită acasă pentru odihnă. La noi, uneori, mai rămânem pentru a ajuta, însă, în mod ideal, odihna ar fi esențială”, a concluzionat prof. dr. Vlad Ciurea în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri