"Preşedintele Sadâr Japarov i s-a adresat lui Vladimir Putin şi a cerut ajutorul Rusiei deoarece este complicat pentru cele două părţi să ajungă la un acord. Problemele frontaliere au izbucnit pentru că problemele de demarcare şi delimitare nu au fost rezolvate când cele două ţări făceau parte din Uniunea Sovietică. Rusia este statul succesor al Uniunii Sovietice, documentele de arhivă şi hărţile sunt la Moscova", a explicat Marat Imankulov, secretar al Consiliului de securitate din Kârgâzstan.
Frontiera dintre cele două țări se întinde pe circa 970 de kilometri dar nu a fost clar delimitată după dezmembrarea URSS, motiv pentru care au loc mereu ciocniri în zonă, care se soldează adesea cu victime.
Luna trecută au avut loc neînțelegeri în regiunea Batken, din sud-vestul Kârgâzstanului, la granița cu Tadjikistanul. Circa 100 de persoane au murit.
Cele două state sunt membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Federația Rusă.
A fost prima întâlnire între Saparov şi Rahmon după confruntările soldate cu morţi din septembrie.
Preşedintele rus a dat atunci asigurări, în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul întâlnirii, că Rusia "nu pretinde rolul de mediator" dar că ea "se uită la documente şi la hărţi" pentru a "căuta o soluţie".