Comisia juridică a întocmit un raport favorabil privind cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a celor doi deputaţi. În cazul lui Nicolae Păun, cererile procurorilor au fost avizate cu 13 voturi favorabile, două împotrivă şi trei abţineri. Păun nu a fost prezent la lucrările comisiei pentru a-şi susţine punctul de vedere.
„Dânsul nu a fost prezent, una din fetele din staff-ul tehnic a primit un SMS foarte scurt de la consiliera lui că nu vine, dar, prin votul întregii comisii, s-a decis să stabilim şi să dăm votul şi să înaintăm un raport Biroului Permanent pe acest caz”, a precizat vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica.
În ce-l priveşte pe Mădălin Voicu, votul a fost foarte strâns: 10 deputaţi jurişti au votat pentru reţinere şi arestare, iar 9 s-au opus arestării. Comisia va face două rapoarte distincte, unul pentru cererile de reţinere şi unul pentru cele de arestare. Votul în plen va fi dat miercuri, după încheierea sesiunii de vot final. Interesant este faptul că se va vota de patru ori, succesiv, pentru fiecare din cererile procurorilor, şi nu în bloc, pentru toate.
Deputaţii jurişti au avut ocazia deja să consulte stenogramele interceptărilor făcute de către DNA, într-una din ele Păun proferând ameninţări la adresa procurorilor, în timp ce Voicu era încrezător că nu sunt probe care să-l incrimineze. Perspectivele celor doi sunt destul de sumbre întrucât nu par să aibă susţinere politică suficientă pentru a bloca demersul procurorilor. Nici măcar Mădălin Voicu, deputat PSD, nu poate spera la prea mult.
„În aceste situaţii nedorite, colegii noştri au luat, am luat deja decizia politică, în sensul că judecătorii sunt cei care trebuie să decidă într-un fel sau altul. Şi nu ne opunem solicitării procurorilor”, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
Păduri pentru Paltin
Un alt dosar important în care sunt implicaţi mai mulţi parlamentari este cel al retrocedărilor ilegale. Alături de Gheorghe- Paltin Sturdza, foştii deputaţi Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional pentru obţinerea de venituri ilicite prin trafic de influenţă. Sturdza ar fi primit, în urma unor retrocedări ilegale, circa 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău. Prejudiciul adus Romsilva este estimat la peste 300 de milioane de euro.
Ulterior, procurorii au identificat un alt parlamentar care ar fi fost părtaş la comiterea acestor infracţiuni, senatorul PNL Tudor Chiuariu, ce a fost pus în ianuarie sub acuzare pentru că ar fi cerut de la Sturdza 3.000.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa pe lângă anumiţi funcţionari astfel încât acesta să primească 3.000 de hectare de pădure. Între timp, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam au demisionat din Parlament.
„Stagiatură” la ANRP
Într-unul din dosarele ANRP instrumentate de DNA se regăsesc printre acuzaţi doi deputaţi: Marko Attila (UDMR) şi Theodor Nicolescu (PNL). Chiar dacă la data faptelor pentru care sunt acuzaţi nu erau încă deputaţi, asta spune multe despre modul în care partidele îşi selectează oamenii pentru Parlament. Ca înalţi funcţionari în ANRP, cei doi ar fi comis, alături de alte persoane, abuz în serviciu atunci când au supraevaluat cu aproape 70 de milioane de euro, un teren pentru care a fost despăgubit omul de afaceri Horia Simu.
Marko şi Nicolescu au fost deja trimişi în judecată, ultimul după o scurtă şedere în arest. În schimb, Marko Attila a fugit în Ungaria, iar autorităţile din această ţară nu se grăbesc să-l extrădeze, el fiind deja condamnat într-un alt dosar.
Mădălin Voicu este acuzat că ar fi primit lunar sume de bani de la Partida Romilor, condusă de către Nicolae Păun, pentru a-şi exercita influenţa în favoarea proiectelor derulate de acesta, cu fonduri europene.