Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Vremea schimbătoare, coșmar pentru organism

Vremea schimbătoare, coșmar pentru organism

de Paul Bardasu    |   

Primăvara vine cu episoade de vreme călduroasă sau rece și umedă. Schimbările sunt bruște, iar organismul le resimte din plin. Cei mai afectați sunt bătrânii și cei cu imunitatea scăzută.

Cum ne influențează schimbarea vremii? Modificările presiunii atmosferice dau dureri de cap, o stare generală proastă și putere scăzută de concentrare. Iar umezeala vine la pachet cu dureri articulare. Pentru meteosensibili, trecerea de la un timp însorit la ploaie și frig e un coșmar. Facem parte din natură, așa că este firesc ca toate schimbările din natură să ne influențeze.

În mod normal, organismul uman reacționează la orice modificare a temperaturii și presiunii atmosferice activând mecanisme ce-i permit să se adapteze la noile condiții. Însă când organismul e slăbit de diverse dezechilibre sau afecțiuni, mecanismul nu mai funcționează bine. Probleme de adaptare putem întâmpina și când schimbările meteo sunt bruște sau când alternanța cald-frig-soare-ploaie se face în mod repetat, vreme de câteva săptămâni, organismul nu are timp să se adapteze, practic, niciuneia dintre stări.

Primăvara vine „la pachet” cu schimbarea uneori dramatică a temperaturii de la o zi la alta. În afară de temperatura foarte scăzută sau foarte ridicată, ne dau bătăi de cap umiditatea accentuată și presiunea atmosferică mai scăzută ori mai crescută decât cea normală. Când indicele temperatură-umezeală, numit și indicele de confort termic, are valori mai mici sau mai mari decât cele considerate normale, se produc modificări la nivel celular, iar starea noastră generală este alterată.

Vârstnicii, cei mai afectați

În mod normal, meteosensibilitatea este mai des întâlnită la vârstnici; tinerii sunt afectați numai dacă au o imunitate scăzută sau suferă de diverse boli, fiindcă aproape toate suferințele sunt accentuate de schimbările meteo. 

Cel mai des întâlnite reacții ale organismului la modificările temperaturii și presiunii atmosferice sunt oboseala, somnolența, capacitatea de concentrare scăzută, durerile puternice de cap, amețeala, slăbiciunea, irascibilitatea, sufocarea și transpirația excesivă, hipertensiunea, palpitațiile, durerile articulare. Pentru cei cu reumatism, umezeala este un coșmar: îi dor toate încheieturile, iar durerea pare să nu se amelioreze cu nici un tratament, până nu se îndreaptă vremea. Umezeala este și un factor favorizant pentru bolile contagioase. La polul opus, aerul foarte uscat afectează aparatul respirator, uscând mucoasa nazală. Dar haideți să le luăm pe rând.

Specialiştii de la Institutul Naţional al Sănătăţii sunt de părere că scăderea sau creşterea bruscă a temperaturii afectează metabolismul, iar riscul apariţiei bolilor precum astmul, a afecţiunilor pulmonare și respiratorii, a alergiilor, a depresiei şi a problemelor de nutriţie este ridicat. Aceste studii au arătat că organismul uman a început să îşi piardă capacitatea de adaptare la fluctuaţiile de temperatură, iar atunci când corpul este slăbit, repercusiunile asupra sănătăţii pot fi destul de grave. Temperaturile ridicate au fost asociate cu creşterea numărului de pacienţi afectaţi de stres sau de probleme de nutriţie, iar temperaturile scăzute sunt responsabile de bolile respiratorii.

Agravează problemele cardiace

Modificările bruște de temperatură pot duce şi la agravarea unor afecţiuni, cum ar fi cele cardiace. Astfel, o persoană care suferă de hipertensiune, afecţiune ce poate fi ţinută sub control, riscă să facă un atac de cord. Una dintre explicaţii ar fi că aceste schimbări climatice interacţionează cu medicamentele prescrise pacienţilor hipertensivi.

Scad imunitatea

Din cauza aerului rece și umed, persoanele care suferă de reumatism se confruntă cu dureri foarte mari. Mai mult decât atât, fronturile de aer umed agravează diferitele forme de reumatism cronic degenerativ.

Duc la apariția virozelor

În momentul în care corpul este practic forțat să treacă brusc de la o temperatură ridicată la una mică, organismul este slăbit instantaneu, deoarece încearcă să facă față acestei schimbări. Sistemul imunitar se degradează, iar corpul devine vulnerabil în fața virozelor.

Amețeli, dureri de cap și oboseală excesivă

Atunci când vremea se răcește brusc, foarte multe persoane se confruntă cu amețeli și dureri de cap. Există mulți oameni care, pe o asemenea vreme, acuză o stare de oboseală acută, o astenie fizică și psihică, o stare de somnolență continuă și chiar depresie, cu toate că se odihnesc corespunzător noaptea. Din acest motiv, este bine sa ajutăm sistemul imunitar consumând, pe de o parte, multe legume și fructe, deoarece conțin vitamine și minerale, iar pe de altă parte, suplimente nutritive. Astfel, putem preveni afecțiunile provocate de aceste oscilații de temperatură.

 

Ploaia adâncește depresia

Sigur că în tinerețe asociam ploiaia cu momente romantice, însă cea de primăvară, combinată cu vremea rece, ne alterează starea fizică, dar și psihicul. Ploaia este un factor de agravare a depresiilor, mai ales dacă se întinde pe o perioadă lungă. Oamenii tind să stea mai mult acasă, izolându-se astfel de prieteni și luând pauză de la interacțiunea socială.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri