Jurnalul.ro Ştiri Externe Vulcanii Etna și Stromboli din Italia au erupt; Aeroportul Catania a fost închis

Vulcanii Etna și Stromboli din Italia au erupt; Aeroportul Catania a fost închis

de Redacția Jurnalul    |   

Erupțiile vulcanului Etna și ale vulcanului mai mic Stromboli au aruncat cenușă fierbinte și lavă ridicând nivelul de alertă pe insula mediteraneană Sicilia și forțând închiderea temporară a aeroportului Catania vineri, scrie Reuters.

Etna, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a cunoscut o activitate intensă în ultimele zile, luminând cerul în apropierea orașului Catania, în timp ce Stromboli, de pe coasta siciliană de nord, a revărsat lavă în mare.

Agenția de protecție civilă din Italia a emis o alertă maximă, roșie, pentru Stromboli, avertizând că situația s-ar putea deteriora.

Ministrul Protecției Civile, Nello Musumeci, a declarat că Stromboli este „sub supraveghere”, adăugând că autoritățile se asigură că planurile de evacuare sunt pregătite în caz de urgență.

Pompierii au declarat că au dublat preventiv numărul pompierilor de pe insulă.

În apropiere de Catania, pe coasta de est a Siciliei, locuitorii și autoritățile au trecut la curățarea orașului după ce străzile și mașinile au fost acoperite de cenușă vulcanică neagră, în timp ce aeroportul din apropiere a fost închis.

„Pista aeroportului Catania este inutilizabilă din cauza căderii de cenușă vulcanică. Atât sosirile, cât și plecările sunt suspendate”, au precizat reprezentanții aeroportul într-o declarație, adăugând că operațiunile ar urma să fie reluate la ora 15:00 (13:00 GMT).

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: vulcan stromboli etna
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri