Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum se prepară zacusca. Avertismentul medicului Florin Bălănică: "E bogată în calorii"

Cum se prepară zacusca. Avertismentul medicului Florin Bălănică: "E bogată în calorii"

de Redacția Jurnalul    |   

Zacusca face parte din bucătăria tradițională românească. Se prepară toamna din legume coapte, ulei și condimente.

Cele mai folosite legume pentru zacuscă sunt ardeii grași, ceapa, roșiile, vinetele, dar se pot adăuga și ciuperci, usturoi, ardeii iuți. Ingredientele trebuie să fie proaspete și de bună calitate, fără a se adăuga sare ori ulei în exces. 

Medicul nutriționist Florin Ioan Balanică a explicat pentru DC MEDICAL  ce trebuie să știm despre zacuscă.

”Toamna vine cu o multitudine de legume care, consumate în forma lor crudă, fac parte dintr-un meniu care poate fi sănătos. În tradiția românească există niște obiceiuri pentru a prepara anumite alimente pentru toamnă, cum ar fi zacusca sau sosuri pentru supe sau ciorbe.

Mixurile de legume preparate cu o bogăție de grăsimi vegetale cum ar fi uleiul, consumate în mod constant, pe termen lung și la orice oră pot duce la creștere în greutate. Sunt alimente bogate în calorii”, a precizat acesta.

Zacusca se poate consuma oricând, chiar și la micul dejun. 

”Nu este nicio problemă dacă la micul dejun avem două felii de pâine prăjită cu o zacuscă făcută în casă. Dar nu în fiecare zi!”, a mai explicat medicul. 

Acesta a insistat asupra unor aspecte care trebuie avute în vedere dacă vrem să preparăm o zacuscă mai sănătoasă. 

”Noi facem zacusca fără ulei, dar este o tehnică de fierbere pe care am învățat-o de la bunica mea, care a trăit 100 de ani. E o tehnică mai complicată. Legumele trebuie fierte la un foc de o anumită intensitate, în ceaun.

Procesul de coacere dacă presupune contact direct cu flacăra, pe termen lung, nu este un proces sănătos. Dacă discutăm despre coacerea ardeilor care nu sunt în contact cu flacăra și curățăm pielea aceea care s-a înnegrit și folosim produsul pentru a face zacuscă, nu există niciun fel de efect negativ asupra sănătății.

Orice fel de aliment dacă îl preparăm prin foc, la grătar și carnea este în contact direct cu flacăra, acei produși care se degajă, sunt produși care pe termen lung și printr-un consum constant pot duce la tulburări ale sistemului digestiv, în special ale stomacului”, a mai spus dr. Florin Ioan Balanică.

Beneficii pentru sănătate

Nutrienți: Legumele coapte folosite în zacusca, cum ar fi ardeii și vinetele, sunt bogate în vitamine și minerale, respectiv vitamina C, vitamina A, potasiu și fibre.

Fără conservanți sau aditivi: Dacă se prepară acasă, atunci aditivii și conservanții lipsesc. 

Valoare calorica moderată: Deși zacusca conține ulei, aceasta poate fi moderată în calorii, mai ales dacă se folosește uleiul în cantități rezonabile.

Antioxidanți: Legumele din zacuscă sunt o sursă bună de antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

 

Subiecte în articol: zacusca preparare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri