Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski continuă curățarea serviciului de securitate al Ucrainei

Zelenski continuă curățarea serviciului de securitate al Ucrainei

Preşedintele Volodimir Zelenski a continuat epurarea serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) prin demiterea directorului adjunct al instituţiei. Volodimir Horbenko este cel mai recent oficial care şi-a pierdut locul de muncă după ce Zelenski a declarat că şefii nu au eliminat elementele pro-ruse.

Această decizie vine în timp ce parlamentarii au votat pentru demiterea şefului SBU, Ivan Bakanov, şi a procurorului general Irina Venediktova.

Luni, un consilier al lui Zelenski a sugerat că cei doi au fost doar suspendaţi în aşteptarea unei investigaţii, după ce preşedintele a părut iniţial că îi demite, potrivit discursului său nocturn. Dar marţi, liderul ucrainean a depus în faţa parlamentului o moţiune de neîncredere împotriva celor doi, care a fost aprobată de o majoritate covârşitoare de parlamentari, potrivit BBC.

Au existat rapoarte timp de mai multe săptămâni potrivit cărora Zelenski a vrut să-l înlocuiască pe Bakanov după ce a ajuns să îl acuze pentru eşecurile în oprirea avansului rusesc din februarie.

Niciunul dintre cei doi înalţi oficiali, ambii numiţi personal de Zelenski, nu este acuzat că şi-a trădat ţara. Dar ei au condus agenţii în care interferenţa rusă pare să fi avut un impact asupra capacităţii Ucrainei de a menţine teritoriul în primele zile ale războiului.

Vorbind după vot, liderul partidului Slujitorul Poporului al lui Zelenski, David Arakhamia, a declarat că recent au ieşit la iveală noi informaţii, iar epurarea SBU va continua în zilele următoare.

„Vor fi multe 'epurări', pentru că de-a lungul anilor mulţi rezidenţi ai serviciilor speciale ruseşti s-au înrădăcinat în secret între zidurile SBU, din păcate", a declarat Arakhamia, adăugând: „Ei au avut acces la materiale pe care nu le aveau înainte".

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Volodimir Zelenski
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri