Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenskyy, refuzat de președintele Comitetului Olimpic de a vizita linia frontului

Zelenskyy, refuzat de președintele Comitetului Olimpic de a vizita linia frontului

de Redacția Jurnalul    |   

Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a respins invitația liderului ucrainean Volodymyr Zelenskyy de a vizita orașul Bakhmut, aflat în conflict în estul țării, în timp ce organizația sa a ripostat la amenințările privind un posibil boicot al Jocurilor Olimpice Paris 2024

CIO a anunțat că "în prezent nu există planuri pentru o altă vizită în Ucraina" ca răspuns la oferta lui Zelenskyy.

Zelenskyy l-a invitat pe Bach la Bakhmut pentru a "vedea cu ochii lui că neutralitatea nu există", după ce CIO a confirmat că încearcă să exploreze o cale de reintegrare a sportivilor din Rusia și Belarus sub un steag neutru.

Bakhmut se află în epicentrul războiului, în timp ce trupele rusești urmăresc să preia controlul asupra orașului, care a fost un câmp de luptă cheie în rezistența ucraineană.

Invitația lui Zelenskyy adresată lui Bach a venit într-o adresă video în care a subliniat că "orice steag neutru al atleților ruși este pătat cu sânge".

Bach a vizitat ultima dată Ucraina în iulie 2022, unde s-a întâlnit cu Zelenskyy și a discutat despre refacerea infrastructurii sportive în țara devastată de război.

CIO a declarat că Bach a vorbit de atunci cu Zelenskyy la telefon, dar că nu există planuri iminente de a se întoarce în Ucraina.

"Președintele CIO a vizitat Ucraina în vara anului 2022 la invitația CNO [Comitetul Național Olimpic]", se arată într-o declarație a CIO.

"În timpul acestei vizite, el s-a întâlnit cu atleți care sunt afectați de război, a fost martor la infrastructura sportivă distrusă și s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele Zelenskyy pentru o discuție extinsă.

"După această vizită, ei au făcut schimb de informații și prin telefon.

"În prezent, nu există planuri pentru o altă vizită în Ucraina".

Patinatorul artistic ucrainean Dymtro Sharpar a fost ucis recent, la vârsta de 25 de ani, în timpul luptelor din Bakhmut.

Volodymyr Androshchchuk, un atlet în vârstă de 22 de ani, care a fost membru al echipei naționale ucrainene, a murit, de asemenea, în luptă săptămâna trecută.

CIO a afirmat că este "profund întristat" de moartea sportivilor și a transmis "cele mai sincere condoleanțe familiilor și prietenilor lor și poporului ucrainean".

"CIO a adoptat o poziție foarte fermă împotriva războiului, condamnându-l cu fermitate, emițând sancțiuni împotriva statelor și guvernelor din Rusia și Belarus la câteva ore după ce a început la 24 februarie 2022", a adăugat CIO.

"CIO rămâne ferm cu această poziție foarte clară.

"Iar această poziție este ghidată de solidaritatea cu Comunitatea Olimpică din Ucraina, pe care Mișcarea Olimpică a susținut-o încă de la începutul războiului și va continua să o facă."

Ministrul ucrainean al sportului, Vadym Guttsait a avertizat recent că țara sa va lua în considerare boicotarea Parisului 2024 dacă Rusia și Belarus vor fi prezente.

Un număr tot mai mare de națiuni europene și-au exprimat, de asemenea, opoziția față de posibila reintroducere a sportivilor ruși și belaruși.

Ministrul polonez al sporturilor, Kamil Bortniczuk, ar fi declarat că "Polonia și Marea Britanie se află în fruntea" eforturilor de a crea o coaliție împotriva participării Rusiei și Belarusului la Paris 2024 și a susținut că țările "ar putea da un ultimatum" în cazul în care aceștia vor participa.

CIO a declarat că este "extrem de regretabilă această discuție cu o amenințare de boicotare în acest stadiu prematur" și a insistat că istoria a dovedit că boicoturile "nu și-au atins scopurile politice".

"Participarea sportivilor individuali și neutri cu pașaport rusesc sau belarus la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 nu a fost încă discutată", a adăugat CIO.

"De asemenea, este important de remarcat că toate celelalte CNO respectă principiile Cartei Olimpice, inclusiv cele ai căror sportivi sunt afectați de conflicte și războaie pe teritoriul lor.

"În ciuda suferinței umane incomensurabile provocate de mult prea multe războaie din întreaga lume în prezent, niciunul dintre celelalte CNO nu își pune la îndoială angajamentul față de principiile olimpice și față de misiunea unificatoare a Mișcării Olimpice.

"Aceste alte CNO, afectate și ele de conflicte și războaie, nu pun niciodată sub semnul întrebării participarea sportivilor lor la competițiile sportive internaționale.

CIO a avertizat că Ucraina nu ar respecta Carta Olimpică dacă ar boicota Paris 2024.

"Amenințarea cu boicotarea Jocurilor Olimpice, pe care CNO al Ucrainei o ia în considerare în prezent, contravine principiilor fundamentale ale Mișcării Olimpice și principiilor pe care le reprezintă", au spus ei.

"Un boicot este o încălcare a Cartei Olimpice, care obligă toate CNO-urile să "participe la Jocurile Olimpice prin trimiterea de sportivi".

"După cum a arătat istoria, boicoturile anterioare nu și-au atins scopurile politice și au servit doar la pedepsirea sportivilor din CNO-urile care boicotează."

Consiliul Olimpic al Asiei a declarat că "rămâne în așteptare" pentru a primi sportivii ruși și bieloruși la evenimente, inclusiv la Jocurile Asiatice Hangzhou 2022, care au fost amânate.

Comitetele Olimpice Europene, Asociația Comitetelor Olimpice Naționale din Africa, Panam Sports și Asociația Comitetelor Olimpice Naționale și-au exprimat sprijinul față de poziția CIO privind participarea Rusiei și a Belarusului.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri