Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Zilele culturii cubaneze la București, ediția 2023: expoziție de pictură contemporană și proiecții de filme

Zilele culturii cubaneze la București, ediția 2023: expoziție de pictură contemporană și proiecții de filme

de Magdalena Popa Buluc    |   

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează, în ultimele zile ale lunii octombrie și început de noiembrie, „Zilele culturii cubaneze la București”.

Evenimentele din program vor avea loc la sediul Institutului Cervantes din București (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38), respectiv, în Sala Auditorium (filmele) și în Sala de Expoziții (evenimentele din sfera artei vizuale). Participarea publicului este cu acces liber, însă rezervarea locurilor se face printr-un mesaj trimis către cultbuc@cervantes.es (rezervarea este valabilă doar după primirea unei confirmări în scris).  

 

Evenimentul care deschide această suită cubaneză va avea loc luni, 30 octombrie, de la ora 19.30. Este vorba despre vernisajul expoziției Pictură contemporană cubaneză, ce reunește lucrări de Juan Leo Brower, Yari Delgado, Sándor González Vilar, Diana Balboa și Betsy Arias Lopez.

 

Marți, 31 noiembrie, începând cu ora 19.00, va avea loc proiecția filmului Pon tu pensamiento en mi (regia: Arturo Sotto, Cuba, 1996, dramă, versiunea originală în limba spaniolă, fără subtitrare), peliculă nominalizată la Premiile Goya pentru cel mai bun film străin de limbă spaniolă, selectat pentru a reprezenta Cuba la Oscaruri, Premiul UNEAC Caracol pentru cea mai bună muzică și cea mai bună regie artistică. 

Pornind de la figura lui Iisus Hristos, filmul pune sub semnul întrebării o temă universală: manipularea și folosirea adevărului și complexele mesianice ale maselor pentru putere. Un actor pe scenă face miracole aparente. Oamenii spun că El este noul Hristos, iar El neagă acest lucru. Oamenii au nevoie de ceva în care să creadă. Între moartea unui om și transformarea sa într-un mit, intervin acțiunea și interesul uman.

 

Joi, 2 noiembrie, de la ora 19.00, va avea loc proiecția filmului Nido de mantis (regia Arturo Sotto, Cuba/Mexic/ Republica Dominicana, 2018, dramă, versiunea originală în limba spaniolă, subtitrare în limba engleză). Pelicula a fost recompensată cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film din La Habana, în 2018.

Filmul spune povestea lui Sugar, o femeie de 24 de ani, care se trezește peste noapte în instanță obligată să-și dovedească nevinovăția, fiind singurul martor la o triplă crimă care a avut loc în casa familiei, iar victima, proprii părinți. Totul pare să-i conducă pe anchetatori la teoria paricidului. Azúcar susține că nu este vinovată, dar trebuie să dovedească acest lucru unui procuror și unui avocat care investighează cazul. Pentru a încerca să-și dovedească nevinovăția, Azúcar povestește despre viața părinților ei, de fapt, povestea unui triunghi amoros care a început cu 50 de ani în urmă, când protagoniștii erau copii. Tomás și Emilio vor lupta zeci de ani pentru dragostea Elenei și pentru a-și atinge scopul, niciunul dintre ei nu va avea nici cel mai mic scrupule față de adversar.

 

Expoziția Pictură contemporană cubaneză va fi deschisă în perioada 30 octombrie – 13 noiembrie, având următorul orar de vizitare:  luni-joi: 09.00-20.00, vineri-sâmbată; 09.00-15.00, duminica: închis. 

 

Prezentarea artiștilor: 

Juan Leo Brower (1973) este absolvent al Academiei de Arte Frumoase din San Alejandro, în 2001, are peste o duzină de expoziții personale în Austria, Cuba, Spania; a participat alături de alți artiști la aproximativ treizeci de expoziții. O parte din opera sa face parte din colecții private din Spania, Mexic, Japonia, Statele Unite, Franța, China, România, Marea Britanie, Italia și Cuba.

 

Yari Delgado (1992) este licențiată în Informatică în 2010; Este ilustratoare de cărți pentru copii și alte texte, la edituri cubaneze și străine. Creațiile ei au fost pe coperta mai multor reviste și a lucrat cu realizatori de documentare despre pandemia Covid-19 și inegalitățile de gen (cu regizorul Lisset Vila și Casa de Producție Palomas, 2022). A expus în Brazilia, Cuba, România și Italia și a fost câștigătoarea unor concursuri de ilustrație și fotografie, sponsorizate de Cuba, UNICEF și Cittadellarte / Fondazione Pistoletto, printre altele; s-a aventurat și în fotografia creativă.

 

Sándor González Vilar (1977) este chimist industrial, absolvent al Academiei de Arte Frumoase din San Alejandro, în 2000. A lucrat pentru cinematografie, convocat de regizori precum Walter Salles (Brazilia) și cubanezii Enrique Pineda Barnet și Lester Hamlet. Realizează artă video și instalații cu proiectoare de 16 și 8 mm. Are în jur de 52 de expoziții personale și a participat la peste 160 de expoziții de grup, în Cuba și în străinătate, evidențiind, printre unele, Târgul de Artă Contemporană din Toronto, Canada (2003); Târgul de artă contemporană ARCO, Madrid, (2004, 2005, 2006) și edițiile a IX-a, a X-a și a XIV-a ale Bienalei de la Havana. Opera sa face parte din colecții private din Cuba și din străinătate, una dintre ele se află în colecția Sfântului Scaun, dăruită cardinalului Tarcisio Bertone, care a fost secretar de stat al Sanctității Sale Benedict al XVI-lea. A participat la realizarea a 59 de picturi murale; și merită menționat în special „El Arca de la Libertad” (Arca Libertății), la Muzeul Național de Arte Frumoase din Cuba, expus acolo din 2006. A ilustrat cărți, a conceput coperți de albume, desene textile și afișe. Acest pictor merge ca un „titan al cărbunelui”, cu o schiță inițială plină de realism, care ulterior se solidifică sau nu, pe pânză sau carton sau alt suport, pentru a se închega într-o operă departe de diletantism și academicism; un fel de constantă construcție și deconstrucție a muncii umane în mijlocul unei ironii care se transformă în durere și batjocură, la unison. Pictează sub mare cu o pensulă de cauciuc, desenează cu cărbune și folosește vopsea nesolubilă în apă.

 

Diana Balboa (1945) este pictoriță, desenatoare și ceramistă. Membră a Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici, a Uniunii Scriitorilor și Artiștilor din Cuba și a Atelierului Experimental de Grafică de la Havana. A realizat expoziții personale și colective, în Cuba și în străinătate, primind atenția criticilor specializați. Are opere în colecții private în Argentina, Statele Unite, Italia, Franța, Spania, Chile, Columbia, Mexic, Peru și alte țări.

Posedă Distincția pentru Cultură Națională, Premiul „Femeia Cubaneză 8 martie” din partea Federației Femeilor Cubaneze (FMC), o copie replică a machetei (sabiei) lui Maximo Gomez, pe care o acordă Forțele Armate Revoluționare, Ordinul de Recunoștință „Perla Sudului”, al Orașului Cienfuegos și din partea diferitelor instituții ale Insulei, Presă Culturală „La Jiribilla” și premii și mențiuni la saloane și expoziții. A oferit cursuri și conferințe înregistrate în Cuba, Peru, Venezuela, Spania, Mexic. A fost jurat la numeroase concursuri și saloane de Arte Vizuale.

 

Betzi Arias López (1971) este ingineră, absolventă a Universității Centrale „Marta Abreu de Las Villas”. Premiul Artă Naivă Națională. S-a aventurat în diferite proiecte culturale (fără scopuri comerciale) precum, printre altele: „El festin del gato” „Sonarawake” (pentru îmbunătățirea calității vieții copiilor fără protecție filială) „Arta în cadrul” (Centrului Provincial de arte plastice).

10 Expozitii personale, unele dintre cele mai notabile expoziții collective (45).

A început să apară în expoziții ca artist popular în 2009 și continuă în diferite evenimente cu participare notabilă. A participat ca invitat la al XXII-lea Salon Teritorial de Artă Populară care a avut loc la Centrul Provincial de Arte Vizuale din Villa Clara, în luna martie 2016, în semn de recunoaștere a carierei sale (conform Proiectului Curatorial al lui Danilo Vega Cabrera). Master), împreună cu alți artiști, precum Julián Espinosa (Wayacón), Alberto Anido Pacheco, Rolando Quintero Capote, Kevin Gálvez, Pedro Luis Rodríguez și Jorge Luis Sanfiel, în expoziția de grup „Șapte care fac parte din ajiaco”.

În prezent își desfășoară activitatea la Casa Atelier a artistei Diana Balboa din Havana în pregătirea unei expoziții la patru mâini, experimente de îmbinare a artei naive cu experiențele respectivei artiste (Diana Balboa) în diferite suporturi și medii ale artelor vizuale precum gravura, arta obiectelor, pictura etc. Are lucrări la colecționari privați din țări precum Argentina, Portugalia, Franța, SUA, Brazilia și Venezuela, Spania.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri