La MNAR – Muzeul Național de Artă al României
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11-13, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.
Vor fi lansate trei volume de sinteză și înaltă calitate grafică și tipografică care prezintă opera a trei artiști cu o contribuție excepțională la configurarea artelor plastice din România: Theodor Pallady (1871-1956), Constantin Flondor (n. 1936) și Ioan Aurel Mureșan (n. 1956).
Volumul Pallady 150 reflectă expozițiile organizate la MNAR cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea pictorului Theodor Pallady și include articolele publicate sub genericul Pallady, brand de țară în revista „Observator Cultural”.
Volumul Constantin Flondor – Când ochiul atinge norul / When Eye Touches Cloud o are ca editor pe Alina Șerban și surprinde în formatul unei monografii, momentele extrem de intense și variate ale creației artistului.
Volumul Ioan Aurel Mureșan, O călătorie magică: personajul pictorial / A Magical Travel: The Pictorial Character o are ca editor pe Sorina Jecza și pune în lumină „călătoria” interioară pe care artistul o parcurge începând cu etapele experimentului optzecist.
Invitați: acad. Sorin Alexandrescu, Vlad Bedros, Vladimir Bulat, Liliana Chiriac, Ilinca Damian, Călin Dan, Cătălin Davidescu, Ruxandra Demetrescu, Daria Ghiu, Adrian Guță, Bedros Horasangian, Ion Grigorescu, Adrian-Silvan Ionescu, Sorina Jecza, Doina Mândru, Ioan Aurel Mureșan, Carmen Mușat, Alina Șerban.
„Sărbătorim Ziua Culturii Naționale subliniind importanța pe care cartea de artă o are în plan educativ și cultural, aceasta mijlocind legătura între opera artistică și publicul său, înglobând rezultate ale cercetării generațiilor de istorici și critici de artă de azi. Totodată, aceste volume pot fi considerate locul în care ne putem mereu întoarce la imaginea lucrărilor de artă, chiar dacă expozițiile reale s-au închis sau operele de artă sunt inaccesibile” apreciază Călin Stegerean, directorul general al MNAR.
Muzeul Național de Artă al României, Sufrageria Regală, Calea Victoriei nr. 49-53, București.
Acces gratuit în limita a 100 de locuri.
La Ateneul Român
Corul Filarmonicii "George Enescu" oferă sub conducerea dirijorului Iosif Ion Prunner un program cu muzică românească semnată de compozitori de ieri şi de azi. Concertul va avea loc în 15 ianuarie 2023, ora 11, pe scena Ateneului Român. Adresându-se publicului larg, evenimentul este conceput în formatul de popularizare a muzicii clasice lansat în această stagiune, intitulat Muzica pe înţelesul tuturor. Pianistul Andrei Licareţ va asigura acompaniamentul corului, iar muzicologul Mihai Cojocaru va introduce piesele interpretate.
Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor
IOSIF ION PRUNNER
La pian
ANDREI LICAREŢ
Comentariu
MIHAI COJOCARU
Program
Paul Constantinescu
Patru madrigale pe versuri de Mihai Eminescu
Gheorghe Cucu
Haz de necaz
Alexandru Velehorschi
Omul zici c-a născocit
Gheorghe Dumitrescu
Cântecul oltencelor din oratoriul "Tudor Vladimirescu"
Constantin Râpă
Cântec de iarnă
Cântec satiric
Cornelia Tăutu
Suită românească
Dan Dediu
Cor din opera "O scrisoare pierdută"
George Enescu
Cor de bărbaţi din opera "Oedipe"
Sabin Păutza
Te Deum
Concert la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
Cunoscutul violonist GABRIEL CROITORU va interpreta alături de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO Rapsodia română pentru vioară și orchestră, semnată de compozitorul român Emanuel Elenescu (1911-2003), care a fost și dirijor al ansamblului Radio România. Gabriel Croitoru este violonistul român care a câştigat prin concurs, în anul 2008, privilegiul de a interpreta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”).
Evenimentul de la Sala Radio se va deschide cu Suita Cinema, interpretată în primă audiție în acest aranjament muzical, lucrare creată de compozitorul român Theodor Rogalski (1901 – 1954). Primul dirijor din istoria Orchestrei Naționale Radio, compozitorul a studiat la București, Leipzig și Paris, în capitala franceză fiind chiar discipol al celebrului Ravel, creatorul „Bolero-ului”. Aranjamentul și orchestrația suitei sunt semnate de Alexandru Rogalski – strănepotul compozitorului Theodor Rogalski.
Evenimentul se va încheia cu Simfonia nr. 3 de Brahms, a cărei premieră absolută a fost interpretată de Filarmonica din Viena, în 1883, sub bagheta dirijorului Hans Richter.
Parcursul artistic al dirijorului ADRIAN MORAR înseamnă concerte dirijate atât în ţară, cât şi în Franţa, Elveţia, Grecia, Ungaria, Germania, Spania şi Thailanda. A urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și a avut totodată prilejul de a participa la cursuri de dirijat susținute de remarcabili muzicieni, precum Peter Eötvös, Eri Klass, Eric Ericsson, Ton Koopman, Zoltán Pesko, Helmuth Rilling.
În anul 1994 a obţinut Premiul I al Concursului „Gheorghe Dima”, în anul 2002 a fost distins cu Premiul „Ludovic Spiess”, în anul 2009 cu Premiul „Lia Hubic”, iar in anul 2014 a primit Premiul pentru interpretare oferit de revista „Actualitatea muzicala” .
Pe lângă activitatea sa în cadrul Operei Naţionale din Cluj-Napoca, Adrian Morar colaborează cu operele din Timişoara, Iaşi, Brașov, Constanța, Craiova şi Bucureşti – la aceasta din urmă ocupând şi funcţia de director artistic (între 2006-2007). Adrian Morar susţine concerte alături de Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Cameră Radio, precum şi alături de orchestre simfonice din Iași, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Craiova, Târgu-Mureş, Sibiu, Oradea, Satu-Mare ș.a.
Violonistul GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia”, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A.
Începând din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub titlul „Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi „Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.
Artiștii debutează la Radio România Cultural, în emisiunea Kilometrul Zero.
Artiști aflați la Kilometrul Zero au șansa de a debuta de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, la Radio România Cultural. Tot cu acest prilej, postul de radio își reînnoieste cartea de vizită din online și transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de poezie a anului 2022.
Artiști amatori ori viitori profesioniști sau pur și simplu creatori de orice vârstă care au crezut întotdeauna în talentul lor, dar nu au avut parte încă de deplină recunoaștere, au răspuns apelului făcut acum câteva săptămâni de Radio România Cultural.
Mai mult de douăzeci dintre cei care au îndrăznit vor putea fi ascultați pe 15 ianuarie, de la 13.15 la 16.00, pe frecvențele RRC si online, în emisiunea Kilometrul Zero-Artiștii debutează la Radio România Cultural, realizată de Theodor Ineluș, Roxana Morar și Sabina Rusu.
Vom cunoaște un împătimit al culturii de numai șapte ani, o romancieră de treisprezece ani, tineri care prin cea ce scriu doresc să depășească traume, ori să de facă mai bine înțeleși, sau poeți aflați la vârsta maturității, care pe lângă meseriile lor și grija față de familii, au continuat mereu să scrie.
Un univers sonor extrem de variat și interesant, cu piese personale, originale, cover-uri sau cu diverse influențe, mergând de la acordeonul clasic până la rock progresiv sau blues- rock psihedelic, este creat de invitații noștri pasionați de muzică, aflați la început de drum.
Nu lipsesc nici cei puțin mai excentrici, cum ar fi o artistă acrobată de Hula Hooping, sau cei care aduc culoare în viața noastră cu lucrările lor plastice.
Vom asculta în emisiune și mărturisiri despre ceea ce îi îndeamnă să meargă mai departe, să nu abandoneze pasiunile lor, chiar dacă pentru unii deja au trecut mulți ani și încă nu au ajuns cunoscuți. De ce nu s-au dat bătuți când au fost ironizați sau descurajați. De ce au ales uneori să transforme suferința în artă. Cine i-a sprijinit și cine nu. Care sunt visele și dorințele lor și ce mesaj vor să transmit lumii.
Lucrările acestora vor putea fi regăsite și pe site-ul Radio România Cultural, care începând de pe 15 ianuarie va avea o interfață nouă, cu un design actual și cu un grad de accesibilitate ridicat. Conținutul său va fi mai bogat în informații culturale, atent structurate, iar cele mai importante emisiuni vor fi disponibile spre reascultare într-un număr mult mai mare.
În acest fel, Radio România Cultural va fi mai accesibil tuturor ascultătorilor oriunde în lume s-ar afla și la orice oră vor dori să revină la emisiunile favorite sau să le asculte în premieră în online.
Tot pe 15 ianuarie, de la ora 16.00, Radio România Cultural va transmite, în calitate de coproducător, „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2022”, în direct din Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București.
Juriul a anunțat public acordarea Premiului Cartea de Poezie a anului 2022 volumului „Tot mai multă splendoare” de Alina Purcaru, apărut la editura Cartier. Pentru secțiunea Premiul Tânărul poet al anului 2022 sunt nominalizate cărți semnate de Mihnea Bâlici, Raluca Boantă, Gabriel Cărtărescu și Olga Ștefan. Pentru secțiunea Premiul Tânărul prozator al anului 2022 sunt nominalizate cărți semnate de Irina Anghel, Alexandru Bordian și Sașa Zare. Pentru secțiunea Premiul Tânărul critic literar al anului 2022 sunt nominalizate cărți și articole semnate de Ruxandra Câmpeanu, Victor Cobuz și Călina Părău.
La ARCUB: Expoziţii, live performances, ateliere, concerte, filme şi întâlniri cu artişti contemporani între 13 şi 15 ianuarie de Zilele Culturii Urbane #2
Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, ARCUB – Hanul Gabroveni devine hub-ul artiştilor contemporani ai Bucureştiului care prezintă, între 13 şi 15 ianuarie, cele mai noi şi inedite proiecte interdisciplinare, de artă vizuală, film şi muzică în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului Zilele Culturii Urbane la ARCUB.
Iniţiat anul trecut ca un demers de celebrare a sectorului creativ din Bucureşti, Zilele Culturii Urbane la ARCUB este un proiect al Primăriei Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului București.
Din programul Zilele Culturii Urbane la ARCUB 2023 fac parte lungmetrajul de animaţie „Insula”, realizat de Anca Damian şi comparat de critici cu celebrul „Yellow Submarine” al formaţiei Beatles, şi cel mai recent documentar despre Bucureşti „De dimineaţa până seara, Bucureşti”, un proiect cinematografic original, în regia lui Robert Antonescu, la care au contribuit peste 100 de persoane pentru a surprinde cât mai bine vibraţia actuală a oraşului.
De la muzică lăutărească pe ritmuri flamenco la tangouri, foxtrot-uri și swing-urile Bucureştiului interbelic, la muzica clasică, Zilele Culturii Urbane la ARCUB prezintă, între 13 şi 15 ianuarie, trei concerte care explorează muzical oraşul Bucureşti din perspective complet diferite. Unul dintre cele mai noi grupuri muzicale din Bucureşti, Taraful Flamenco zguduie granițele dintre muzicile lumii și creează o atmosferă ca la Buenos Aires, Sevilla, și Bucureștii secolului trecut cu romanţe şi melodii lăutăreşti fuzionate cu piese tradiţionale flamenco. Miruna Ionescu şi Valentin Albeşteanu reinventează muzica ce se asculta în teatrele de vodevil şi de revistă ale Micului Paris, iar trenul misterios al Festivalului SoNoRo – Orient Express invită publicul la „O călătorie muzicală de la Londra la Bucureşti”.
Ca un omagiu adus poetului Mihai Eminescu, partiturile unor celebre romanțe precum „Mai am un singur dor” sau „Pe lângă plopii fără soț”, interpretate cu precădere în perioada post și interbelică vor putea fi admirate la ARCUB, sâmbătă 14 ianuarie, între orele 19:00 – 21:00 în cadrul expoziției „Partituri Eminesciene”. De-a lungul timpului, inspirați de muzicalitatea liricii eminesciene, mulți compozitori au așezat versurile poetului în creații muzicale nemuritoare, precum romanțe, lieduri sau piese corale. Partiturile expuse în cadrul evenimentului aparțin Asociației Culturale Casa Colecțiilor și datează din perioada 1890 – 1920.
Şi în acest an, bucureştenii au ocazia să vadă la ARCUB, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, o selecţie din proiectele create în 2022 de sectorul cultural independent şi finanţate în cadrul Programului „Bucureşti afectiv”. Astfel Asociaţia Save or Cancel aduce la Zilele Culturii Urbane de la ARCUB expoziţia de artă urbană „Explorări artistice ale spaţiului public”, o continuare a proiectului cu acelaşi nume care anul trecut a propus publicului o serie de activităţi de explorare şi regenerare a oraşului prin street art. Unii dintre cei mai activi şi apreciaţi artişti contemporani, Irina Mocanu, John Dot S, Livi Po, Maria Bălan, Pass, Pisica Pătrată, Robert Obert și Sandi expun la ARCUB o serie de lucrări originale, de mari dimensiuni. În deschiderea expoziţiei din 13 ianuarie, vizitatorii pot experimenta un performance multidisciplinar realizat de Xandru (dj set experimental) și Alexandra Iliesco (live painting).
Pentru cei mici, Elite Art Club UNESCO organizează în cadrul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB o serie de ateliere de pictură pentru copii. Atelierele de creaţie sunt concepute pentru copiii cu vârste între 6 şi 14 ani şi fac parte dintr-un alt proiect al Programului „Bucureşti afectiv” 2022, intitulat „O insulă de istorie şi de artă pe cheiul Dâmboviţei”.
Asociaţia 4Culture participă la Zilele Culturii Urbane la ARCUB cu o instalaţie imersivă video multi-channel creată de Andreea Căpitănescu în urma proiectului de dans şi performance „Intimate Choreographies. Cartografierea unei noi realităţi”. După ce, în toamna anului trecut, dansatori şi artişti din Ucraina alături de artişti locali au realizat o serie de intervenţii performative în spaţiul public din Bucureşti, spectatorii sunt invitați să vadă rezultatul proiectului într-o instalaţie interactivă. Înregistrarea video a intervențiilor performative în care artiștii și publicul au interacționat dezvoltând coregrafii intime colective, a fost ulterior editată și utilizată în cadrul instalației „Intimate Choreographies”.
Program Zilele Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan
13-15 ianuarie 2023
ARCUB – Hanul Gabroveni
VINERI, 13 ianuarie 2023
15:00-16:30 - Sala Mare / Proiecţie film animaţie „Insula” (RO-FR-BE 2022, r. Anca Damian). Durata: 60 min.
17:00-21:00 - Sala Coloanelor / Expoziție: Instalație imersivă video multi-channel „Intimate Choreographies. Cartografierea unei noi realităţi” / Asociația 4 Culture
18:00-20:00 - Sala Gabroveni / Vernisaj expoziție de artă urbană „Explorări artistice ale spaţiului public” & performance multidisciplinar feat. Xandru & Alexandra Iliesco / Asociația Save or Cancel. Durata: 60 min.
19:00-20:00 - Sala Mare / Concert „O călătorie muzicală de la Londra la Bucureşti” (din programul ediţiei SoNoRo Orient Express) / SoNoRo. Durata.60 min.
SÂMBĂTĂ, 14 ianuarie 2023
15:00-16:30 - Sala Librărie / Ateliere de pictură pentru copii „O insulă de istorie şi de artă pe cheiul Dâmboviţei” (cu artista Nadeja Lungu) / Elite Art Club Unesco. Durata: 90 min.
16:00-16:30 - Sala Mare / Proiecție film documentar „De dimineaţa până seara, Bucureşti” (RO 2022, r. Robert Antonescu) / Fundația Națională „Niște Țărani”. Durata: 30 min.
17:00-21:00 - Sala Gabroveni / Expoziție de artă urbană „Explorări artistice ale spaţiului public” / Asociația Save or Cancel.
17:00-21:00 - Sala Coloanelor / Expoziție: Instalație imersivă video multi-channel „Intimate Choreographies. Cartografierea unei noi realităţi” / Asociația 4 Culture
19:00-21:00 - Foaier / Expoziție „Partituri Eminesciene” / Asociația Culturală Casa Colecțiilor
20:00-21:00 - Sala Mare / Concert „Poveste din Bucureştiul de odinioară” / Miruna Ionescu & Taraful Valentin Albeşteanu. Durata: 60 min.
DUMINICĂ 15 ianuarie 2023
16:00-17:30 - Sala Librărie / Ateliere de pictură pentru copii „ O insulă de istorie şi de artă pe cheiul Dâmboviţei” (cu artista Nadeja Lungu) / Elite Art Club Unesco. Durata: 90 min.
17:00-21:00 - Sala Gabroveni / Expoziție de artă urbană „Explorări artistice ale spaţiului public” / Asociația Save or Cancel
17:00-21:00 - Sala Coloanelor / Expoziție: Instalație imersivă video multi-channel „Intimate Choreographies. Cartografierea unei noi realităţi” / Asociația 4 Culture
19:00-20:20 - Sala Mare / Concert Taraful Flamenco (România-Argentina). Durata: 80 min.
La sediul Institutului Cultural Român din București: expoziția „Artiști români pe mapamond”, cu lucrări din colecția av. George Șerban
Dezvăluită în premieră cu prilejul Zilei Culturii Naționale, expoziția „Artiști români pe mapamond”, realizată printr-un parteneriat între Institutul Cultural Român și Muzeul Național Brukenthal, împreună cu Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi, prin generozitatea colecționarului George Șerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, se va deschide pe 12 ianuarie 2023, în Sala Mare a sediului ICR din Aleea Alexandru nr. 38 și va fi deschisă publicului până pe 28 februarie 2023, de luni până vineri, între orele 09:00 – 18:00.
„Misiunea acestei expoziții, în fapt o serie expozițională în devenire, care va fi dezvăluită publicului la sediul Institutului Cultural Român, este să exploreze și să celebreze creațiile unor artiști români care, prin destinul lor creator, aparțin deja întregii lumi. Beneficiind de sprijinul mediului privat, vom itinera expoziția în spații potrivite acestui gen de expuneri care vorbesc vizual de la sine, într-un limbaj absolut universal. Acest concept va marca, în țară și în străinătate, cei 20 de ani de la înființarea Institutului Cultural Român, oferind o retrospectivă asupra graficii românești”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.
Expoziția „Artiști români pe mapamond”, unul dintre cele mai mari evenimente de acest fel realizate în România și dedicate artei contemporane românești, cuprinde lucrări din colecția av. George Șerban, realizate de peste 50 de artiști români care s-au stabilit în țări din întreaga lume, unde au activat sau încă activează.
„Expoziția propune o călătorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagoniști și intenționează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experiențe artistice începând din anii 1970 și până în prezent. Colecția avocatului George Șerban este arhicunoscută și consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din țara noastră, iar o parte importantă din această colecție este consacrată graficii românești, însă în expoziția de față se găsesc și lucrări de sculptură. Sunt artiști care au probat în decursul vremii o imensă solidaritate, au lucrat ca o echipă, conformându-se unui program care azi ar fi greu de imaginat, afirmându-se: Considerăm arta ca un gest de responsabilitate umană. Cu operele noastre, cu efortul nostru colectiv dorim să îndepărtăm formele actuale ale dezumanizării”, a afirmat dr. Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției și managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.
Expoziția, organizată cu prilejul Zilei Culturii Naționale, este o pledoarie pentru artă, cu scopul de a contribui la promovarea artiștilor și creatorilor români de cultură din diaspora și de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici. Colecționarul George Șerban a împrumutat în mod gratuit lucrările celor peste 50 de artiști care sunt în expoziție.
„În această expoziție vom vedea o serie de artiști care au absolvit studii de artă în România și au emigrat, fie înainte de anii '90 (majoritatea), fie după. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi, dar au rămas lucrările lor, pe care le colecționăm, le admirăm și uneori le expunem în astfel de expoziții. După anii '90, mulți dintre ei s-au întors în România sau se întorc cu expoziții în București sau în alte părți ale țării. Ne-am gândit întotdeauna la ei ca la niște români, iar acum (nu pentru prima dată!), îi aducem acasă pentru a fi omagiați și văzuți de iubitorii de artă de aici, din București”, a declarat George Șerban.
Despre „Artiști români pe mapamond”
În expoziție vor fi expuse lucrări ale artiștilor George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuș, Livia Balu, Georgeta Borusz, Ciobanu Victor Vladimir, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Ana Golici, Nicolae Golici, Harry Guttman, Herold Jacques, Hildegard Kleper Paar, Marcel Iancu, Ion Nicodim, Kovacs Johanna, Denissa Șerban Maschek, Wanda Mihuleac, Paul Neagu, Petre Balanica Nicăpetre, Peter Pusztai, Jules Perahim, Raluca Pilat, Georgeta Irina Pusztai, Valentin Popa , Adrian Pora, Magdalena Rădulescu, Dodi Romanaţi, Petre Rusu, Hedda Sterne, Saul Steinberg, Delia Perrois Sechel, Petre Velicu, Csaba Zemlenyi, Mihu Vulcănescu, Traian A. Filip, Kira Cristinel Popescu, Alma Mariana Ștefănescu-Scheinder, Alexandre Istrati, Sofia Frankl, Gert Fabritius.
La ICR prin Centrul Național al Cărții
Un eveniment pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale.
Organizată sub egida Institutului Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, discuția moderată de jurnalista Mirela Nagâț (TVR) îi va aduce la aceeași masă pe Adrian Mihalache (colaborator al revistei Lettre Internationale) și pe George Onofrei (redactor-șef al săptămânalului Suplimentul de cultură). La eveniment vor fi prezenți și Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, alături de Oana Boca Stănescu, directoarea Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.
Evenimentul din data de 15 ianuarie reprezintă un dialog necesar care își propune să reviziteze dezbaterile privitoare la specificul presei culturale tipărite și să analizeze rolul acestor publicații în contextul mutațiilor semnificative survenite în noua paradigmă culturală, puternic tehnologizată. În egală măsură, dezbaterea urmărește să evidențieze schimbările puternice survenite în procesul receptării produselor culturale jurnalistice, la capătul a doi ani de pandemie. Ce impact au noile practici de lectură, precum lectura socială, asupra destinului presei culturale tipărite și cum pot continua aceste publicații să rămână spații de dezbatere actuale, contribuind la influențarea mediului artistic – acestea sunt doar o parte dintre liniile principale ale dezbaterii organizate de Centrul Național al Cărții din cadrul ICR.
Înființată în 1992, ediția română a cunoscutei reviste Lettre Internationale, iniţiată în 1984 la Paris, face parte dintr-o rețea europeană prestigioasă. Sumarul fiecărui număr cuprinde articole semnate de personalități reputate dintr-o sferă amplă de domenii, de la literatură și arte vizuale la economie și politică internațională.
Cel mai recent număr al revistei, în care semnează texte nume importante ale scenei culturale românești și internaționale (istoricul Adrian Cioroianu, criticul de teatru George Banu, jurnalistul economic și universitarul Mircea Coșea, scriitorii Radu Aldulescu, Carmen Firan sau traducătorul Victor Ivanovici), a apărut în decembrie 2022. Un număr dublu, bine ancorat în actualitatea culturală și socio-politică națională și internațională, cu un accent special pe schimbările care au survenit pe mapamond după data de 24 februarie 2022.
Accesul publicului la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.
În județul Ialomița
Județul Ialomița sărbătorește Ziua Culturii Naționale prin seria de evenimente „Citadele Culturale Ialomițene – Românesc 100%”. În organizarea Centrului Cultural „Ionel Perlea” din subordinea Consiliului Județean Iaomița, a Primăriei Albești și a Ovalsart, vor avea două spectacole în care se vor îmbina muzica, poezia și arta plastică. Protagoniști sunt actorul Alex Vald, violonistul Valentin Albeșteanu, pianistul Valentin Cucu, pictorițele Simona Lepădătescu Buzoianu și Marcela Smeianu, elevii Școlii Albești și invățătorul artist Aurel Gheorghe.
Evenimentele vor avea loc pe 14 ianuarie, ora 13, la Căminul Cultural „Ion Albeșteanu” din Albești și pe 15 ianuarie, de la ora 12 la Casa Memorială „Ionel Perlea” din Ograda.
Actorul Alex Vlad este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București și Doctor în teatru (arta actorului și regie) din anul 2015. A luat parte activ ca regizor, actor sau scriitor la peste 50 de producții (spectacole de teatru, film, podcast, recital, reclame, etc) fiind premiat în repetate rânduri. A fost invitat în numeroase festivaluri de teatru naționale și internaționale unde a jucat în spectacole, a susținut ateliere de arta actorului sau a fost membru al unor jurii de specialitate. În 2009 a dezvoltat proiectul „Teatru Acum” prin care promovează și produce diferite spectacole teatrale independente. Regizor, coordonator și trainer, Alex Vlad lucrează atât în spațiul teatral independent sau de stat, cât și în mediul universitar. Organizează și susține ateliere și cursuri de arta actorului (UNATC, Teen Media, Z Builders, etc). În paralel scrie proză, poezie, articole, eseuri, scenarii și piese de teatru. Multe dintre lucrările sale literare au fost publicate și o parte dintre textele dramatice au fost montate.
Violonistul Valentin Albeșteanu a urmat cursurile Liceului de muzică „George Enescu“. Este licențiat al Universității Naționale de Muzică București. În 1997 a fost colaborator al Orchestrei de Cameră a Radiodifuziunii, iar în 2002 devine membru fondator al Trioului „Scherzando”. Din anul 1997, preia Taraful „Ion Albeşteanu“, în calitate de solist-instrumentist și dirijor. A devenit dirijor și solist al orchestrei „Doina Ilfovului“. În 2003, orchestra obține Premiul I, iar dirijorul ei Marele premiu al juriului Festivalului Internațional de Folclor Kartal din Turcia. În 2011, împreună cu pianista Mădălina Pașol a susținut o serie de concerte sub genericul Classic Vibrations, la Cafepedia București. A concertat în cadrul unor recepții organizate la București de ambasadele Italiei, S.U.A. și Germaniei, iar anul trecut a concertat la Berlin la invitația Institutului Cultural Român. Din anul 2007, acompaniat de pianistul Valentin Cucu, susține recitaluri permanente în prestigioase locuri din București. Este deținător al premiului „10 pentru Ialomița”.
Pictorița Simona Lepădătescu Buzoianu, după absolvirea Liceului de Artă „Ionel Perlea” din Slobozia, a fost licențiată a Universității Naționale de Artă, clasa prof. Alexandru Chira / prof. Vasile Grigore. Din anul 2012 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Slobozia. A fost protagonista expozițiilor personale desfășurate la Protoieria Călăraşi și la Galeria de Artă „Arcadia” – Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” – Slobozia. De asemenea a avut lucrări în expoziții de grup în țară și străinătate. A obținut Premiul I la Concursul de desene „Ialomiţa 2020”. A participat la tabere naționale și internaționale la: Fetești, Veles (Macedonia), Tabăra Internațională de creație vizuală și documentare „Empatii fără granițe” de la Sucevița și Tabăra Internațională de pictură și sculptură “„Vasile Grigore” de la Hârșa.
Pictorița Marcela Smeianu a absolvit Universitatea „Ovidius” Constanţa, clasa prof. Gheorghe Caruţiu, a obținut diploma de master în arte vizuale, specializarea „Tehnica peisajului şi figurii”, iar din anul 2014 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Slobozia. Până în prezent a fost protagonista a nouă expoziții personale desfășurate la Galeria „Arcadia” - Centrul Cultural „Ionel Perlea” Slobozia, Ialomiţa, Casa de Cultură „Lumina” Feteşti, Muzeul Municipal Călăraşi, Sala Europa a Consiliului Judeţean Ialomiţa. A participat la Tabăra Naţională de Pictură „Expresii urbane” – Piteşti, Tabăra internaţională de pictură şi sculptură „Vasile Grigore” de la Hârsa și la Tabăra de pictură de la Ostrov.
La Piatra Neamț
Devenit tradițional, proiectul ETERNUL EMINESCU deschide seria anuală a spectacolelor cultural artistice aflate în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. Anul acesta, în parteneriat cu Asociația Culturală „Pro Valores” va avea loc un recital pe poezie și muzică inspirat de creația eminesciană, în interpetarea a doi artiști de primă mărime a vieții culturale românești: actrița Lamia Beligan și chitaristul Tudor Niculescu-Mizil. Acestora li se alătură artistul plastic nemțean Gheorghe Pintilie, cel care propune publicului o selecție a celor mai reușite dintre picturile sale.
Evenimentul, care beneficiază de finanțarea Consiliului Județean Neamț, se va desfășura duminică, 15 Ianuarie 2023, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, ora 17:00.
Actrița Lamia Beligan – artistă de primă valoare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București, care în ultimii ani a obținut mari succese în spectacolele: „Vivien Leigh: Ultima Conferință de presă”, „Două pe față, două pe dos”, „Sinucigașul” sau „Bolta cerească” – cea mai recentă premieră a primei scene teatrale a țării.
Lamia Beligan a fost distinsă cu: Premiul Fundaţiei „Silvia Popovici” pentru cea mai bună actriţă a anului 1998; Leul de Argint pentru filmul „Hotel de lux” în regia lui Dan Piţa, rolul Marta, 1992; Premiul de interpretare pentru rolul GwenDolline din comedia muzicală după piesa „Bună seara, domnule Wild”, la Festivalul Internaţional de la Liverpool, 1990; Medalia Meritul Cultural conferită de preşedintele României, iar în anul 2020 – Premiul Bussines Arena Magazine pentru Excelență în Artele Spectacolului.
Îndrăgostită de poezie, Lamia Beligan a fost protagonista unor recitaluri de neuitat desfășurate pe scena Festivalului „Mogoșoaia ClasicFest”, în cadrul turneului „România MultiCulturală” – prilejuit de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale (2020) sau în spectacolul „Floarea de lumină” din cadrul ediției a XIV a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” de la Iași (2022).
Chitaristul Tudor Niculescu-Mizil este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București și a cursurilor de master ale Academiei de Muzică din Maastricht (Olanda). Este solist și profesor. A fost invitat în cadrul unor proiecte artistice de lungă durată derulate de prestigioase instituții culturale românești. Este directorul artistic al concursului international de chitară clasică „Talente în afirmare”, ajuns în anul 2022 la cea de-a X-a ediție. În perioada 2017-2020 a publicat trei cărți de specialitate la Editura Muzicală, iar în anul 2015, cd-ul său - „Romantic guitar” s-a bucurat de apreciare unanimă. Printre succesele anului 2022 se numără și recitalul său din cadrul Festivalului „Gheorghe Petrașcu – 150”, un eveniment desfășurat la Tecuci – orașul natal al primului mare pictor devenit devenit membru al Academiei Române.
Pictorul Gheorghe Pintilie născut în 1957 la Podoleni, după o viață dedicată zootehniei, dar în care nu a părăsit nicio clipă marea sa pasiune – pictura, în anul 2022 a absolvit studiile de Master ale Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași, Facultatea de Artă și Design.
Lucrările sale au ajuns pe simezele unor galerii de prestigiu din lume precum: Galeria Pinter din Budapesta, Galeria White Space Chelsea din NewYork, Muzeul de artă modernă și contemporană „G. Sciortino-Monreale”, unde a primit și Trofeul „Tavolozza d’argento”, precum și mențiunea de onoare la concursul „La couleur d’un Poeme”, ediția a V-a (2020) și premiul I, ediția a VI (2021).
De asemenea a expus și pe simezele unor galerii de artă din țară: „Elite Prof Art Gallery” - București, Galeria Fundației Culturale „Alexandru Podoleanu” din Podoleni-Neamț, Galeria ,,HA!SUS – Creative Cloud, Romanian Creative Week – UNAGE Iași și UAP România,Galeria ApArte a Facultății de Arte și Design-UNAGE Iași, Galeria din „Sala pașilor pierduți” de la Palatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din București, Galeria de Artă Transdisciplinară „Alchimia” – Iași.
La Teatrul Gong din Sibiu
Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” deschide seria evenimentelor speciale din acest an printr-un spectacol cu muzică de teatru, alături de Ada Milea, Anca Hanu, Bobo Burlăcianu și Cristi Rigman. „Concert’n 4” va fi prezentat duminică, 15 ianuarie, de la ora 17:00.
„Începem anul în forță cu 27 de evenimente, printre care și acest concert surpriză, dedicat Zilei Culturii Naționale. În 2022, am fost norocoși să avem alături un public entuziasmat reușind să organizăm împreună 270 de reprezentații și 160 de ateliere pentru copii, o performanță la nivel de național! Prin aceste activități organizate de-a lungul anului atât pentru copii, dar mai ales pentru adolescenți, încercăm să subliniem importanța educației pentru democrație și drepturile omului, ca spirit cultural al progresului lumii din jurul nostru. Vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi!”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.
Nici muzică, dar nici teatru, sau poate amândouă în același timp, spectacolul de la Sibiu se constituie ca un concert cu personaje comico – triste. Un concert cu personaje și instrumente, o comedie cântată cu umor negru și nod în gât!