Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua despărțirii de Rege

Ziua despărțirii de Rege

Străzi presărate cu flori albe aruncate din mulțime și zeci de mii de oameni aliniați în șiruri kilometrice - așa a arătat Capitala României în ziua în care s-a despărțit de Regele Mihai. Mișcat de această imagine, președintele Iohannis a scris: „Am fost impresionat de mulțimea de oameni care s-a alăturat cortegiului funerar, o autentică expresie a iubirii și respectului românilor față de Regele Mihai I“. Emoționantă a fost și prezența la București a șefilor sau înalților reprezentanți ai caselor regale din 16 țări.

Marea procesiune

Sicriul ultimului monarh al României a fost purtat pe un afet de tun de la Palatul Regal la Catedrala Patriarhală, într-o procesiune dechisă de militari care purtau crucea și steaguri bisericești, urmați de preoți în odăjdii, membrii Casei Regale a României și detașamente ale armatei. Slujba a fost oficiată de înalți prelați în frunte cu Patriarhul Daniel. „Regele Mihai al României a fost toată viața sa un om profund credincios. (...) Credință în Dumnezeu era pentru el lumină și ajutor pentru viață”, a spus Preafericitul Daniel. Cu 77 de ani în urmă, în aceeași biserică Regele Mihai era încoronat.

Curtea de Argeș a fost scena ultimului act al ceremoniilor, până aici drumul fiind străbătut cu trenul regal. Micul oraș de munte a părut neîncăpător pentru mulțimile venite să își ia rămas bun. De la catedrala de secol XVI, în care a avut loc slujba de înmormântare, până la noua catedrală, în care Regele a fost înmormânta alături de Regina Ana și de strămoșii săi, sicriul a fost purtat prin două coloane de preoți și militari cu torțe.

Mii de oameni au scandat numele Regelui, în timp ce trupul acestuia era coborât în mormânt.

 

„Salvele de tun trase în onoarea ultimului suveran al României, intonarea Imnului Naţional, a Imnului Regal, dar mai ales a Marşului Funebru de către fanfara militară, aplauzele miilor de oameni care au scandat numele regelui - toate acestea în momentul înhumării -, au generat o emoţie puternică, vizibilă pe feţele şi în gesturile celor prezenţi”. Curtea de Argeş, 16 dec /Agerpres

Subiecte în articol: regele mihai
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri