Semnificaţia zilei de 29 noiembrie este una aparte pentru infantieriştii aflaţi în serviciul Marinei Militare. La această data, în 1971, a fost reînfiinţat Batalionul de Infanterie Marină. Batalionul original a fost desfiinţat în 1958, din ordinul sovieticilor.
Prima menţionare istorică a infanteriştilor marini are loc în anul 1886, aşa cum aflăm din Legea de organizare a Flotilei Române. Echipajul Crucişătorului „Elisabeta” avea în componenţa sa douăzeci de infanterişti. În anul 1916, începe procesul de reorganizare al armatei şi în cadrul Marinei Militare apare Batalionul de Debarcare, alcătuit din efectivele terestre ale marinei.
La 24 ianuarie 1917, ia fiinţă Corpul Infanteriştilor Marinei, care răspundeau de protejarea Deltei Dunării şi a litoralului maritim. Acest corp militar avea în compunere Batalionul de Debarcare şi Grupul Companiilor de Marş.
După formarea statului naţional unitar român la 1 Decembrie 1918, transformările produse în viaţa economică, militară şi politică, s-au reflectat şi în planul militar. Având în vedere importanţa şi complexitatea apărării litoralului şi malurilor Dunării, din 1920 au fost luate primele măsuri organizatorice de constituire a unor unităţi şi subunităţi speciale destinate acestui scop. Astfel, la 11 martie 1920, sunt înfiinţate Apărarea Fixă Maritimă şi Apărarea Fixă Fluvială, subordonate direct Comandamentului Marinei Regale.
După această dată, marina militară română a suferit mai multe restructurări succesive, determinate de evenimentele politice şi militare, care au culminat cu desfiinţarea în anul 1958 la solicitarea consilierilor sovietici a Grupului de Infanterie Marină (denumirea corpului de infantierişti de atunci).
Pe data de 29 noiembrie 1971 este reînfiinţat Batalionul 307 Infanterie Marină prin desfiinţarea unui batalion de infanterie din cadrul Regimentului 56 Infanterie de la Brăila aflat în subordinea Comandamentului Marinei Militare. Prima garnizoană în care Batalionul 307 Infanterie Marină a fost dislocat se află în localitatea 2 Mai din judeţul Constanţa.
Batalionul 307 Infanterie Marină este o structură importanta a Forţelor Navale Romane. Rolul principal al trupele de infanterie marină îl constituie desfăşurarea operaţiunilor militare în zona Deltei Dunării, zona lagunară şi pe fluviu, de supraveghere şi protecţie a principalelor căi de comunicaţie navală, precum şi misiuni de transport, de asigurare a păcii în zonele de conflict, de căutare – salvare pe fluviu şi pe mare, de monitorizare a zonei de responsabilitate, de asistenţă medicală primară în situaţii de urgenţă civilă, de limitare şi înlăturare a efectelor dezastrelor sau a altor situaţii de criză.
Până în prezent, Batalionul 307 Infanterie Marină a luat parte cu succes la misiuni în teatrele de operaţiuni din Balcanii de Vest şi Afganistan.
Ziua de 29 noiembrie este mai mult decât o zi în care un grup de elită al al forţelor militare române a fost reînfiinţat. Este ziua în care trebuie să ne reamintim de sacrificiile infanteriştilor marini români, care cu demnitate şi curaj au apărat ţara de inamici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi s-au remarcat în misiunile la care au participat.
(sursa: Mediafax)