Jurnalul.ro Ştiri Locale Ziua Internațională a Mării Negre. Marchează semnarea Planului Strategic de Acțiune de către cele 6 state riverane

Ziua Internațională a Mării Negre. Marchează semnarea Planului Strategic de Acțiune de către cele 6 state riverane

Pe 31 octombrie este sărbătorită Ziua Mării Negre, dată care marchează semnarea Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră de către cele șase state riverane, în 1996.

"LA MULȚI ANI MAREA NEAGRĂ!

Ziua internaţională a Mării Negre este celebrată în fiecare an pe 31 octombrie. Această zi marchează data la care, în anul 1996, a fost semnat Planul Strategic de Acţiune (PSA) pentru Marea Neagră de către Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina. Acest plan promovează colaborarea tuturor ţărilor costiere în vederea reducerii impactului poluării asupra ecosistemului marin. Documentul conţine un set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre

Marea Neagră este o importantă cale navigabilă, ce leagă regiunile riverane cu Marea Mediterană și prin aceasta cu oceanul planetar. Principalele porturi la Marea Neagră sunt: Constanța, Odessa, Novorossiisk, Batumi, Varna, Istanbul", transmite Autoritatea Navală Română pe Facebook.

PSA este un document care cuprinde măsuri și strategii pentru salvarea Mării Negre. Pactul a fost semnat la Istanbul în 1996 și are drept scop reducerea polării și conservarea ecosistemului marin. Întocmirea acestuia a durat 3 ani. PSA a fost actualizat și aprobat la Sofia în 2009.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri