x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto 4 investiţii pe care trebuie să le faci periodic într-o maşină

4 investiţii pe care trebuie să le faci periodic într-o maşină

22 Iul 2022   •   15:36
4 investiţii pe care trebuie să le faci periodic într-o maşină
Sursa foto: Unsplash.com

Investiţia într-o maşină nu se rezumă doar la cheltuielile de achiziţie. Odată ce ai devenit proprietar, întreţinerea fie este asigurată de producător, într-o perioadă de garanţie, fie îţi aparţine în totalitate după expirarea acesteia. Pe lângă combustibil, sunt o serie de consumabile care trebuie înlocuite periodic pentru a prelungi durata de viaţă a autovehiculului. Iată ce investiţii curente ai de făcut pentru a te bucura de buna ei funcţionare:

 

Impozit, asigurare, rovinietă

Prima categorie de cheltuieli periodice este prevăzută în cadrul legislativ al ţării noastre. În primul rând, maşina trebuie declarată la organul fiscal de care aparţii, care va impune o cotă de impozit anual. Acesta se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică, iar evitarea plăţii se constituie în creanţă datorată statului. Pentru a circula pe drumurile publice, maşinile trebuie să fie asigurate. Obligatorie prin lege este poliţa RCA, la care poţi adăuga o asigurare de tip CASCO. Acestea pot fi încheiate pe o perioadă de la 1 la 12 luni. Lipsa unui astfel de document constatată de un agent de poliţie se soldează cu amenzi usturătoare. În cazul unui accident, îţi revine responsabilitatea reparării tuturor daunelor produse. Pentru a circula pe drumurile publice în afara oraşelor ai obligaţia achitării unei taxe de drum. Rovinieta poate fi plătită anual sau pentru perioade mai mici de timp, de până la o zi. În România există taxe speciale pentru parcurgerea unor anumite segmente de drum, cum ar fi podurile peste Dunăre în călătoriile către mare. Odată ce ai ieşit din ţară trebuie să achiţi taxa de drum a statului în care intri. Toate aceste investiţii periodice sunt obligatorii, te scutesc de amendă şi îţi aduc o anumită linişte cu privire la drumurile pe care le parcurgi.

Inspecţii tehnice periodice

O altă cheltuială obligatorie pentru a putea circula pe drumurile publice este inspecţia tehnică periodică. În funcţie de starea maşinii, cheltuiala poate fi modică – o simplă taxă pentru verificare – sau poate presupune o investiţie masivă în remedierea unor probleme tehnice. Aşadar, cheltuielile curente pentru întreţinerea maşinii te scutesc de costuri mari pentru reparaţiile grave. Surprinderea pe drumurile publice la volanul unei maşini fără ITP valabil îţi aduce puncte de amendă şi penalizare.

Consumabile

O serie de componente din categoria consumabilelor asigură buna funcţionare a maşinii. De felul cum se comportă acestea depinde randamentul unor sisteme complexe cum ar fi cel de frânare, de direcţie sau electric. Ca într-un efect de domino, o piesă ieftină sau uzată poate provoca daune masive dacă nu este înlocuită la timp. În categoria consumabilelor se numără bateria, uleiul, filtre, curele, cauciucuri şi jante, lichid de răcire, freon. Unele sunt de siguranţă, altele ţin de confort, însă toate au un numitor comun: importanţa calităţii. Alege să investeşti în produse de calitate, recomandate de producătorul maşinii tale, pentru a te bucura cât mai mult timp de funţionarea lor.

Cele mai noi tehnologii

O altă investiţie pe care o poţi face în maşina ta este instalarea de gadgeturi care îţi îmbunătăţesc experienţa la volan. Spre exemplu, telefonul mobil este un instrument care te însoţeşte pretutindeni. Pentru a fi conectat atunci când eşti în maşină poţi folosi tehnologia Bluetooth, dacă este disponibilă. În cazul unor modele mai vechi de automobil poţi realiza conexiunea cu ajutorul unui adaptor alimentat de priza de 12V. Chiar dacă ai o maşină de ultimă generaţie, cu toate conexiunile posibile în planşa de bord, tot vei avea nevoie de un suport de telefon şi de un cablu de alimentare. Un uprgade tehnologic ce ţine şi de siguranţa ta şi a maşinii tale este instalarea unei camere video care supraveghează non stop şi stochează imagini atât din trafic, cât şi din parcare.

Întreţinerea unei maşini presupune cheltuieli ce încep din momentul achiziţiei. Alimentarea cu carburant de calitate şi instalarea de piese şi componente originale poate fi mai costisitoare decât alternativele low cost, însă îţi asigură o linişte cu privire la durabilitatea funcţionării automobilului tău. La toate acestea se adaugă costurile impuse de legislaţia fiecărei ţări în care circuli.

×