De la an la an, numărul persoanelor care doresc să obţină permis de conducere creşte, dar şi condiţiile de obţinere se înăspresc periodic deoarece se doreşte reducerea accidentelor din trafic cauzate de pregătirea slabă a şoferilor. Deşi pare greoi, pentru persoanele care se pregătesc temeinic, sistemul de examinare nu va impune probleme. Trecând peste condiţiile legate de vârstă, numărul claselor absolvite s.a.m.d., procesul necesar de parcurs, de fapt pregătirea în vederea obţinerii permisului de conducere începe de la înscrierea persoanei la o şcoală de şoferi şi urmează două căi logice: pregătirea pentru examinarea teoretică şi pregătirea pentru examinarea practică.
Pregătirea pentru examinarea teoretică
În principiu, persoanele examinate trebuie să răspundă corect la cel puţin 22 de întrebări din totalul de 26. Poate că pare simplu, însă fără o pregătire riguroasă acest lucru nu este posibil, aşa se explică numărul mare de persoane care nu reuşesc să treacă de această probă. În acest sens, specialiştii vin cu diverse sfaturi care să ajute persoană în cauză să înveţe corect, astfel încât examinarea teoretică să nu mai reprezinte o problemă.
1. Abordarea Codului Rutier
Pentru citirea Codului Rutier se impune o planificare pe zile. Într-un mod bine organizat, informaţia poate fi reţinută foarte bine. Dacă în prima zi a săptămânii se va citi primul articol, la sfârşitul zilei este ideal să se rezolve chestionare drpciv auto care conţin informaţie cu privire la acest capitol. A doua zi, se repetă informaţia citită şi aplicată anterior şi se continuă cu un nou capitol. În final, informaţia acumulată în două săptămâni de studiu se poate testa aici.
În timpul studierii Codului Rutier nu există "nu citesc capitolul x pentru că nu este relevant". Examinarea include întrebări din toate capitolele şi este posibil ca acestea să facă parte şi din cele considerate fără importanţă (deşi nu există o justificare logică care să ducă la concluzia că un anumit capitol al Codului Rutier nu este important şi prin urmare, nu trebuie citit).
Un site pe care pot fi rezolvate chestionare similare celor drpciv este www.i-drpciv.ro. De astfel, acest site include şi articole foarte utile atât celor care vor să obţină permis auto, cât şi celor care deţin deja.
2. Unde şi în ce condiţii pot să învăţ mai bine?
La şcoala de şoferi nu se înscriu doar tineri, de-abia ieşiţi de pe băncile şcolii sau care încă mai studiază. Vârsta maximă la care o persoană poate să obţină permis auto nu este stabilită prin lege, aşa că poate fi obţinut şi de un senior de 65 de ani, de exemplu. Teoretic, lucrurile aşa stau, dar practic poate părea că nu mai este atât de uşor să începi să înveţi la o vârstă înaintată. Cu toate acestea, este posibil!
Indiferent de vârsta pe care persoana care urmăreşte să obţină permis auto o are, pentru eficientizarea procesului de învăţare va trebui să ţină cont de următoarele sfaturi:
- Codul Rutier nu se citeşte în pat şi nici într-o încăpere zgomotoasă. Orice zgomot poate distrage atenţia, iar patul poate îmbia la somn şi nu la învăţat.
- În momentul în care se completează chestionare auto drpciv, liniştea este un factor determinant pentru o concentrare optimă.
- Este recomandat ca televizorul, telefonul şi alte aparate asemănătoare să fie închise în timpul orelor de studiu.
O altă condiţie pentru menţinerea dorinţei de a învăţa este motivaţia obţinerii permisului auto. De exemplu, o persoană de 50 de ani poate fi motivată de ideea care susţine că având permis auto îi poate creşte şansele de a se angaja. Indiferent de vârstă, motivaţia rămâne unul dintre factorii principali care susţin decizia de a obţine permis auto şi este bine că aceasta să aibă prioritate în mintea celui care studiază în acest sens pe toată durata pregătirii.
3. Nu în ultimul rând, odihna şi relaxarea
Stresul nu ajută, indiferent de context. O persoană stresată, după o zi întreagă în care a alergat pentru rezolvarea multor probleme, nu se va mai putea concentra optim asupra informaţiilor din Codul Rutier. Din această cauză se recomandă că pregătirea pentru proba practică să se facă în cursul dimineţii, iar dacă nu este posibil, în orice caz nu foarte târziu în timpul zilei. Şi cu privire la acest aspect, specialiştii dau diverse sfaturi:
- pauze de minim 10 minute, maxim 15, după o oră şi jumătate de învăţat;
- parcurgerea materiei din timp;
- evitarea comprimării informaţii în ultimele câteva zile înainte de examenul auto s.a.m.d.
Pregătirea pentru examinarea practică
Pregătirea pentru examinarea practică se poate dovedi la fel de stresantă ca şi pregătirea pentru proba teoretică. Dacă partea teoretică implică şi multe ore de studiu individual, în pregătirea practică cursantul va fi ajutat de către instructorul de la şcoala de şoferi auto.
Experienţa instructorului auto se regăseşte şi în alegerea traseului pe care îl va parcurge cu elevul său. Un instructor bun va decide să îşi pună elevul să conducă în condiţii diferite de drum:
- când traseul este foarte aglomerat, dar şi în timpul serii pentru a se obişnui cu luminile de la farurile altor maşini din trafic;
- pe drumuri foarte înguste, dar şi pe drumuri înclinate, intersecţii etc.
Indiferent de tipul drumului, elevul trebuie să pună întrebări atunci când nu înţelege sau când situaţia îl depăşeşte.
Instructorul este cel care îşi va învăţa elevul lucrurile pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când se afla la volan:
- Reglarea scaunului şi a oglinzilor, dar şi fixarea centurii de siguranţă, înainte de a porni la drum;
- Cum să se asigure în trafic;
- Cum să parcheze corect;
- Acordarea priorităţii în trafic;
- Înţelegerea corectă a indicatoarelor;
- Distanta legală între maşini s.a.m.d.
Pentru a se asigura că stăpâneşte bine tot ceea ce îi este necesar pentru a se prezenta în fata examinatorului, persoana care a urmat cursurile unei şcoli auto, poate să achiziţioneze o şedinţă de condus cu un alt instructor. Această opţiune poate fi interpretată drept un test final în procesul de pregătire pentru proba practică.