Lovitură grea pentru avocatul Remus Borza. Judecătorii Curţii de Apel Craiova au obligat EuroInsol să returneze jumătate de milion de euro companei Uztel SA, sumă încasată drept comision pe perioda în care a fost administrată juridic societatea aflată în procedură de insolvenţă.
Asociaţia „Uztel” Ploieşti, acţionarul majoritar al SC Uztel SA, a câştigat irevocabil procesul prin care a contestat practica abuzivă a administratorului judiciar Remus Borza în privinţa comisioanelor încasate. „Pe data de 5 februarie, Curtea de Apel Craiova a admis recursul prin care comisionul de 3% e declarat nul de drept şi a cerut restituirea banilor cuveniţi ilegal. Suma pe care Remus Borza trebuie să o returneze este de aproximativ 500.000 de euro, echivalentul onorariului încasat din data de 22.09.2011 până în prezent”, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei Uztel Ploieşti.
Borza: „Nici vorbă”
În replică, Remus Borza spune ca nici vorbă de aşa ceva. “Nu există nicio hotărâre judecătorească prin care avocatul Remus Borza sau Euroinsol să fie obligat să restituie vreo sumă de bani către Uztel SA al cărui administrator judiciar este", arată Borza într-un comunicat de presă. “Curtea de Apel Craiova a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare judecatorului sindic şi nicidecum nu a anulat vreo hotărâre judecătorească privind onorariul consorţiului şi nici nu a dispus restituirea vreunor sume încasate cu titlu de onorariu”, mai susţine Borza în comunicat.
Euroinsol, administrator ilegal
În momentul de faţă, Uztel SA este în proces de reorganizare, după ce şi-a declarat insolvenţa în 2010. Societatea este administrată, în mod ilegal, de un consorţiu de administratori judiciari, format din Euroinsol Consulting SPRL Ploieşti, prin Alina Maer, şi Euro Insol SPRL Bucureşti, prin Remus Borza. Conform Legii Insolvenţei (85/2006) şi Planului de Reorganizare aprobat de Judecatorul Sindic, administrarea şi conducerea societaţii revin administratorului special, iar administratorul judiciar are doar rolul de supraveghere. „Administratorii judiciari îşi bazează poziţia numai pe o presupusă modificare a Planului de Reorganizare dintr-o Adunare Generală a Creditorilor, când s-a acţionat împotriva procedurilor şi legilor de organizare a unor astfel de adunări. Aceasta situaţie face obiectul unor procese care sunt înca pe rol” se arată în comunicatul Uztel.
„Este inadmisibil ca, într-un proces de reorganizare, un personaj, fie el şi Remus Borza, să joace un rol dublu – şi de administrare şi de supraveghere. Incompatibilitatea este evidentă”, a declarat Dan Rădulescu, Administrator Special S.C. Uztel S.A..
În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Prahova, ca principal creditor, a recunoscut dreptul administratorului special de a conduce activitatea societaţii, în conformitate cu prevederile legale şi cu planul de reorganizare. Potrivit ANAF, începând din 9 octombrie 2012, activitatea Uztel trebuia „coordonată de administratorul special, sub supravegherea administratorului judiciar”.
Anterior, asociaţia Uztel îl acuzase pe Borza că a dezinformat Bursa de Valori Bucureşti comunicând public faptul că instanţele au decis „definitiv şi irevocabil” că activitatea Uztel poate fi coordonată de administratorul judiciar. „În contextul în care BVB a aprobat reluarea tranzacţionării cu titlurile Uztel, considerăm ca Remus Borza prin Euro Insol SPRL se face vinovat de manipularea pieţei de capital”, precizează Asociaţia.