x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Firmele românești, excluse de la licitațiile mari

Firmele românești, excluse de la licitațiile mari

de Alina Botezatu    |    27 Mai 2015   •   15:03
Firmele românești, excluse de la licitațiile mari

Autorităţile vor să împartă firmele de construcţii, consultanţii şi proiectanţii din domeniu în mai multe categorii, ca să fi mai clar cine poate participa la licitaţii. O prima formă a iniţiativei va fi prezentată în iunie şi discutată cu asociaţiile profesionale.

Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, a spus că a iniţiat un proiect de lege prin care firmele din construcţii vor fi grupate în mai multe categorii în funcţie de experienţă. Proiectul vizează clasificarea mai drastică a acestora.

Potrivit lui Narcis Neaga, nu este normal ca o firmă care a făcut doar drumuri judeţene să participe la licitaţii pentru autostrăzi. El a recunoscut că această clasificare ar împiedica multe dintre firmele de construcţii româneşti să mai câştige proiecte mari de infrastructură.

„Ce s-a întâmplat în ultima perioadă cu firmele româneşti este trist şi este o consecinţă a modului în care se atribuie câştigătorii la licitaţii. Este şi un mod de a creşte competiţia între firme. Cu siguranţă, va creşte şi calitatea lucrărilor”, a declarat Neaga, în cadrul unui eveniment de profil.

Criteriul de desemnare a câştigătorului la licitaţii va fi modificat prin schimbarea legii achiziţiilor publice, în iunie-iulie. În locul acestuia va fi introdus un mix de criterii. Această schimbare în legea achiziţiilor publice va întârzia şi mai mult atribuirea lucrărilor de autostrăzi, deoarece CNADNR nu are suficiente persoane care să facă o asemenea analiză, susţin reprezentanţii patronatelor din construcţii.
 

×
Subiecte în articol: autostrazi licitaţii narcis neaga CNADNR