Dezvoltatorii imobiliari nu stiu ce solutii sa mai gaseasca pentru a-si vinde apartamentele noi. Ultima noutate, buy back-ul imobiliar. Adica potentialii clienti pot sa-si achite avansul la un apartament nou cu vechiul apartament in care pot si locui pana la finalizarea noii locuinte fara sa plateasca chirie. Totusi, avand in vedere numarul foarte mare de locuinte finalizate, oamenii aleg un apartament terminat in care se pot muta imediat, asa ca varianta de buyback utilizata in prezent este mult simplificata.
Peste 12 ansambluri rezidentiale din Bucuresti practica acest sistem, cu oarecare succes sustin reprezentantii dezvoltatorilor. 'Vorbim de sute de apartamente, care au fost vandute prin acest sistem. Chiar si programul Prima Casa a ajutat la dezvoltarea acestui sistem. Multi dintre proprietarii de apartamente vechi s-au folosit de buy back pentru a-si achizitiona o locuinta noua, iar cele vechi au fost vandute prin credite Prima Casa', a declarat Giulio Angheloiu, manager Premier Service. Acesta a mai adaugat ca oamenii cauta apartamente mai mari decat cele pe care le detin. 'Cei de la garsoniere tintesc catre doua sau trei camere', a mai declarat Angheloiu.
Multi dintre cei care isi schimba locuinta apeleaza la acest sistem, fara macar sa stie ca o fac. Oamenii sunt propriii lor consilieri. Isi cauta un apartament nou in care sa se mute, isi vand locuinta veche, iar cu banii obtinuti platesc o parte din locuinta noua.
Evaluarea imobilului vechi se face de consilieri, care-si asuma responsabilitatea vanzarii lui catre terte persoane. Pe de alta parte, pretul imobilului nou, cel ce urmeaza a fi achizitionat prin schimb, este stabilit de dezvoltator, fiind si acesta negociabil, in functie de modalitatile de plata, nivelul de finisaje etc. Pentru diferenta de bani necesara schimbului, beneficiarul poate opta si pentru un credit, care poate fi usor obtinut, data fiind ponderea redusa a acestuia in pretul convenit de vanzare-cumparare, unde cea mai mare parte este achitata cu banii proveniti din vanzarea apartamentului vechi.
O operatiune de schimb dureaza in medie trei luni. Vanzarea apartamentului vechi necesita o perioada de doua luni, urmand ca perfectarea contractului de vanzare-cumparare a apartamentului nou sa se faca in urmatoarea luna. Au fost si situatii in care procedura s-a intins pe cinci-sase luni, elementul ce a dus la acest parcurs fiind vanzarea mai greoaie a apartamentului vechi, din diverse cauze.
Potrivit datelor centralizate de specialistii BeIgloo, 90% din vanzarile de locuinte din acest an s-au realizat cu apartamente de doua camere. Numai 9% dintre clienti au preferat sa cumpere apartamente cu trei camere si doar un procent s-au orientat spre garsoniere sau locuinte cu mai mult de trei camere.
'In primele sase luni ale anului trecut am vandut 30 de apartamente, in timp ce in primul semestru 2011 am dublat numarul tranzactiilor fata de 2010. Preturile medii cu care clientii au achizitionat apartamentele atat in 2010, cat si anul acesta au ramas in jur de 60.000-80.000 de euro', a declarat Nimrod Zvik, Managing Partner Be Igloo.
Blocuri fara cumparatori
Piata rezidentiala din Bucuresti ar putea sa ajunga la un stoc de 15.700 de unitati noi pana la sfarsitul anului 2011, asa cum se arata in cel mai recent studiu realizat de compania de consultanta DTZ Echinox. Cu aproape 1.000 de apartamente anuntate pentru finalizare in 2011, livrarile de anul acesta sunt semnificativ mai mici in comparatie cu cele 4.100 de apartamente finalizate in 2010. Cu toate astea, anul trecut au fost vandute numai 1.500 de apartamente noi, iar restul pana la 20.000 au fost reprezentate de locuintele vechi.