x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Cum devii proprietar de „fabrică de bani”

Cum devii proprietar de „fabrică de bani”

de Diana Scarlat    |    11 Aug 2020   •   10:30
Cum devii proprietar de „fabrică de bani”

Domeniul IT este cel  mai ofertant de pe piața forței de muncă, în ultimii 15 ani, dar nu se oprește la poziția de cel mai mare angajator, ci poate transforma specialiștii în antreprenori și angajatori de succes, în foarte scurt timp. Foarte multe proiecte se dezvoltă astăzi pe domeniul noilor tehnologii, lucrându-se în echipe mici de specialiști. În plus, câteva idei constructive pot transforma o afacere într-o adevărată fabrică de bani, dacă ingineria se îmbină cu expertiza în domeniul IT și cu spiritul antreprenorial, pregătire multidisciplinară, idei geniale și invenții care să conteze în lumea noilor tehnologii.

 

Una dintre meseriile viitorului îmbină știința cu imaginația și cu noile tehnologii, din care rezultă foarte mulți bani... Doritorii își pot construi „fabrica de bani” acasă, dacă au suficient spațiu pentru a monta mai multe panouri solare performante și tehnologie necesară pentru „minat”. Astfel, energia solară se transformă în calcule, iar calculele, în bani. Casa și grădina pot deveni „biroul de calcul” automatizat, alimentat de la soare, prin panouri performante, astfel încât energia să alimenteze aparatura performantă care „minează”, în timp ce diverși senzori, montați în curte, pot face măsurători pentru a determina și a transmite într-un sistem integrat de colectare a datelor informații despre calitatea aerului, poluarea fonică și multe altele.

 

Exemplu de succes în reconversie

 

O astfel de inginerie a fost creată de specialistul român George Suciu, la București, dar structuri similare se regăsesc în mai multe locuri din țară. Este unul dintre cele mai bune exemple de succes din domeniul ingineriei și IT-ului, cel care-l transformă pe specialist mai întâi în inventator, apoi în propriul său patron, care poate dezvolta noi tehnologii, dar și companii, pornind de la aceeași bază comună: știința. Practic, orice specialist poate deveni „proprietar de fabrică de bani”, dacă leagă panourile solare de tehnologia de „minare”, plantează senzori conectați la bazele de date și leagă astfel natura direct la internet... Mai mult, energia degajată de serverele care „minează” date poate fi folosită chiar și la încălzirea birourilor, a spațiului de locuit, a sălilor de conferințe sau chiar a unei piscine. Combinațiile între aceste elemente, invenții și voință antreprenorială sunt nelimitate. Oricine poate beneficia de aceste invenții și mai ales își poate transforma o proprietate în „fabrică de bani”, dacă leagă tehnologia de energia solară. Este nevoie de viziune, de spațiul fizic efectiv, de o investiție de circa 10.000 de euro pentru început, dar mai ales de specialiști care să facă „fabrica de bani” să funcționeze.

 

Rețeta succesului profesional

 

Un inginer electronist, reorientat către IT sau cu o echipă de specialiști în inginerie și IT, poate face un astfel de salt calitativ în cariera profesională și în viața personală, simultan, devenind angajator pentru membrii echipei pe care o formează. Astfel de soluții simple și prietenoase cu mediul înconjurător ajută inclusiv la economia de energie electrică, deși un mare impediment pentru „minarea” de date este considerat consumul excesiv de curent electric. Nu și atunci când acesta vine direct de la soare! Iar panourile solare performante produc curent și atunci când este înnorat, conform studiilor făcute de inginerul George Suciu. Pentru a atinge astfel de performanțe, inventatorul noilor sisteme s-a pregătit în mai multe domenii de activitate, interconectate, pentru a-și dobândi autonomia din punct de vedere profesional, apoi independența financiară, în raport cu orice piață. Practic, „rețeta” succesului profesional constă în combinarea cunoștințelor din toate domeniile aflate în conexiune, în ciuda noilor curente din sfera educațională care ne recomandă să ne specializăm doar într-un singur domeniu de activitate.

 

Specialiștii-vedete pe piața muncii

 

Cei mai căutați specialiști vor fi cei specializați în noile tehnologii, pentru că lucrurile deja evoluează foarte rapid. În lumea contemporană, tehnologia este în continuă dezvoltare, fiind radical transformată de „cloud” -  tehnologii sociale și mobile care fac posibilă conexiunea firmelor pe platforme strategice, pentru a simplifica procesele de comunicare, pentru a interacționa mult mai ușor cu clienții, astfel încât să-și crească vânzările. Soluțiile de tip cloud computing sunt deja un element esențial din domeniul comunicațiilor și al comunicării. „Cloudul” influențează deja fiecare aspect al proceselor de business. Tocmai de aceea, investițiile în infrastructură, în acest sector, au crescut substanțial, în ultimii cinci ani, fiind de zeci de miliarde de dolari, la nivel mondial. Aceleași sisteme ajută foarte mult și companiile. Firmele care caută soluții enterprise în cloud au nevoie de o infrastructură IT flexibilă, care poate fi o soluție cloud hibridă. O companie poate beneficia de mai multă agilitate și de o gestionare mai eficientă a resurselor, dacă deține un mediu cloud privat în propriul centru de date. Iar pentru toate acestea va fi nevoie de specialiști, care vor putea alege dacă doresc să lucreze ca angajați sau să fie propriilor șefi, devenind parteneri ai companiilor care vor avea nevoie de serviciile lor.

 

Practica arată că modelul „clasic” al specializării multidisciplinare este cel corect, oferind foarte multe perspective reale de dezvoltare personală și de îmbunătățire a carierei și a vieții.  

 

Inginerii electroniști și IT-iștii vor fi foarte căutați

 

Cei care se gândesc acum la alegerea unei cariere profesionale se pot orienta în funcție de evoluția pieței noilor tehnologii și a felului în care arată viitorul apropiat. Este clar că va fin mare nevoie de specialiști care să poată crea sisteme bazate pe noutățile din domeniul tehnologic, pentru că lumea se schimbă cu o rapiditate nemaiîntâlnită. În scurt timp, tot ce ne înconjoară și tot ce folosim va fi interconectat. În curând, frigiderul ne va anunța că trebuie să mergem la cumpărături, iar mașina de spălat își va putea regla singură programele. Poate că ne vor și apostrofa obiectele de uz casnic, dacă nu le vom respecta drepturile. În lume există deja miliarde de dispozitive IoT instalate (Internet of Things (IoT) sau „Internetul lucrurilor”), care au determinat dezvoltarea a peste 200.000 de noi aplicații și servicii. Astfel s-a produs o nouă generație de platforme care pot comunica între ele doar prin cloud. Serviciile bazate pe „cloud” au foarte multe întrebuințări.

×