Judetul Timis este cel mai afectat de inundatii, 500 de case fiind distruse in intregime si peste 1.050 sub ape, a declarat ieri Ioan Andreica, secretar de stat al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).
|
CATASTROFA. Oficialii asteapta retragerea apelor
pentru a putea reconstrui casele |
NUMAR. "Am confruntat tabelele intocmite de autoritatile locale, de specialistii nostri si de reprezentantii presei locale si nationale si am constatat ca numarul caselor distruse difera. Nu 2.500 de case sunt distruse, ci numai 1.500. Diferenta o constituie casele care sunt numai afectate de ape, adica au peretii uzi sau sunt putin daramate, insa ele au fost trecute ca fiind distruse", a explicat Andreica.
TERMEN. "Pana la data de 30 octombrie, MTCT impreuna cu ANL vor construi 1.100 de case. Lucrarea va fi acordata unei firme de constructii in urma unei licitatii publice la care vrem sa participe cat mai multi constructori. Dupa avizarea proiectelor, urmeaza ca de saptamana viitoare sa incepem reconstructia locuintelor din Banat", a declarat Ioan Andreica.
BANI. Guvernul roman a acordat 20 de milioane de euro din buget pentru reparatia si reconstructia de case din zonele afectate de inundatii. In functie de proiectele primite, Guvernul va mai aloca si alte sume
intr-o a doua etapa. "Selectia familiilor care vor beneficia de constructia integrala de
casa se va face de catre autoritatile locale impreuna cu specialisti din cadrul MTCT. Victimele inundatiilor din Banat vor primi case la cheie", a explicat Andreica. (Elena Stan)
POMPE
|
Viceprim-ministrul Gheorghe Seculici a declarat ca ar fi si in Romania pompe de mare putere pentru evacuarea apelor, dar ca a fost o lipsa de comunicare si nu s-a stiut ca ar fi nevoie de ele. In replica, directorul general Gheorghe Matei de la "Aversa" a declarat ca a facut o oferta de livrare pentru pompe, dar Guvernul nu a dat nici un raspuns. Pompele sunt trimise in Timis de Ungaria, ca ajutor.
|