x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 1,5 milioane de turişti au fost vara asta la mare

1,5 milioane de turişti au fost vara asta la mare

de Elena Stan    |    16 Sep 2014   •   15:08
1,5 milioane de turişti au fost vara asta la mare

Numărul turiştilor care au ajuns anul acesta pe litoralul românesc a înregistrat o creştere de circa 4% comparativ cu perioada similară de anul trecut, ajungând la 1,5 milioane de turişti. De asemenea, o creştere a fost înregistrată şi la vânzările pachetelor turistice prin agenţiile de turism. “Anul acesta am înregistrat o creştere de 2% la vânzarea pachetelor turistice pentru litoral. Peste 50% din vânzările prin agenţiile de turism se fac pentru Mamaia şi Năvodari, dar vânzările pentru staţiunile din zona Eforiilor şi Mangalia şi-au reluat trendul de creştere”, a declarat Lucia Morariu, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). De altfel, din totalul vânzărilor prin agenţii pe destinaţii interne, litoralul reprezintă circa 79%, iar celelelate destinaţii reprezinta 21% din vânzări.

Pentru anul viitor operatorii din turism sunt optimişti. “Aşteptăăm o explozie de turişti anul viitor în Mamaia datorită investiţiilor derulate în această staţiune”, a declarant Nicolae Bucovală. De asemenea, anul acesta a mers foarte bine cererea pentru all inclusive. “S-a înregistrat o creştere de 25% pentru sistemul all inclusive anul acesta, peste 1.000 de camere de pe litoral oferind acest system. All inclusive nu înseamnă doar cazare şi masă, ci şi locuri de joacă pentru copii, plaje frumos amenajate etc”, a declarat Mohamad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din turismul Românesc (FPTR).

Preţurile au fost acceptabile

Valoarea medie a pachetului per turist a fost de 599 de lei pe litoral, în creştere cu 2% faţă de vara 2013, în timp ce valoarea medie a pachetului per turist în restul destinaţiilor a fost de 621 de lei, în creştere cu 3% faţă de anul trecut. Pe staţiuni, valoarea pachetului mediu per turist a fost de 720 de lei în Mamaia, 567 de lei în Eforie Nord, 499 de lei în Olimp, 486 de lei în Saturn, 481 de lei în Venus, 462 de lei în Jupiter, 449 de lei în Cap Aurora, 426 de lei în Costineşti, 417 lei în Neptun şi de 311 lei în Eforie Sud. Cele mai mari creşteri ale vânzărilor prin agenţii de turism în anul 2014 faţă de 2013 s-au înregistrat în Costineşti şi Venus, de 25%, urmând Eforie Sud cu o creştere de 20%. Este pentru prima dată în ultimii trei ani când vânzările pentru staţiunile din zona Eforie – Mangalia îşi reiau trendul pozitiv de creştere.

“Anul 2014 a adus cu el o sensibilitate mărită a turiştilor pentru raportul preţ-calitate, cu o orientare preponderentă către criteriul preţ. Iată de ce staţiunile de pe Litoralul Verde (zona Eforiilor şi a Mangaliei), acelea în care se fac vizibile investiţii în infrastructura locală şi, mai ales, investiţii hoteliere şi în care preţurile sunt sensibil mai mici decât în Mamaia, au început să aibă creşteri de vânzări mai importante. Şi, deşi acestea sunt încă departe de a concura cu Mamaia/Năvodari, fiecare în parte, împreună şi cu o susţinere a unei dezvoltări sustenabile, axată mai mult pe ceea ce pot aduce ele nou în peisajul turistic de litoral al României, pot redeveni o destinaţie turistică de forţă. Infrastructura, spaţii verzi, parcuri, promenade, locuri de joacă pentru copii, siguranţa turiştilor, liniştea vacanţelor pentru familiile cu copii, clădiri mai puţine şi mai frumoase, logică în amenajarea staţiunilor şi susţinerea bazelor de cură balneară, tratament şi spa, acestea sunt valorile pe care Litoralul Verde trebuie să şi le asume!”, declară Lucia Nora Morariu, preşedintele asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Program pentru seniori

După succesul vacanţelor în străinătate, reprezentanţii agenţilor de turism se pregătesc să lanseze un program pentru seniori şi la noi din ţară. “Deoarece ponderea persoanelor de vârsta a treia este foarte mare la noi în ţară ne-am gândit să lansăm un program prin care aceştia să poată călători. Programul se adresează persoanelor de peste 52 de ani. Ne-am gândit ca programul să se deruleze în capetele de sezon, respective 5-31 mai şi 10-30 septembrie. Pe lângă cazare şi masă, aceştia vor beneficia şi de una sau două excursii gratuite, precum şi de reduceri la transport. De asemenea, va fi asigurat şi transferul de la gară la hotel”, a explicat Alin Burcea, vicepreşedintele ANAT.

Probleme pe litoral

Operatorii din turism sunt de părere că turismul în România nu mai poate funcţiona fără o implicare a autorităţilor centrale. “Impozitul forfetar a rămas rătăcit pe la Senat, nu e definitivată nici legea voucherelor de vacanţă, iar impozitul pe clădiri este foarte mare. Turismul nu poate funcţiona fără ajutorul şi sprijinul Guvernului”, a spus Bucovală.

“Guvernele s-au tot schimbat, însă problemele au rămas aceleaşi de foarte mulţi ani”, a spus Ciprian Popescu.  

×