Visati sa va cumparati tractor, combine, utilaje pentru zootehnie, unelte pescaresti si sa va transformati micuta gospodarie intr-o ferma europeana? In curand, Ministerul Agriculturii va va pune la dispozitie pana la 15.000 de euro sub forma de credit.
|
SCHIMBARE. Fermierii vor trebui sa treaca de la caruta cu boi la o agricultura performanta
|
FERMIERUL. "Dupa aderarea la Uniunea Europeana, incepand cu 2010 sprijinul comunitar pentru agricultura romaneasca se va acorda pe ferme. Iar pana atunci, aceste ferme trebuie sa existe", a declarat Nicolae Flaviu Lazin, secretar de stat pentru agricultura in ministerul de resort. Si cum fondurile SAPARD pe unele masuri s-au epuizat, Agricultura va crea, in urmatoarele doua-trei luni, cadrul legislativ pentru demararea unui nou program de finantare in agricultura, intitulat "Fermierul". 50% din fondurile ce vor fi atrase in programul "Fermierul" vor fi orientate spre zootehnie, pentru cresterea numarului de animale si a procesarii produselor animale. ""Fermierul" este gandit ca un program de credit de investitie pe perioada lunga, in conditii mai avantajoase, care sa antreneze cateva mii de gospodarii individuale in efortul lor de a se transforma in ferme familiale cu caracter comercial. Acesta va permite achizitia de tractoare, combine, echipamente agricole, utilaje pentru zootehnie sau unelte pescaresti", ne-a spus Lazin.
FINANTARE. "Este vorba de 15.000 de euro pe ferma pe care vrem sa-i dam. Iar daca se ating obiectivele pentru care am dat creditul, adica planul de afaceri a fost realizat, atunci pot sa dau o prima de succes. Pentru ca eu, ca minister, urmaresc calitatea, acoperirea cotelor si dezvoltarea zonelor deficitare, asa cum este zootehnia", a explicat si Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Astfel, taranii "cu performante" vor fi scutiti de la rambursarea integrala a creditului - in conditii si in procente ce vor fi stabilite prin lege - sumele ramase de plata considerandu-se prima de succes.
ACCES. Cei care vor dori sa beneficieze de finantare in cadrul programului "Fermierul" vor trebui sa depuna la notariatul local sau la primarie o declaratie pe propria raspundere, prin care isi vor putea trece gospodaria in categoria fermei familiale. Taranii vor mai avea de intocmit un plan de afaceri. "Fiecare dosar depus va fi punctat pe criterii. Vor conta categoria de varsta (tinerii vor primi un punctaj mai ridicat decat cei de varsta adulta sau batrani), aportul propriu (cine porneste de la o baza materiala, fie teren agricol, fie animale, va fi avantajat in raport cu ceilalti), statutul profesional (o persoana care detine un atestat sau o diploma legata de domeniul agricol este avantajata), calitatea miniplanului de afacere, prezenta solicitantului intr-o forma sau alta de relatie cu piata", a explicat Nicolae Lazin.
LA PENSIE. "Cand or sa vada aceia care sunt sceptici ca ferma e ceva care aduce profit si ca vecinul lui prospera pentru ca a inteles acest mecanism, anul viitor va trece si el la ferma sau va da terenul tanarului, fiului sau", este de parere Gheorghe Flutur. Acesti tarani care nu pot sa-si mai lucreze pamantul cum trebuie si renunta la el in favoarea unei persoane mai tinere vor primi o renta viagera. Cei care sunt de acord sa-si dea terenurile in arenda vor primi 50 de euro pe hectar, in fiecare an. Plus arenda. Iar cei care isi vand pamantul vor fi "rasplatiti" cu 100 de euro/ha anual, pana la sfarsitul vietii. Bani primiti independent de suma incasata de la cumparator. "Aceste valori vor fi ajustate in functie de fondurile ce vor putea fi atrase", a precizat Nicolae Lazin. Pentru finantarea acestui program se va solicita un credit de la Banca Mondiala, a adaugat el. Surse din minister spun ca legislatia necesara pentru introducerea rentei viagere va fi elaborata anul viitor.
SCOPUL PROGRAMULUI
|
Introducerea rentei viagere are ca prim scop introducerea terenurilor agricole intr-un circuit productiv eficient si comasarea proprietatilor. "Al doilea scop al rentei este oferirea unei cai de iesire din sistemul agricol a unor persoane in varsta, care considera suficient de atractive compensatiile acordate", spune Lazin. Conform datelor statistice, populatia activa din Romania este de peste 10 milioane de persoane, aproape 5 milioane aflandu-se in mediul rural. De asemenea, din totalul de peste 4 milioane de pensionari din Romania, 1.754.000 traiesc la tara, iar 1.341.000 de persoane au in proprietate terenuri agricole.
|
Citește pe Antena3.ro