x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 160.000 de noi şomeri în 2010

160.000 de noi şomeri în 2010

de Elena Stan    |    22 Aug 2009   •   00:00
160.000 de noi şomeri în 2010
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Criza economică lasă tot mai multe persoane fără loc de muncă. Analiştii BCR estimează o creştere a numărului de şomeri cu 150.000-160.000 de persoane în 2010. Ministerul Muncii va primi fonduri suplimentare la rectificarea bugetară pentru a acorda ajutor de şomaj persoanelor disponibilizate.



Rata şomajului va cunoaşte un trend ascendent şi anul viitor, ajungând la 9%, de la 7,4%, cât va fi la finele acestui an, ceea ce înseamnă că îşi vor pierde locul de muncă aproximativ 150.000- 160.000 de angajaţi, cei mai mulţi din sectorul bugetar. "Numai pentru reducerea cheltuielilor cu salariile din sectorul public cu 0,65% din PIB ar trebui disponibilizaţi 130.000 de angajaţi.

Pentru a reduce cheltuielile cred că va fi totuşi un mix de măsuri, respectiv disponibilizări şi reduceri de venituri pentru bugetari, pentru că România nu-şi poate permite o rată atât de mare a şomajului, care ar pune presiune pe economie", a explicat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Rata şomajului înregistrată luna trecută a fost în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de luna iunie, ajungând la 6,3% şi cu 2,7% mai mare decât în perioada similară din 2008, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

CHELTUIELI PUBLICE REDUSE
Pentru ca sectorul bugetar să se înscrie în limita cheltuielilor convenite de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ar trebui redus numărul angajaţilor din acest sector cu circa 100.000 de posturi, concomitent cu unele măsuri de reducere a salariilor.

"Creşterea fiscalităţii este suboptimală pentru România în această perioadă de criză, astfel că singura soluţie este să restructurăm cheltuielile publice. Trebuie să reducem inteligent sectorul public, pentru că altfel sectorul privat se va corecta şi mai mult, iar atunci nu va mai fi o ajustare benefică, mai ales dacă restul ţărilor din regiune o să cunoască revirimentul", a spus Anghel.

Guvernul s-a angajat să aprobe până la finele anului legislaţia necesară pentru reducerea semnificativă a personalului din sectorul public, care să asigure în 2010 o scădere brută a cheltuielilor cu 0,66% din PIB, respectiv cu 3,5 miliarde de lei.

"Până la sfârşitul anului 2009, vom aproba legislaţia necesară care să genereze reduceri semnificative de personal în sectorul public şi care să asigure în anul 2010 o reducere brută a cheltuielilor de 0,66% din PIB, cel puţin 0,45% din PIB net (...) Aceasta este echivalentul unei reduceri brute a cheltuielilor de personal de 3,5 miliarde lei, 2,5 miliarde de lei pe net", se arată în scrisoarea suplimentară convenită cu misiunea de experţi FMI pentru aprobarea celei de-a doua tranşe din acordul stand-by.




RECTIFICARE BUGETARĂ
Executivul a decis săptămâna trecută restructurarea agenţiilor guvernamentale cu 50%, ajungând la 113, ceea ce înseamnă o reducere a posturilor bugetare cu 10.544 de locuri. Ministerul Economiei a anunţat, de asemenea, că urmează să fie reduse 5.416 posturi de la cele 30 de societăţi aflate în procedură de lichidare, suplimentar faţă de 4.812 posturi restructurate în perioada 1 ianuarie-1 august 2009.

La rectificarea bugetară programată pentru luna aceasta vor fi tăiate cheltuielile cu salarii, premii, bunuri şi servicii în valoare de circa 4,5 miliarde de lei, adică 0,9% din PIB, potrivit declaraţiilor ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea. Banii vor fi alocaţi pentru acordarea ajutorului de şomaj, care va fi necesar o dată cu eventualele disponibilizări ce trebuie realizate în sistemul public şi pentru majorarea cu 2% a pensiilor.

"La Ministerul Muncii vor fi resurse suplimentare şi pentru ajutorul de şomaj, acolo unde va fi nevoie, pentru eventualele disponibilizări care trebuie făcute în sistem, după o analiză corectă", a declarat premierul Boc. Bugetul Ministerului Muncii va fi suplimentat, totodată, pentru majorarea cu 2% a pensiilor şi aducerea pensiei sociale la 350 de lei de la 1 octombrie.

DEFICIT BUGETAR DE 7,3%
Prima rectificare a bugetului din 2009 a fost efectuată în luna aprilie, în urma acordului de împrumut convenit cu FMI şi Comisia Europeană. Fondul Monetar Internaţional a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%, negociată în martie pentru acordul încheiat între autorităţile române cu instituţia financiară. Potrivit FMI, majorarea ţintei de deficit bugetar vine pe fondul unei scăderi a veniturilor bugetare în acest an cu 17,5 miliarde de lei (3,5% din PIB) faţă de programul iniţial, ca urmare a micşorării veniturilor încasate din TVA, contribuţii sociale şi venituri nefiscale.

Pogea anticipează în acest an o nerealizare a încasărilor din TVA cu 4,3 miliarde de lei, a contribuţiilor sociale cu 5,5 miliarde de lei şi a veniturilor nefiscale cu 4,2 miliarde de lei.

×