x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 5 pași pentru a obține o mărire de salariu

5 pași pentru a obține o mărire de salariu

22 Iul 2021   •   10:58
5 pași pentru a obține o mărire de salariu

Abordand negocierile in mod diferit si invatand cateva abilitati esentiale, puteti fi pe drumul catre un salariu net mai echitabil. Iata cinci sfaturi de negociere a salariilor pentru a va ajuta sa castigati compensatia pe care o meritati:

1. Intelegeti costul ne-negocierii

Potrivit unui studiu, angajatul mediu ar putea castiga cu pana la 13% mai mult pe an decat salariul de baza anual actual. Daca nu va cereti marirea de salariu astazi, va veti priva de castiguri considerabile in viitor.

2. Fii pregatit

Este esential sa va faceti cercetarile inainte de a incepe o negociere salariala. Cu cat esti mai pregatit, cu atat sunt mai mari sansele unui rezultat favorabil. Exemplu de site care va poate ajuta sa intelegeti diferenta dintre net si brut este calculator salariu.

Pe langa cercetarea online a normelor din industrie, vorbirea cu un mentor sau cu persoane din reteaua dvs. va poate ajuta sa intelegeti precedentul salarial, precum si provocarile de negociere pe care le puteti intalni.

Facand o lucrare de investigatie necesara dinainte, va fundamentati argumentul in fapte concrete, nu doar intr-un sentiment vag ca meritati un salariu brut mai mare.

3. Gasiti momentul potrivit

Dupa ce ati facut cercetarea si ati dezvoltat o idee de salariu pe care doriti sa o negociati, va trebui sa va planificati cu atentie abordarea. Factori precum performanta dvs. individuala, performanta companiei si piata externa a locurilor de munca vor avea impact asupra modului si momentului in care va adresati managerului pentru o discutie salariala.

De exemplu, s-ar putea sa doriti sa abordati o discutie salariala dupa ce tocmai ati reusit sa participati la un proiect mare, ati invatat o noua abilitate sau banuiti ca colegii dvs. castiga mai mult.

4. Faceti un pitch puternic

Daca negocierea salariului va pare incomoda, petreceti timpul dezvoltand un pitch si practicati-l pana cand sunteti multumit. Puteti trece peste asta cu un prieten sau coleg de incredere sau va puteti inregistra pentru a vedea unde trebuie sa faceti ajustari.

Pe masura ce dezvoltati un ton convingator, asigurati-va ca va concentrati pe urmatoarele domenii:

Nu va cereti scuze: in loc sa spuneti "imi pare rau ca va intreb intr-un moment ca acesta" sau "stiu ca bugetul poate fi strans", spuneti clar ce doriti sa realizati si sustineti-va cazul.

Folositi propozitii afirmative: mai degraba decat sa folositi expresii precum "cred" si "poate", luati un ton mai afirmativ si folositi "propun" sau "obiectivele mele includ".

5. Asculta activ

Ascultarea este un element obligatoriu in orice negociere reusita, dar este mult mai mult decat sa dai din cap sau sa zambesti de acord.

Pentru a va asigura ca auziti ce spune cealalta persoana, folositi ascultarea activa pentru a demonstra ca intelegeti. Aratand ca detineti abilitati de ascultare puternice, va puteti arata si de ce meritati un salariu mai mare si ca sunteti gata sa faceti provocari mai mari la locul de munca. Puteti utiliza ascultarea activa efectuand urmatoarele actiuni

  • Nu intrerupe
  • Folositi declaratii de clarificare si puneti intrebari pentru a va demonstra intelegerea
  • Respingeti judecata pana cand cealalta persoana a terminat de spus

Negocierea este o arta pe care o poti imbunatati si in cele din urma sa o stapanesti. Pentru o negociere cu succes a salariilor, va trebui sa veniti pregatiti, sa faceti un pitch puternic si sa va concentrati conversatia pe gasirea solutiei optime.

×