Majorarea TVA la 24% aduce creşteri de preţuri la majoritatea produselor
De azi, preţurile la alimente, mărfuri şi servicii vor creşte ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% şi a deprecierii leului în faţa monedei unice europene.
Deja primele anunţuri privind scumpirile au fost făcute. Fumătorii vor fi destul de afectaţi, având în vedere că preţurile ţigărilor vor creşte, în medie, cu un leu pe pachet, după majorarea TVA şi a garanţiilor pentru antrepozitele fiscale. Cel mai ieftin pachet de ţigări comercializat pe piaţa românească va costa 9,9 lei. Producătorii se aşteaptă la o reizbucnire a contrabandei. Şi carburanţii vor costa mai mult cu 5%.
Preţurile produselor din hipermarketuri ar putea creşte în fiecare zi, în funcţie de evoluţia cursului de schimb, după majorarea TVA, deoarece 70%-80% din furnizori importă marfa şi o plătesc în euro, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRC) din România, Delia Nica. Există şi lanţuri de retail care au decis să suporte creşterea cu 5% a TVA. Până acum, Ikea, Real şi Billa au făcut acest anunţ, probabil că acerba concurenţă îi va forţa şi pe alţii.
Comercianţii sunt supăraţi că termenul de aplicare a deciziei este foarte scurt. "Trebuie modificat softul, efectuate schimbările de preţuri la raft. Le sugerăm clienţilor să verifice preţurile la aparatele speciale care vizualizează preţul produsului, astfel încât la case să se evite situaţiile în care preţul de la raft nu coincide cu cel de la casă", a mai spus Delia Nica. Reprezentanţii Real Hypermarket au anunţat că vor închide magazinele cu program nonstop din Bucureşti în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, în intervalul orar 22:00-9:00, pentru ca de la 1 iulie casele de marcat să poată afişa noua TVA. De asemenea, magazinele Real din ţară care au program 8:00-23:00 se vor închide în data de 30 iunie, la ora 22:00, şi se vor deschide pe 1 iulie, la ora 9:00 dimineaţa.
O altă veste proastă este că moneda naţională doboară record după record. Nu în bine, ci în rău. Pentru a treia zi consecutiv, leul a depăşit praguri istorice. Ieri, referinţa BNR a atins un nou maxim, de 4,3688 lei/euro, în creştere cu 1,65 bani faţă de nivelul de marţi, de 4,3523 lei/euro. În doar trei zile, leul a scăzut cu 8,8 bani. Volatilitatea pe termen scurt a leului este un factor negativ pentru pieţele româneşti, deoarece investitorii consideră că activele româneşti sunt riscante, afirmă analistul BNP Paribas, Elisabeth Gruie. "Această depreciere trage totul în jos. Afectează bondurile, credit default swaps (asigurările la neplată - n.r.), totul", a declarat Luis Costa, director pentru Europa Centrală şi de Est la Citigroup, în Londra.
În această stare de incertitudine, banca centrală a amânat luarea unei decizii privind rata dobânzii-cheie, în funcţie de care se calculează dobânzile în lei la credite şi depozite.
BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an. Măsura nu schimbă coordonatele politicii monetare în condiţiile de incertitudine legate de aşteptarea deciziei FMI privind acordarea tranşei a cincea. În plus, este o măsură de aşteptare, de verificare a reacţiei economiei româneşti la majorarea TVA şi la deprecierea puternică a leului. BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, dar şi a stabilităţii financiare.
CODUL FISCAL, AMENDAT
Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor a adoptat ieri amendarea Codului Fiscal. Modificările vizează desfiinţarea impozitului minim, precum şi reducerea TVA în construcţii cu 5%, anunţă Partidul Naţional
Liberal. Totodată, parlamentarii PNL îşi exprimă speranţa că la începutul sesiunii viitoare noile măsuri introduse în Codul Fiscal vor fi adoptate şi de plenul Camerei Deputaţilor. Măsura nu afectează aplicarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, începând cu 1 iulie.
Citește pe Antena3.ro