x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Actiunile sunt supraevaluate

Actiunile sunt supraevaluate

24 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
BURSA - Cotatiile cresc, in asteptarea banilor din strainatate De cateva zile, indicii bursieri si-au reluat obiceiul de a-si dobori propriile recorduri de crestere. Romanii se grabesc sa castige cat mai mult inainte de a fi maturati de potopul capitalurilor straine, declansat de liberalizarea contului de capital.
ADRIAN N. IONESCU

CAPITAL. In spatele linistii aparente a sediului Bursei se fac tranzactii furtunoase
Toti indicii care urmaresc evolutia actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat zilnic noi recorduri istorice. Indicele BET al celor mai valoroase 10 actiuni listate la BVB a crescut saptamana aceasta cu aproape 9%. Sporul indicelui BET - C , al tuturor actiunilor (fara SIF-uri), tinteste la 8%, iar indicele BET - FI, al celor 5 SIF-uri, a urcat cu 5.5%.

TEMERILE ROMANILOR. "Aparent, investitorii romani se grabesc sa cumpere si sa castige cat mai mult, pentru ca s-ar putea ca liberalizarea contului de capital din aprilie sa produca mari fluctuatii pe piata. Exista si temeri ca piata va fi dominata de forta cu care vor intra marile fonduri de investitii straine", spune Valerian Ionescu, directorul societatii de brokeraj CA - IB Securities.

Forta capitalurilor straine ar putea avea un cuvant greu de spus in stabilirea nivelului preturilor. "Totusi, temerile romanilor de forta strainilor sunt doar partial justificate, pentru ca insesi fondurile straine se vor concura intre ele", adauga Valerian Ionescu.

AVANPREMIERA FUrTUNII. Potrivit analistilor, luna februarie are toate sansele sa confirme tendinta de crestere manifestata in ianuarie, cand investitorii straini, chiar daca au cumparat mai mult decat au vandut, au avut profituri suficiente ca sa retraga de pe piata 216 miliarde de lei.

Statisticile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) arata ca, in ianuarie, valoarea achizitiilor de actiuni de pe piata de capital ale investitorilor straini a fost de 3.279 miliarde de lei (85 milioane de euro), adica numai 35% din valoarea totala. Valorile tranzactiilor au fost duble in ianuarie fata de decembrie 2004.

Se cumpara tot mai scump si uneori fara mare legatura cu ultimele performante financiare ale companiilor respective.

Preturile cresc pur si simplu, pentru ca actiunile se gasesc tot mai greu. De pilda, Petrom a ajuns sa valoreze la Bursa din Bucuresti mai mult decat proprietarul sau, OMV, la Bursa din Viena.

SUPRAEVALUARE. Actiunile bancilor, ale altor intermediari financiari si cele ale producatorilor de carburanti continua sa atraga cele mai multe fonduri. In ianuarie, intermediarii financiari au concentrat 40% din valoarea cumpararilor de actiuni, iar societatile petroliere, 37%. In categoria celor dintai intra si celebrele SIF-uri, despre ale caror actiuni unii analisti spun ca sunt deja supraevaluate. "Toate actiunile sunt supraevaluate", considera Valerian Ionescu. "Achizitiile se fac in perspectiva a ceea ce va urma in lunile care vin. Cotatiile nu mai sunt rezonabile, judecand dupa comparatia clasica a randamentului lor cu cel al plasamentului in depozite. E drept insa ca dobanzile sunt in scadere", comenteaza directorul CA-IB Securities.

Pe de alta parte, un studiu al societatii de brokeraj IebaTrust arata ca actualele cotatii ale SIF "sunt sustenabile, adica isi gasesc acoperirea in valoarea reala a unei actiuni". Totusi, "potentialul de crestere pe termen mediu al SIF s-a diminuat sensibil, dupa ascensiunea spectaculoasa a cotatiilor din 2005".

TITLURI NOI LA BURSA DE VALORI
In luna martie, Guvernul isi va asuma raspunderea pentru listarea la Bursa, in acest an, a obligatiunilor ipotecare si a titlurilor de stat emise de Ministerul Finantelor (MFP), a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante, banci a Senatului.
Dragos Neacsu, secretar de stat la MFP si fost vicepresedinte al BVB, a declarat ca primele tranzactii cu titluri de stat la Bursa vor avea loc in trimestrul doi, cand ar putea fi cotate si actiunile Transelectrica.
Listarea titlurilor ipotecare ar urma sa stimuleze cresterea ofertei pe piata imobiliara, potrivit lui Vosganian, Romania avand nevoie de un milion de locuinte noi. In privinta titlurilor de stat, Vosganian apreciaza ca recenta emisiune pe termen de cinci ani este potrivita pentru cotare, iar Neacsu a spus ca MIFP studiaza emisiuni pe sapte si zece ani.
×
Subiecte în articol: economic