x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Activele Pilonului II, plus 4 mld. lei în 3 luni

Activele Pilonului II, plus 4 mld. lei în 3 luni

de Adrian Stoica    |    07 Dec 2020   •   07:48
Activele Pilonului II, plus 4 mld. lei în 3 luni

Activele totale ale pieţei financiare nebancare, formată din sectorul asigurărilor-reasigurărilor, cel al pensiilor private şi cel al organismelor de plasament colectiv, ajuseseră, la sfârşitul celui de al doilea trimestru al anului, să reprezinte 12,5% din PIB, după ce la sfârşitul primului trimestru reprezentau 11,39%. În comparaţie cu acestea, ponderea activele sectorului bancar în PIB era, la sfârşitul primelor şase luni, de 53,37%, în uşoară creştere faţă de sfârşitul primelor trei luni, când era de 52%, relevă o analiză realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

 

Activele sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II) urcaseră, la sfârşitul lunii noiembrie, la 73,15 miliarde de lei, după ce la începutul lunii septembrie acestea erau de 68,86 miliarde de lei, marcând astfel o creştere de 4,29 miliarde de lei în numai trei luni. În acelaşi timp, activele sistemului de pensii facultativ (Pilonul III) erau, la sfârşitul lui noiembrie, de 2,85 miliarde de lei, în creştere de la 2,7 miliarde de lei la începutul lui septembrie, arată analiza ASF. „Pandemia COVID-19 a lovit puternic nu doar starea de sănătate a populației, dar și piețele financiare și multiple sectoare economice. Cu toate acestea, observăm că fondurile de pensii private nu și-au modificat semnificativ expunerile pe diferite instrumente financiare, fiind caracterizate de o volatilitate mai scăzută a valorii unitare a activelor nete (VUAN), și suferind un impact redus asupra ratei de rentabilitate”, spune directorul de comunicare al ASF, Daniel Apostol.

 

 

Titlurile de stat, cele mai căutate

 

Raportat la totalul activelor Pilonului II, 68,73% din acestea erau, la sfârşitul lunii octombrie, plasate în titluri de stat (48,29 miliarde de lei), în timp ce al doilea plasament ca valoare, acţiunile, reprezintă doar 19,27% (13,54 miliarde de lei). La Pilonul III, plasamentele în titluri de stat reprezentau 64,53% (1,76 miliarde de lei) din total, iar 23,56%  (645,2 milioane de lei) din plasamente se regăseau în acţiuni.

 

7.589.956 persoane cotizau la Pilonul II de pensii la sfârşitul lunii octombrie, cu 6.367 de persoane mai mult faţă de sfârşitul lunii septembrie.

 

În intervalul 20 ianuarie-20 septembrie, plăţile efectuate de cele şapte fonduri autorizate să administreze Pilonul II de pensii au totalizat 124 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind plătită ca urmare a deschiderii dreptului la pensie.

 

 

Șocul financiar al pandemiei a fost atenuat considerabil printr-o fină echilibrare a portofoliilor de pensii private, care și-au sporit deținerile în titluri de stat. De remarcat și faptul că la nivelul întregului sistem de pensii private din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară observă o preferință pentru investiții în monedă locală (89,5%), urmată de EUR (9,07%) și USD (1,39%).

 

Daniel Apostol, director de comunicare ASF

 

 

Active de 132 mld. lei la sfârşitul lui S1/2020

 

Per total, la sfârşitul primului semestru al anului, activele pieţei nebancare totalizau 132 de miliarde de lei. Cea mai mare pondere o deţineau activele fondurilor private de pensii, Pilonul II şi Pilonul III, cu 68,52 de miliarde. Cu active de 40,46 de miliarde de lei, piaţa instrumentelor şi investiţiilor financiare ocupa a doua poziţie, iar pe ultimul loc se situa sectorul asigurărilor şi reasigurărilor, cu active de 23,06 miliarde de lei.

×