x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adio, scutirilor de datorii!

Adio, scutirilor de datorii!

07 Mar 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
Guvernul va anula sistemul de reesalonare la plata a datoriilor acumulate de agentii economici la bugetul de stat. Rau-platnicii nu vor mai beneficia nici de scutiri de datorii, avertizeaza reprezentantii Executivului.
FLORINA ZAINESCU, IOHANNA ONACA PURDEA

PEDEPSE. Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, spune ca vor creste sanctiunile celor care nu respecta legea
Finantele au constatat ca firmele nu se grabesc sa isi plateasca datoriile restante. "Ne pregatim sa abrogam aceasta practica nenorocita a reesalonarilor, deoarece s-a dovedit ca sistemul a fost unul pagubos. Am constatat nu o data ca marea majoritate a agentilor economici care au beneficiat de reesalonari au ramas neviabili si si-au finantat dezvoltarea pe banii bugetului. Au considerat ca cea mai ieftina banca este bugetul, pe care au inceput sa il foloseasca precum o sursa proprie de finantare. Nu avem chef sa mai toleram asemenea practici", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, prezent la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

FACILITATI. Si scutirile de la plata obligatiilor bugetare vor disparea, astfel de facilitati urmand a fi aprobate numai cu avizul Consiliului Concurentei, a declarat si Ionut Popescu, ministrul Finantelor. De altfel, functionarii acestui minister lucreaza deja la modificarea actelor normative specifice. "Reesalonarile pentru firmele care beneficiaza deja de aceasta forma de sprijin vor fi respectate, dar daca nu-si respecta calendarul si intarzie plata si cu o zi sau doua, atunci ies din acest sistem. Dar nimeni nu va mai primi de acum inainte astfel de inlesniri si facilitati", a atras atentia Popescu.

DATORII ISTORICE. Cu toate acestea, Tariceanu sustine ca datoriile istorice trebuie reesalonate. "Trebuie sa facem o distinctie intre datoriile istorice de la intreprinderile privatizate - cele care au fost preluate cu datorii. Acolo erau normale o analiza atenta si o reesalonare. Din momentul privatizarii insa, orice intreprindere trebuie sa aiba un comportament adecvat unei economii de piata", a spus acesta.

Ministerul Finantelor lucreaza si la modificarea Legii falimentului. "In momentul de fata, aceasta lege da mai multe drepturi debitorului si nu creditorului. Debitorul scapa prin meandrele legii si, in loc sa plateasca, ajunge creditorul sa se roage de el sa-i plateasca datoriile", sustine Tariceanu.

SANCTIUNI. La randul sau, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a declarat, ieri, ca una dintre preocuparile institutiei pe care o conduce este cresterea nivelului sanctiunilor pe care le aplica in cazul nerespectarii Legii concurentei. "Avem instrumentele juridice sa facem acest lucru, iar legea este armonizata din acest punct de vedere cu prevederile europene. Amenzile pe care le putem acorda merg pana la 10% din cifra de afaceri. Totodata, avem instructiuni pentru individualizarea amenzilor in functie de gravitate", a afirmat Berinde. La sfarsitul anului trecut, Consiliul Concurentei a aplicat o amenda de 34 miliarde de lei firmei Kronospan pentru ca a abuzat de pozitia dominanta pe piata.

CUM SA FACI AFACERI IN UNIUNEA EUROPEANA
Modul in care se acorda ajutoarele de stat in Romania nemultumeste Uniunea Europeana. Acesta este si motivul pentru care Capitolul 6 - Concurenta s-a inchis cu 4 clauze de salvgardare. Practic, dupa data integrarii in UE, Comisia Europeana va putea verifica si retrage orice ajutor de stat acordat dupa 1 septembrie 2004. "La noi o pondere foarte mare o au ajutoarele fiscale, iar finantarile bugetare directe sunt foarte putine. Se acorda ajutor pentru restructurare, insa pentru mediu, cercetare-dezvoltare, nu prea", a spus Alexandru David, consilier de integrare la Ministerul Integrarii Europene. In aceasta saptamana, oamenii de afaceri se vor intalni cu reprezentanti ai Uniunii Europene, precum si cu autoritatile romane pentru a se informa asupra legislatiei din Uniunea Europeana. Evenimentul denumit Saptamana Legislatiei Europene se desfasoara la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) in contextul cooperarii dintre CCIRB sI Unitatea pentru Asistenta Tehnica sI Schimb de Informatii a Comisiei Europene. Ieri a avut loc o prima dezbatere pe tema Concurenta si ajutoare de stat. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: economic