Dacă aveţi poprire pe salariu sau conturile blocate de Fisc, nu vă bucuraţi că scăpaţi imediat de penalizări şi că plătiţi dobânzi înjumătăţite. Amnistia fiscală, aprobată de Guvern, va intra în vigoare abia peste 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Până atunci băncile vă iau banii din contul de salariu, chiar şi din depozite. Posibil şi de două-trei ori dacă aveţi mai multe joburi.
Ministrul de Finanţe va elabora într-o lună procedurile de aplicare, aşa că dacă aţi primit deja somaţia de la Fisc, nu faceţi greşeala să aşteptaţi pentru că vi se va bloca contul fix la 30 de zile de la data la care aţi primit înştiinţarea. Vor trece deci câteva zile, poate săptămâni (diferenţa dintre data la care aţi primit somaţia şi data la care se va publica ordonanţa de urgenţă în Monitorul Oficial) până ce amnistia fiscală se va aplica. Timp suficient să vă treziţi cu conturile blocate sau cu banii luaţi. Mai bine mergeţi la secţia fiscală unde sunteţi arondaţi şi achitaţi banii dacă este vorba de sume mai mici.
Cum vă puteţi recupera banii
Ulterior, când ordonanţa va fi în vigoare, vă reîntoarceţi şi faceţi cerere să vă recuperaţi penalizările şi o parte din dobânzi. Problema este că de cele mai multe ori oamenii nu-şi mai pot lua banii, fiind nevoiţi să facă compensări cu sumele viitoare pe care le vor datora ANAF. „Contribuabilii pot să ceară restituirea banilor, dar de multe ori se poate face doar pe cale judiciară”, a declarat avo-catul Gheorghe Piperea. Vestea bună este că Guvernul întinde o mână tuturor celor care au obligaţii fiscale restante către bugetul general consolidat, la data de 30 septembrie 2015. Inclusiv firmele aflate în insolvenţă sau reorganizare pot beneficia de aceste facilităţi.
- Trebuie să fiţi somaţi
Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei de plată a datoriei restante către stat. Dacă în termen de 15 zile plata nu este efectuată, se continuă măsurile de executare silită, iar după 30 de zile de la înştiinţare se ajunge la poprirea conturilor.
- O treime din venituri
Veniturile totale din salarii sau asimilate acestora şi din pensii pot fi urmărite până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii şi până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere pentru copii.
- Se iau şi depozitele din bănci
Sunt supuse executarii silite prin poprire şi disponibilităţile băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare etc. Băncile sunt autorizate să efectueze convertirea în lei a sumelor în valută, fără consimţământul titularului de cont, la cursul de schimb afişat de acestea în ziua respectivă.
Atunci când ANAF recupereză o creanţă, blochează toate conturile unui debitor deschise la mai multe bănci. Instituţiile bancare sunt obligate să execute poprirea pe conturi, astfel că există riscul ca o persoană sau o firmă să plătească de trei-patru ori suma pe care o datorează statului. Apoi, contribuabilul trebuie să umble să-şi ia banii, să dea Fiscul în judecată, dar de cele mai multe ori se lasă păgubaşi şi acceptă ca de banii respectivi să facă compensări cu impozite viitoare. Ionel Popescu, din Bucureşti, avea o datorie la ANAF de 600 de lei şi a primit o înştiinţare că i se vor opri aceşti bani. Numai că i s-a luat dublu. Omul avea două surse de venit, iar cei doi angajatori aveau conturi la bănci diferite. ANAF a somat ambele bănci să rețină cei 600 de lei. Problema este că omul nu-şi mai poate recupera banii, este nevoit să facă compensări cu sumele viitoare pe care le va datora ANAF. Sau să dea în judecată Fiscul.
Procesele pentru recuperarea banilor de la ANAF durează ani de zile. Dar e bine să ţii bani cât mai mult la stat, ANAF plăteşte dobândă fiscală, care este de 16% pe an, cu mult peste orice dobândă la depozite.
avocatul Gheorghe Piperea