x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești bune pentru consumatori. Alimentele fabricate în România ar putea fi mai ieftine cu până la 20%

Vești bune pentru consumatori. Alimentele fabricate în România ar putea fi mai ieftine cu până la 20%

de Redacția Jurnalul    |    26 Aug 2024   •   12:00
Vești bune pentru consumatori. Alimentele fabricate în România ar putea fi mai ieftine cu până la 20%

Mii de alimente de proveniență autohtonă s-ar putea ieftini cu până la 20%, ca urmare a limitării adaosului comercial. Platonarea ar putea fi adoptată de autorități în septembrie 2024.

Adaosul comercial ar putea fi plafonat la 20% la toate produsele fabricate în România, deși materia primă vine din import.  Acum poate depăşi 40%.

"Toate produsele care sunt procesate în România, Vorbim despre mii, zeci de mii de produse. Plafonarea produselor procesate în România este necesară pentru că avem o lege valabilă până la 31 decembrie 2024, care a produs efecte şi indicele preţurilor de consum arată o scădere la 35% şi în continuare ne dorim că românii să plătească în magazinele de retail preţurile corecte la alimentele româneşti", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, la Observator. 

Iaurtul de băut, care acum costă 13 lei, s-ar putea ieftini cu 3 lei din toamnă, iar cașcavalul va costa mai puțin cu 3, 5 lei. Și mezelurile produse în România ar putea fi mai ieftine cu 2,5 lei.

Citiți și Protecția Consumatorilor va descinde ecologic în controale. Instituția tocmai a cumpărat zece mașini full electrice

Ce spun  producătorii

"Nu poate fi românesc un produs care are ingrediente din afara României. Cu atât mai mult cu cât pot să fie ingrediente din Liban, din Turcia, din Egipt, state care, după ştiinţa mea, nu au niciun fel de verificare a calităţii", afirmă Bibiana Stanciulov, producător de magiun. 

80% din produse alimentare româneşti sunt mai ieftine decât cele din import dar comercianţii le pun adaosuri mari. 

Când va intra în vigoare noua măsură, mărfurile producătorilor români nu vor putea fi scoase de la vânzare dacă au preţ mai mic decât cele importate.

Citiți și Cod roșu în agricultură! Seceta a afectat 2,5 milioane de hectare, cca. 40% din culturile de grâu, porumb și floarea soarelui

Comercianții ar putea fi amendați cu 5% din cifra de afaceri

"60% din produsele din acest magazin sunt produse procesate în Romania. Creştem preţul la alte produse. Produsele din import vor fi mult mai scumpe după introducerea acestei măsuri", a spus Gabriel Sandu, proprietar de lanţ de magazine alimentare. 

"Probabil ar duce la mutarea producţiei din România în alte ţări din Uniunea Europeană. sau doar la importuri din UE a diverselor produse alimentare. O soluţie pentru a scădea preţul e creşterea competiţiei, nu oprirea competiţiei", spune  Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Vânzările alimentelor de bază au crescut cu până la 50% după plafonarea adaosului comercial.

×