x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alimentele s-au scumpit cu peste 10% în Marea Britanie în 2022

Alimentele s-au scumpit cu peste 10% în Marea Britanie în 2022

28 Sep 2022   •   13:39
Alimentele s-au scumpit cu peste 10% în Marea Britanie în 2022

Războiul din Ucraina continuă să crească prețul furajelor, al îngrășămintelor și al uleiului vegetal în Marea Britanie. Însă vremea caldă din timpul verii a făcut ca prețul unor fructe și legume să scadă, potrivit Sky News.

Cumpărătorii plătesc pentru alimente cu 10,6% mai mult decât în urmă cu un an, un nivel record.

Inflația generală a prețurilor din magazine a accelerat la 5,7% în septembrie, de la 5,1% în august, un alt record de când a început să fie calculat indicele British Retail Consortium-Nielson IQ în 2005.

Inflația prețurilor la alimente a depășit vertiginos nivelul de 9,3% de luna trecută, ajungând la 10,6%, determinată de războiul din Ucraina, care continuă să crească prețul furajelor, al îngrășămintelor și al uleiului vegetal și afectează în special produse precum margarina.

Produsele alimentare proaspete au costat cu 12,1% mai mult decât anul trecut, în creștere de la 10,5% în august, cea mai mare rată înregistrată vreodată pentru această categorie.

Inflația pentru alimentele de bază, cum ar fi pastele și conservele de roșii, a atins un nivel record de 8,6%, în creștere de la 7,8% în luna precedentă, cea mai rapidă rată de creștere pentru această categorie.

Deși seceta din timpul verii a diminuat unele recolte, alte produse au beneficiat de soarele prelungit, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor la fructe precum căpșunile, afinele și roșiile.

Inflația nealimentară a crescut de la 2,9% în august la 3,3%, determinată în mare parte de produsele mai mari de feronerie, bricolaj și grădinărit, afectate puternic de creșterea costurilor de transport.

Helen Dickinson, director executiv al British Retail Consortium, a declarat: „Comercianții cu amănuntul se luptă cu presiuni uriașe asupra costurilor din cauza lirei slabe, a creșterii facturilor la energie și a prețurilor globale ale materiilor prime, a costurilor ridicate de transport, a unei piețe a forței de muncă restrânse și a poverii cumulative a costurilor impuse de guvern. Și, având în vedere că ratele de afaceri vor crește cu 10% în aprilie anul viitor, comercianții cu amănuntul se vor confrunta cu o creștere suplimentară de 800 de milioane de lire sterline din cauza unor taxe inaccesibile. Guvernul trebuie să înghețe de urgență multiplicatorul ratelor de afaceri pentru a le oferi comercianților cu amănuntul mai multă libertate de acțiune pentru a ajuta mai mult gospodăriile”.

Mike Watkins, șeful departamentului de analiză a comercianților cu amănuntul și a întreprinderilor din cadrul NielsenIQ, a declarat: „Nu este nevoie de o măsură de precauție: În condițiile în care prețurile alimentelor și ale energiei pentru gospodării continuă să crească, nu este surprinzător faptul că datele NielsenIQ arată că 76% dintre consumatori declară că se așteaptă să fie afectați moderat sau grav de criza costului vieții în următoarele trei luni, în creștere de la 57% în vară. Așadar, gospodăriile vor căuta economii pentru a-și gestiona finanțele personale în această toamnă și ne așteptăm ca cumpărătorii să devină mai prudenți în ceea ce privește cheltuielile discreționare, ceea ce va adăuga presiune în sectorul de retail”.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie criza