Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit în timpul controalelor iniţiate în domeniul imobiliar măsuri asigurătorii la 95 de persoane, pentru suma de 188,36 milioane de lei (circa 45 milioane de euro).
ANAF a înaintat Parchetului, până la 27 noiembrie, 33 de sesizări penale, pentru un prejudiciu de 16,8 milioane de lei. "Organelor de urmărire penală le-au fost înaintate, în vederea continuării cercetărilor, un număr de 33 de sesizări penale pentru un prejudiciu de 16,88 milioane de lei şi totodată s-a dispus instituirea de măsuri asigurătorii la un număr de 95 de contribuabili, pentru suma de 188,37 milioane de lei", se arată într-un comunicat al (ANAF).
CONTROALE
Structurile teritoriale de inspecţie fiscală aflate în coordonarea ANAF, precum şi aparatul propriu cu atribuţii de inspecţie fiscală, au declanşat acţiuni de verificare asupra persoanelor fizice care au realizat, în perioada 2006-2008, venituri din tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi construcţii noi, cu caracter de continuitate şi în scop comercial.
Astfel, până la data de 27 noiembrie 2009 au fost selectaţi 1.636 de astfel de contribuabili persoane fizice, fiind iniţiate 1.333 controale inopinate pentru clarificarea stării de fapt fiscale a persoanelor fizice respective, dintre acestea fiind finalizate 710 controale inopinate. În plus, au fost făcute propuneri de continuare a verificărilor cu inspecţii fiscale parţiale pentru 363 de contribuabili.
În urma celor 132 de inspecţii fiscale finalizate, au fost stabilite sume suplimentare privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) în valoare de circa 46 milioane de lei. Totodată, 96 de inspecţii fiscale se află în curs de desfăşurare, fiind estimate a fi înscrise în deciziile de impunere ce se vor emite după încheierea rapoartelor de inspecţie fiscală sume suplimentare privind taxa pe valoarea adăugată de 186,82 milioane de lei, reprezentând obligaţii principale de 122,35 milioane de lei şi accesorii de 64,46 milioane de lei. Alte 135 de inspecţii fiscale urmează a fi iniţiate.
NEGOIŢĂ, DATOR 28 DE MILIOANE DE EURO LA STAT
Persoanele fizice care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt scutite de plata TVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori care au înregistrat tranzacţiile în nume personal şi nu prin intermediul unor firme. Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoană fizică implică automat că acesta este plătitor de TVA şi nu se mai poate aplica scutirea de taxă.
Unul dintre controalele despre care presa a relatat mai pe larg a urmărit operaţiunile imobiliare realizate de omul de afaceri Robert Negoiţă.
În urma verificărilor, ANAF consideră că Negoiţă datorează bugetului de stat suma de 120 de milioane de lei (aproximativ 28 de milioane de euro), reprezentând TVA aferentă tranzacţiilor imobiliare derulate în perioada 2006-2008 şi penalităţi. Din totalul obligaţiilor la buget calculate de ANAF, 76,86 milioane de lei sunt TVA, la care se adaugă penalităţi acumulate de 43,75 milioane de lei.
La 16 octombrie, instituţia a dispus măsuri asigurătorii pe bunurile care figurează în declaraţia de avere depusă de deputat.
Astfel, lui Robert Negoiţă i s-a pus sechestru pe bunuri personale, în cea mai mare parte de natură imobiliară, înregistrate pe persoană fizică. Printre acestea se numără şi ansamblul rezidenţial Confort City, din zona industrială Popeşti-Leordeni. TVA la tranzacţii imobiliare pe persoane fizice se plăteşte la tranzacţiile în valoare de peste 35.000 de euro, care au caracter de continuitate.
Surse din ANAF au precizat că Robert Negoiţă s-a înregistrat la 1 iulie 2009 ca plătitor de TVA.