Jurnaliştii, realizatorii TVA, analiştii politici, artiştii sau analiştii financiari vor fi nevoiţi să plătească Fiscului sume impresionante, care reprezintă neplata TVA pentru depăşirea plafonului de 35.000 de euro. Banii se plătesc retroactiv după momentul în care contribuabilul trebuia să se înscrie ca plătitor de TVA, respectiv din data în care a cumulat venituri de 200.000 de lei (în anul 2006) sau respectiv 35.000 de euro pe an (după 2007).
Astfel, o persoană care a depăşit acest plafon în anul 2006 va avea de plată pentru 2007-2009 câte 6.650 de euro minim pentru fiecare an, iar pentru 2010 va plăti minim 7.525 de euro (în urma majorării TVA în luna iulie de la 19% la 24%). Reprezentanţii Fiscului ne-au declarat că TVA-ul retroactiv se va plăti pe toată suma aferentă contractelor de colaborare realizate după momentul depăşirii plafonului de TVA. Deocamdată nu se ştie ce amenzi se aplică şi cuantumul acestora, reprezentanţii Fiscului documentând încă subiectul.
Întrebarea este de ce a lăsat Fiscul să treacă atâţia ani până să ia la puricat aceste contracte şi de ce nu a mediatizat această prevedere legală, mai ales că se aplica persoanelor fizice, şi nu firmelor care au personal de specialitate. Au existat de-a lungul timpului astfel de situaţii în care ANAF a făcut conferinţe de presă şi seminarii pentru a informa opinia publică în legătură cu impozitul pe venitul global sau cu declaraţia unică. Mai mult, în ultimii trei ani, Fiscul a trimis acasă contribuabililor înştiinţări cu sumele pe care le au de plată sau de recuperat de la statul român. De ce aceste înştiinţări nu au cuprins şi aceste sume provenite din TVA?
Abia acum, reprezentanţii ANAF ne informează că au fost declanşate inspecţii fiscale la persoanele fizice care în perioada 2006-2010 au realizat venituri impozabile din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală şi din contracte de colaborare, care depăşesc plafonul de scutire de la plata TVA prevăzut de legislaţia aplicabilă în perioada de referinţă. În urma acestei analize, inspectorii au constatat că există persoane fizice care au obţinut venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din contracte de colaborare şi din activităţi independente care, deşi au depăşit plafonul de scutire de la plata TVA, nu s-au înregistrat în scopuri de TVA şi pe cale de consecinţă nu au plătit taxa cuvenită la bugetul de stat.
„Cu toate că suntem conştienţi de atacurile mediatice la care suntem şi vom fi expuşi în urma acestor inspecţii fiscale, verificările vor continua până la ultima persoană. Nimeni nu este mai presus de legea fiscală. Persoanele fizice care au obţinut aceste venituri şi au depăşit plafonul prevăzut în lege aveau obligaţia de a se înregistra ca plătitori de TVA la organele fiscale de care aparţin. Ar fi trebuit să-şi onoreze obligaţiile faţă de stat conform reglementărilor legale în vigoare”, a declarat Sorin Blejnar, preşedintele ANAF.
Problema este cum va reuşi Blejnar să ia banii de la aceste persoane acum, după ce au trecut atâţia ani. Prima victimă din lotul jurnaliştilor a fost Cornel Nistorescu, căruia ANAF i-a pus sechestru pe o casă din Bucureşti pentru datorii de 100.000 de euro.
Şeful ANAF, agasat de interpelările senatorilor
Sorin Blejnar a creat ieri indirect o situaţie inedită pentru conducerea Senatului, care s-a văzut pusă în situaţia de a discuta o sesizare a acestuia în care reclama că i se trimit prea multe întrebări şi interpelări din partea senatorilor, în special de către senatorul PSD Valer Marian. Relaţia lui Blejnar cu senatorul PSD este de altfel una tensionată în plan juridic, căci după scandalul mitei din vămi când a fost acuzat că este Regina şi mai ales dezvăluirile din vama Ploieşti, Blejnar l-a dat în judecată pe senatorul PSD pentru daune de imagine. Acum, Blejnar a reclamat Senatului „frecvenţa” întrebărilor şi interpelărilor senatorului PSD Valer Marian, susţinând că acestea se fac în scris „fără nici o dezvoltare” şi se depun la secretariatul Senatului, nerespectând procedurile.
În plus, s-a plâns Blejnar, întrebările senatorului „au caracter personal sau particular”. Prin urmare, Blejnar l-a acuzat voalat pe senator de exercitarea unui mandat abuziv şi a cerut conducerii Senatului să nu îl mai oblige să vină la Senat pentru a răspunde, aşa cum prevede Regulamentul, ci să trimită doar în scris lămuririle pentru senatorul curios.
Întrebările cu caracter „particular şi personal” invocate de şeful Fiscului fac de fapt referire la modul în care acesta şi-a dobândit vila de lângă Arcul de Triumf estimată la 2 milioane de euro, la relaţiile sale cu procurorul şef al DIICOT sau la eventuala implicare a soţiei sale în afaceri cu firme controlate de ANAF, a declarat pentru Jurnalul Naţional senatorul Valer Marian. Parlamentarul PSD spune că nu poate fi vorba în niciun caz de un „exces” de întrebări sau interpelări, căci, în ultima lună de când a izbucnit scandalul mitei din vămi, a adresat doar 3 interpelări şi 3 întrebări. „Înainte de scandalul mitei din vămi nu am avut întrebări sau interpelări pentru preşedintele ANAF.
Dar el este obligat, fiind secretar de stat şi, deci, membru al Guvernului, să vină şi să răspundă. De altfel săptămâna trecută a venit şi mi-a răspuns la o interpelare, dar la întrebarea privind vila sa a refuzat să răspundă, spunând că este de interes personal”, spune senatorul PSD. Mai în glumă, mai în serios, senatorul adaugă că aşteaptă să primească şi restul răspunsurilor şi, în funcţie de acestea, va vedea ce întrebări va mai avea de adresat şefului ANAF. Conducerea Senatului i-a respins şefului ANAF solicitarea de a se adresa doar în scris senatorilor, astfel că Sorin Blejnar va trebui să se prezinte în continuare în plenul Senatului, ori de câte ori va fi solicitat de curiozitatea aleşilor. (A. Nine)