În bani, PIB-ul României a crescut de patru ori, de la 33,5 miliarde de euro în 1999, la 121,4 miliarde în 2007. În calorii, bunăstarea e mai redusă decît în urmă cu opt ani: 2.473 calorii zilnic pe persoană în 2007 faţă de 2.664 în 1999.
În bani, PIB-ul României a crescut de patru ori, de la 33,5 miliarde de euro în 1999, la 121,4 miliarde în 2007. În calorii, bunăstarea e mai redusă decît în urmă cu opt ani: 2.473 calorii zilnic pe persoană în 2007 faţă de 2.664 în 1999.
Românii mănîncă şi mai puţin şi mai scump comparativ cu ceilalţi europeni. În coşul lor de consum, alimentele ocupă o pondere de 36,9%, procentaj mult peste cel din Lituania (25,16%), Bulgaria (23,86%), Letonia (23,67%), Polonia (22,9%), Estonia (20,81%), Ungaria (19,77%), Cehia (18,89%), Slovacia (17,94%) sau Slovenia (17,41%) – dublu cît media UE-27 (16,01%).
Şi dacă e să raportăm cele 2.500 de calorii "piperate" ale românilor, se vede că ele sunt sub media est-europenilor din primul val de aderare la UE (3.135) şi mult sub nivelul mediu din statele UE-15 (3.539). Mai are sens să arătăm cu degetul spre obezii din Statele Unite, care consumă 3.760 calorii pe zi? N-ar fi decît reacţii de vulpe care nu ajunge la struguri: nutriţioniştii consideră că necesarul alimentar minim ar trebui să se situeze la 2.700 de calorii zilnic pe persoană.
Cam enervante statisticile astea. În ciuda anilor de creştere economică neîntreruptă, ne poziţionăm mai mereu pe ultimul loc.
Românii îşi asigură 76% din necesarul caloric din alimentele de origine vegetală şi numai 24% din fripturi, cotlete, jumări, lapte sau ouă. În prospera UE-15, raportul caloric între produsele de origine animală şi cele de origine vegetală este de 30% la 70%.
Care sînt factorii economici dar mai ales politici care duc la erodarea bunăstării românilor citiţi pe larg în revista Săptămâna Financiară.
Citește pe Antena3.ro