x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Astra Asigurări, gaură de 110 milioane de euro. Recapitalizarea trebuie făcută în 12 luni şi este necesară pentru redresarea companiei

Astra Asigurări, gaură de 110 milioane de euro. Recapitalizarea trebuie făcută în 12 luni şi este necesară pentru redresarea companiei

de Daniela Ivan    |    08 Apr 2014   •   21:45
Astra Asigurări, gaură de 110 milioane de euro. Recapitalizarea trebuie făcută în 12 luni şi este necesară pentru redresarea companiei

Cea mai mare firmă de asigurări din ţară, Astra SA, are nevoie de o infuzie de bani, sub forma unei majorări de capital social, în valoare de 490 milioane de lei, circa 110 milioane de euro, potrivit raportului realizat de KPMG Advisory, administratorul special al asigurătorului. Familia magnatului Dan Adamescu, care controlează Astra, va trebui să aducă de acasă aceşti bani într-un an.

KPMG Advisory, administratorul special numit la Astra, a făcut o analiză diagnostic a companiei de asigurări care confirmă că aceasta are nevoie de 490 milioane de lei în următoarele 12 luni pentru a putea funcţiona în bune condiţii şi a nu pune probleme celor peste 3 milioane de clienţi. Într-o primă etapă, capitalul social urmează să fie majorat cu aproximativ 70 milioane de lei. Planul de redresare propus de KPMG Advisory a fost aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) luni, 7 aprilie.

Măsuri de redresare
Pe lângă majorarea de capital social de circa 110 milioane de euro, administratorul special al Astra, KPMG Advisory, a stabilit şi un set de măsuri pentru redresarea financiară a societăţii. Se are în vedere soluţionarea amiabilă a unui număr restrâns de litigii derivând din raporturi de asigurare, precum şi recuperare unor  împrumuturi acordate de societate şi ajunse la scadenţă, cu impact semnificativ asupra indicatorilor prudenţiali ai societăţii. Printre acestea se numără şi împrumutul  în valoare de 102 milioane lei, din cele 110 milioane de lei, care a mers către societatea Medien Holding, care deţine publicaţia România Liberă.

Programul prevede şi reducerea necesarului de capital pentru acoperirea riscurilor de natură catastrofală prin plasarea riscurilor către reasigurători cu rating A sau superior, acordat de agenţii de rating cu reputaţie internaţională. “Aprobarea planului de măsuri de către ASF reprezintă un pas important în procesul de redresare financiară a societăţii. În etapa următoare, este necesar ca toate părţile implicate să contribuie la succesul implementării planului. În acest sens, ne bazăm pe suportul acţionarilor în vederea susţinerii demersurilor de recapitalizare a societăţii, precum şi pe cel al angajaţilor şi colaboratorilor Astra SA pentru a asigura în continuare desfăşurarea în condiţii normale a activităţii”, precizează reprezentanţii KPMG Advisory în comunicatul citat.

Nereguli peste nereguli
Astra a intrat în administrare specială pe 18 februarie 2014, în urma deciziei luate de  Autoritatea de Supraveghere Financiară. Hotărârea ASF a fost luată după analiza raportului de control la societatea Astra şi a unei note a Direcţiei de Supraveghere şi Stabilitate Financiară din cadrul ASF. Astra a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei, potrivit raportului de control. ASF a apreciat că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se mai arată în raport.

×
Subiecte în articol: astra asigurari