In aprilie vom avea o inflatie mai mare decat cea asteptata. Pentru a reduce cresterea preturilor, Isarescu vrea dobanzi mai mari la depozitele in lei, ca sa stimuleze economisirea. Acestea ar putea insa duce la o intarire a leului.
de ADRIAN MIHAI | |
ECONOMIC/BUSINESS | |
|
CAUZA. Pretul gazelor naturale va continua sa fie o sursa de inflatie, considera Isarescu |
Isarescu ne pregateste moral pentru anuntul oficial. Rata inflatiei pe luna aprilie, care nu a fost anuntata inca de Institutul National de Statistica, a iesit din calculele Bancii Nationale a Romaniei de 1,5%, numai din preturile administrate. De vina au fost, deci, majorarile accizelor, cresterea pretului la utilitati si costul mai mare al carburantilor, cauzat de preturile de pe piata internationala. Din tinta de inflatie de 7%, se estima ca jumatate este generata de preturile administrate. Noile evaluari arata insa ca impactul acestora va aduce un raport de 4,2-4,5% la rata totala a inflatiei. Cu toate acestea, tinta nu este compromisa. "Ne mentinem tinta de inflatie de 7%. Credem in ea", spune Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. "S-a intarziat cu anumite corectii mult prea mult", explica guvernatorul motivul acestor depasiri.
MASURI. Pentru a se atinge tinta de inflatie, celelalte preturi ar trebui sa creasca cu mai putin de 3%, pe tot parcursul anului. Asupra acestora BNR poate sa actioneze prin controlul cererii agregate. In unele cazuri va trebui sa avem chiar dezinflatie, adica sa asistam la o scadere a preturilor. In luna august se estimeaza ca vom avea o inflatie zero, iar preturile produselor alimentare chiar se vor micsora. Mergand pe regula adoptata inca din 2000, aceea de a reduce anual inflatia cu 25-33%, din nivelul anului precedent, pentru 2006 se preconizeaza o tinta de 5%, iar pentru 2007 - chiar 4%.
PERICOL
|
Dobanzile oferite de banci la depozitele in lei au scazut prea puternic, considera Isarescu. El spera la o convergenta a dobanzii de piata cu cea de politica monetara, stabilita la 12,5%, fara a preciza insa la ce nivel. Prin cresterea dobanzilor la depozite, populatia va prefera sa economiseasca, in loc sa consume. Pe de alta parte, dobanzile mai mari la depozitele in lei ar putea atrage fonduri din strainatate. Totusi Isarescu nu este ingrijorat, interventiile BNR pe piata valutara in ultimele 40 de zile fiind foarte rare.
|