Bancile si institutiile de credit au preferat bancnotele de 100 lei si 200 lei, al varor numar a crescut cu 1% pe parcursul anului 2010, potrivit unui raport al Bancii Centrale. "Devansarea cresterii cantitative de catre cea valorica s-a datorat majorarii ponderii bancnotelor de 100 lei si 200 lei in cantitatea totala de bancnote aflate in circulatie, cu un punct procentual, respectiv cu 0,7 puncte procentuale. Cerintele utilizatorilor pentru aceste doua cupiuri au crescut in mod constant, bancnota de 100 lei fiind preferata pentru alimentarile cu numerar ale ATM-urilor, iar cea de 200 de lei castigand tot mai mult teren in randul institutiilor de credit cu retea dezvoltata de astfel de echipamente", se mentioneaza in documentul citat.Potrivit acestuia, bancnotele din cupiurile de 100 lei si 200 lei detineau, la sfarsitul perioadei de analiza, circa 17,7 la suta, respectiv 4,5 la suta din numarul total de bancnote aflate in circulatie, si 41,9 la suta, respectiv 21,3 la suta, din valoarea acestora.
Si numarul de monede aflate in circulatie in afara sistemului bancar a fost, la finele anului 2010, cu 20 la suta mai mare fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2009, arata un raport anual al BNR.
"Cresterea s-a datorat mentinerii la un nivel ridicat a cererii de moneda metalica pe toate segmentele pietei, ca urmare a reluarii extinderii teritoriale, in orase mai mici, a retelelor unor lanturi de magazine de tip discount, precum si a utilizarii, pe scara mai larga, a echipamentelor automate de distribuire a produselor alimentare de mica valoare sau de plata a unor servicii minore. In plus, dupa circa cinci ani de la introducerea leului nou, si micii comercianti au inceput sa aiba o atitudine corecta in ceea ce priveste acordarea restului datorat cumparatorilor si sa se preocupe de detinerea permanenta, in casieriile proprii, a unor cantitati suficiente de monede din toate cupiurile', se spune in raport.
La finele anului 2010, moneda de 10 bani detinea 42 la suta din numarul total de monede aflate asupra populatiei si in casieriile agentilor economici, urmata de cupiura de 5 bani, a carei pondere cantitativa a fost de 29,4 la suta. Moneda de 1 ban si cea de 50 bani detineau ponderi similare in cantitatea totala de monede aflate in circulatie, respectiv 14,7 la suta si 13,9 la suta.
Numarul de bancnote aflate in circulatie, in afara sistemului bancar, a fost, la finele lui 2010, cu sapte la suta mai mare fata de cel consemnat la sfarsitul anului anterior, iar valoarea acestora a crescut cu 10 la suta, potrivit raportului Bancii Centrale. Fiecarui locuitor ii reveneau, la finele anului trecut, 33 de bancnote si 76 de monede din cele aflate in circulatie, cu doua bancnote, respectiv 12 monede mai mult decat la sfarsitul anului 2009, potrivit raportului BNR.