x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile verifică garanţiile

Băncile verifică garanţiile

de Daniela Ivan    |    23 Apr 2010   •   00:00
Băncile verifică garanţiile
Sursa foto: /Jurnalul Foto

Băncile au început să reevalueze proprietăţile pe care le au în garanţie. Solicitarea vine de la BNR, care a amintit băncilor comerciale că au obligaţia să facă această operaţie o dată pe an. Până acum, bancherii nu s-au grăbit, însă acum vor să afle cât pot obţine pe imobilele pe care le execută silit atunci când populaţia nu îşi mai rambursează creditele.



Reevaluarea garanţiilor nu va afecta clienţii bun-platnici, doar pe cei cu rate neplătite la timp. Datornicii s-ar putea trezi cu rescadenţarea unui credit, dar li se pot cere şi garanţii suplimentare dacă valoarea de piaţă a imobilului a scăzut prea mult. "Orice om prevăzător se duce la doctor să facă o consultaţie, cel puţin o dată la doi ani. Asta trebuie să facă şi băncile, să-şi evalueze starea de sănătate a creditelor pe care le-au dat", a declarat directorul Direcţiei Supraveghere în BNR, Nicolae Cinteză, citat de Mediafax.

CUM SE FACE REEVALUAREA
Clienţii care au cumpărat case prin credit imobiliar sau ipotecar sunt nevoiţi să permită vizita unui funcţionar bancar care să constate că imobilul este în bune condiţii. "La dosarul de credit sunt documentele necesare. În principiu, nici nu trebuie să se facă o evaluare la client acasă. De fapt, dacă nu e prevăzută în contract posibilitatea ca banca să facă o verificare faptică a garanţiei, clientul poate refuza orice vizită", a spus Cinteză.

Pe de altă parte, băncile au cerut BNR să permită reevaluarea pe baza unor indici statistici, măsură care este prevăzută şi în regulament. "E mai mult ca probabil că vom permite utilizarea indicilor statistici, când aceştia vor apărea, dar există şi problema că în ultimii doi ani nu au prea existat tranzacţii şi nu ştim exact ce relevanţă vor avea aceşti indici", a mai spus Cinteză.

LICITAŢII DE CASE
Reevaluarea imobilelor în garanţie va permite băncilor să cunoască mai bine ce pot obţine prin executare silită. În ultima vreme, instituţiile finanţatoare au scos la licitaţie case, apartamente, chiar şi un imobil nou care nu mai poate fi finalizat de dezvoltator. Vestea bună este că numărul rău-platnicilor cu credite ipotecare este mult mai mic comparativ cu cei care au contractat creditele de consum. Statistica BNR arată că doar 10% din împrumuturi sunt girate cu o proprietate, iar restanţele însumează doar 22,4 milioane de lei, faţă de 254,5 milioane de lei în cazul creditelor de consum mai mari de 20.000 de lei.

×
Subiecte în articol: economic