x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani europeni pentru fermieri

Bani europeni pentru fermieri

04 Mar 2008   •   00:00
Bani europeni pentru fermieri

Fermierii români pot solicita de ieri fonduri europene pentru proiecte de agricultură. Ministerul Agriculturii a lan­sat oficial ieri Programul Na­ţi­o­nal de Dezvoltare Rurală (PNDR) cu un buget de 8 mili­ar­de de euro pentru perioada 2008-2013.

2008 - agricultorii au la dispoziţie 1,34 miliarde de euro


Fermierii români pot solicita de ieri fonduri europene pentru proiecte de agricultură. Ministerul Agriculturii a lan­sat oficial ieri Programul Na­ţi­o­nal de Dezvoltare Rurală (PNDR) cu un buget de 8 mili­ar­de de euro pentru perioada 2008-2013.

În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală au fost deschise trei direcţii pentru pri­mi­rea de fonduri comunitare. Fermierii pot aplica, pentru creş­te­rea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, în­fi­in­ţa­rea şi mo­dernizarea exploataţiilor agricole şi pentru dezvoltarea sa­te­lor. Cele trei măsuri sunt cele mai importante din cadrul PNDR şi se es­ti­mează că prin intermediul pro­iec­te­lor depuse va intra în ţară o sumă de 2,88 mi­liarde de euro în următorii cinci ani, circa 36% din totalul acordat de UE prin PNDR. În total, de la UE vor veni în acest an pentru PNDR 1,34 miliarde de euro. Pentru înfiinţarea şi modernizarea fermelor sunt acordate pentru 2008 fonduri în valoare totală de 347 milioane de euro, pentru creşterea valorii produselor agricole există 428 milioane de euro la dispoziţia fermierilor, în vreme ce pentru dezvoltarea infrastructurii sa­te­lor sunt alocate 618,4 miliarde de euro.

 

Pe parcursul întregului an vor fi organizate şapte licitaţii pentru proiecte, din care câte una în fiecare lună până în august, iar cea de-a şaptea va fi o sesiune de regularizare în lunile noiembrie sau decembrie. Prima sesiune de depunere de contracte are loc în perioada 3-28 martie, pentru noi exploataţii fiind dis­po­nibile 57,8 milioane de euro, pentru creşterea valorii produselor pot fi accesate 33 milioane euro, în vre­me ce pentru infrastructura rurală sunt alocate 103 milioane euro. Proiectele trebuie depuse la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi pentru a fi alese trebuie să îndeplinească un punctaj minim.

 

FACILITåŢI. Programul a fost aprobat de CE la 20 februarie şi aduce cu sine o serie de noi facilităţi faţă de SA­PARD. “În decursul ne­go­cierilor cu CE am obţinut posibilitatea de a acorda o plată în avans, care poate fi de maximum 20% din grant sau maximum 10% din va­loarea eligibilă a proiectului. Cu acest avans, beneficiarul poate trata cu băncile şi poate plăti dobânda din prima lună” a declarat Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii. Există posibilitatea pen­tru fermieri de a garanta creditele cu utilajele avute. În plus, pentru mo­der­ni­zări ale fermelor mai există şi facilitatea ca şi persoanele fizice să poată de­pu­ne proiecte, cu condiţia ca, la data sem­nării contractului, acestea să ob­ţi­nă statutul de persoană fizică auto­ri­zată sau să aibă o asociaţie sau societate. S-a simplificat procedura şi în cazul obţinerii avi­ze­lor (sani­ta­re, de mediu etc.), în sensul că este ne­cesar la depunerea dosarului doar ca procedurile de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor să fie de­ma­rate, însă atunci când contractul se semnează trebuie să fie toate obţinute.

 

Accesare ca la SAPARD

Fondurile vor ajunge la beneficiari asemănător modelului SAPARD. Pe baza specificaţiilor PNDR trebuie depuse proiecte, însă, spre deosebire de aceasta, depunerea nu este continuă, ci în sesiuni prestabilite. Pentru mo­dernizarea exploataţiilor, suma maximă cu care poate fi sprijinit un proiect este de 1-2 milioane de euro în funcţie de investiţie până în anul 2010 şi de 800.000-1,6 mi­lioane euro în perioada 2010-2013. Din fondurile europene se pot primi 50%-75% din valoarea totală a proiectului, iar după 2009 gradul de aco­pe­ri­re va scădea la 40%-65%. Se pot în­scrie pentru aceşti bani persoa­nele fizice autorizate, asociaţii fa­mi­liale autorizate, socie­tăţi cu răs­pun­de­re limitată, societăţi agri­cole, gru­puri de producători sau cooperative agricole. Sprijinul european se va ri­di­ca la 50% din valoarea proiectului în cazul creşterii va­lorii adă­u­gate a produ­se­lor. Se pot finanţa proiecte de maximum două milioane de euro pentru micro­în­tre­prinderi şi de trei mili­oa­ne de euro pentru in­ves­tiţiile care apar­ţin unei for­me asociati­ve. Pot apli­ca întreprin­deri mici şi mij­lo­cii, cooperative agricole sau asociaţii famili­ale. Pentru dezvol­ta­rea infra­struc­tu­rii satelor, fi­nan­ţa­rea este de 100% din cheltuieli, în cazul proiectelor de utilitate publică, şi de 70% din cele aducătoare de profit.

 

Agricultorii vor primii 50,5 euro/hectar

În perioada 3 martie-15 mai se primesc cererile pentru sub­ven­ţi­ile la hectar. Plăţile vor începe pentru circa 380.000 de fermieri din 24 de judeţe, iar subvenţia va fi de 50,5 euro la hectar, a de­cla­rat Dacian Cioloş. “În această săptămână încep calculul şi autorizarea plă­ţilor pentru 24 de judeţe. E vorba de un număr de 380.000-390.000 de fermieri. În această săptămână voi trimite o scrisoare comisarei Fischer Boel, în care să confirm că în aceste ju­deţe controlul administrativ a fost finalizat”, a afirmat ministrul.

×
Subiecte în articol: economic milioane