x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani pentru IMM-uri

Bani pentru IMM-uri

14 Ian 2008   •   00:00
Bani pentru IMM-uri
Sursa foto: Angelo Brezoianu/

1.500 de companii mici şi mijlocii au be­neficiat de finanţare din partea Ministerului pentru IMM în 2007. Anul 2008 va aduce lansarea programului “Creş­terea Competitivităţii Economice”.

1.500 de companii mici şi mijlocii au be­neficiat de finanţare din partea Ministerului pentru IMM în 2007. Anul 2008 va aduce lansarea programului “Creş­terea Competitivităţii Economice”.

Pentru 2008 micii întreprinzători vor avea la dispoziţie circa 100 de milioane de lei alocate din fondurile Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. Dezvoltarea comercializării produselor şi serviciilor beneficiază de cea mai mare sumă, şi anume de 30 de mi­li­oane de lei, în vreme ce susţinerea înfiinţării de IMM beneficiază de 25,4 milioane lei. De asemenea, sprijinirea prin fonduri în urma reinvestirii profitului brut va beneficia de un buget de 20 de milioane de lei.

Grosul banilor va veni însă de la Uniunea Europeană. Pentru 2008, ministerul pentru IMM a anunţat că peste 800 milioane de euro vor fi disponibile prin programul “Creş­terea Competitivităţii Economice”. Mare parte din aceşti bani sunt fonduri nerambursabile. Pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, cuantumul alocaţiei financiare nerambursabile se va ridica la 60% din va­loa­­rea investiţiei pentru întreprin­derile mici, în vreme ce în restul re­­giu­nilor procentul va fi de 70%. În ca­zul întreprinderilor mijlocii alocaţiile scad cu 10%, respectiv până la 50% pentru Bucureşti- Ilfov şi 60% pentru restul. Cheltuielile legate de ela­borarea de strategii, studii de feza­bi­li­tate, analize financiare, planuri de dezvoltare vor putea fi şi ele decontate în cadrul acestui program. Foarte important este faptul că, odată aprobat un proiect, banii trebuie folosiţi conform planurilor de investiţii asumate, în caz contrar UE nu decontează investiţiile. Re­gula după care se acordă aceste fonduri este că întâi se fac investiţiile din fonduri proprii, şi abia apoi banii europeni sunt decontaţi. Fondurile proprii necesare pot fi obţinute prin credite bancare, garantate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.

 

PROGRAME. Peste 1.500 de întreprinderi mici şi mijlocii au be­neficiat în 2007 de sprijin financiar din partea ministerului de resort, prin programe de finanţare care au totalizat 75 milioane de de lei. “Programele de susţinere financiară dezvoltate de minister au vizat dezvoltarea spiritului antreprenorial, realizarea investiţiilor în moder­nizare şi retehnologizare, susţinerea exportui şi a implementării sistemelor calităţii, precum şi faci­litarea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la servicii de instruire şi consultanţă”, se precizează într-un comunicat al Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. Cea mai mare parte a banilor a ajuns pentru programul de in­vestiţii a firmelor nou înfiinţate şi pentru modernizare. Acest program a beneficiat de 43,6 milioane de lei. Pentru realizarea acestuia, ministerul a încheiat convenţii de cola­borare cu nouă bănci care să asigure finanţarea iar circa 2.200 de firme au depus proiecte pentru obţinerea alocaţiilor financiare nerambursabile. Pe lângă acest sprijin, ministerul a mai alocat 9,6 milioane de lei pentru plata unor sume la profitul brut reinvestit. Dezvoltarea activităţilor de comercializare a produselor pe piaţă beneficiat de fonduri în valoare de 6 milioane de, iar pentru sprijinul IMM în dezvoltarea exporturilor s-au alocat 8 milioane de lei.

 

La un pas de listare

Un pas important pentru IMM-uri a fost anunţul lui Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, potrivit căruia un număr de cinci astfel de companii doresc să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti în 2008. “Cred că listarea la bursă a primelor IMM româneşti va fi posibilă la sfârşitul lui ianuarie sau înce­putul lunii februarie 2008. Cred asta pentru că Bursa de Valori nu pune piedici, ei s-au arătat interesaţi de acest proces. Singurii care pun piedici sunt întreprinzătorii care nu înţeleg că pot obţine capitalizare şi de la bursă şi nici că asocierea este benefică”, a precizat Silaghi recent. Pentru acest pas, o echipă a ministerului s-a deplasat în Polonia pentru a învăţa din

experienţa micilor companii de acolo. Condiţiile listării sunt minim trei ani de activitate economică, un istoric de afaceri relevant, să fie societăţi pe acţiuni şi să aibă în actele constitutive declarat un sector de activitate conform unui cod CAEN. Dintre nerealizările anului 2007 poate fi menţionat Programul Ope­raţional Sectorial “Creş­terea competitivităţii economice”, cu fon­duri de la Uniunea Europea­nă. Acesta trebuia să fie lan­sat în 2007, dar avizele Comisiei Eu­ropene vor sosi abia în 2008. Fondurile pe 2007 nu sunt pierdute şi vor putea fi cheltuite şi în 2008 dacă vor exista proiecte des­tule.

 

Obstacol

“Cred că listarea la bursă a primelor IMM româneştiva fi posibilă la sfârşitul lui ianuarie sau înce­putul lunii februarie 2008. Cred asta pentru că Bursa de Valorinu pu­ne piedici. Singurii care pun piedici sunt întreprin­­ză­torii care nu înţeleg că pot obţine capitalizare şi de la bursă şi nici că asocierea este benefică”

Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM

daniel.ionascu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic milioane