1.500 de companii mici şi mijlocii au beneficiat de finanţare din partea Ministerului pentru IMM în 2007. Anul 2008 va aduce lansarea programului “Creşterea Competitivităţii Economice”.
1.500 de companii mici şi mijlocii au beneficiat de finanţare din partea Ministerului pentru IMM în 2007. Anul 2008 va aduce lansarea programului “Creşterea Competitivităţii Economice”.
Pentru 2008 micii întreprinzători vor avea la dispoziţie circa 100 de milioane de lei alocate din fondurile Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. Dezvoltarea comercializării produselor şi serviciilor beneficiază de cea mai mare sumă, şi anume de 30 de milioane de lei, în vreme ce susţinerea înfiinţării de IMM beneficiază de 25,4 milioane lei. De asemenea, sprijinirea prin fonduri în urma reinvestirii profitului brut va beneficia de un buget de 20 de milioane de lei.
Grosul banilor va veni însă de la Uniunea Europeană. Pentru 2008, ministerul pentru IMM a anunţat că peste 800 milioane de euro vor fi disponibile prin programul “Creşterea Competitivităţii Economice”. Mare parte din aceşti bani sunt fonduri nerambursabile. Pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, cuantumul alocaţiei financiare nerambursabile se va ridica la 60% din valoarea investiţiei pentru întreprinderile mici, în vreme ce în restul regiunilor procentul va fi de 70%. În cazul întreprinderilor mijlocii alocaţiile scad cu 10%, respectiv până la 50% pentru Bucureşti- Ilfov şi 60% pentru restul. Cheltuielile legate de elaborarea de strategii, studii de fezabilitate, analize financiare, planuri de dezvoltare vor putea fi şi ele decontate în cadrul acestui program. Foarte important este faptul că, odată aprobat un proiect, banii trebuie folosiţi conform planurilor de investiţii asumate, în caz contrar UE nu decontează investiţiile. Regula după care se acordă aceste fonduri este că întâi se fac investiţiile din fonduri proprii, şi abia apoi banii europeni sunt decontaţi. Fondurile proprii necesare pot fi obţinute prin credite bancare, garantate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.
PROGRAME. Peste 1.500 de întreprinderi mici şi mijlocii au beneficiat în 2007 de sprijin financiar din partea ministerului de resort, prin programe de finanţare care au totalizat 75 milioane de de lei. “Programele de susţinere financiară dezvoltate de minister au vizat dezvoltarea spiritului antreprenorial, realizarea investiţiilor în modernizare şi retehnologizare, susţinerea exportui şi a implementării sistemelor calităţii, precum şi facilitarea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la servicii de instruire şi consultanţă”, se precizează într-un comunicat al Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. Cea mai mare parte a banilor a ajuns pentru programul de investiţii a firmelor nou înfiinţate şi pentru modernizare. Acest program a beneficiat de 43,6 milioane de lei. Pentru realizarea acestuia, ministerul a încheiat convenţii de colaborare cu nouă bănci care să asigure finanţarea iar circa 2.200 de firme au depus proiecte pentru obţinerea alocaţiilor financiare nerambursabile. Pe lângă acest sprijin, ministerul a mai alocat 9,6 milioane de lei pentru plata unor sume la profitul brut reinvestit. Dezvoltarea activităţilor de comercializare a produselor pe piaţă beneficiat de fonduri în valoare de 6 milioane de, iar pentru sprijinul IMM în dezvoltarea exporturilor s-au alocat 8 milioane de lei.
La un pas de listare
Un pas important pentru IMM-uri a fost anunţul lui Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, potrivit căruia un număr de cinci astfel de companii doresc să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti în 2008. “Cred că listarea la bursă a primelor IMM româneşti va fi posibilă la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lunii februarie 2008. Cred asta pentru că Bursa de Valori nu pune piedici, ei s-au arătat interesaţi de acest proces. Singurii care pun piedici sunt întreprinzătorii care nu înţeleg că pot obţine capitalizare şi de la bursă şi nici că asocierea este benefică”, a precizat Silaghi recent. Pentru acest pas, o echipă a ministerului s-a deplasat în Polonia pentru a învăţa din
experienţa micilor companii de acolo. Condiţiile listării sunt minim trei ani de activitate economică, un istoric de afaceri relevant, să fie societăţi pe acţiuni şi să aibă în actele constitutive declarat un sector de activitate conform unui cod CAEN. Dintre nerealizările anului 2007 poate fi menţionat Programul Operaţional Sectorial “Creşterea competitivităţii economice”, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Acesta trebuia să fie lansat în 2007, dar avizele Comisiei Europene vor sosi abia în 2008. Fondurile pe 2007 nu sunt pierdute şi vor putea fi cheltuite şi în 2008 dacă vor exista proiecte destule.
Obstacol
“Cred că listarea la bursă a primelor IMM româneştiva fi posibilă la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lunii februarie 2008. Cred asta pentru că Bursa de Valorinu pune piedici. Singurii care pun piedici sunt întreprinzătorii care nu înţeleg că pot obţine capitalizare şi de la bursă şi nici că asocierea este benefică”
Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM
daniel.ionascu@jurnalul.ro