x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bazele sportive, marea necunoscută pentru MTS

Bazele sportive, marea necunoscută pentru MTS

de Adrian Stoica    |    04 Mai 2020   •   13:51
Bazele sportive, marea necunoscută pentru MTS

După 1990, patrimoniul bazelor sportive a intrat într-un proces de degradare, dar şi de dispariţie. Lipsa unei strategii naționale pentru dezvoltarea sportului și pentru administrarea bazelor, insuficiența fondurilor alocate pentru întreținerea lor, dar şi inexistența unor proceduri pentru menținerea destinației au fost numai câteva din cauzele distrugerii multora dintre ele. Mai mult, la nivelul Ministerului Tineretului şi Sporturilor (MTS) nu există documente privind inventarierea patrimoniului sportiv aflat în administrarea sa directă la momentul anului 1990, relevă un raport al Curţii de Conturi realizat în urma unei misiuni de audit care a durat trei ani şi a vizat perioada 1990-2016.

 

În proiectul privind strategia de dezvoltare a sportului în România pentru perioada 2016-2032, elaborat de MTS, dar neaprobat încă se arată că „infrastructura din sistemul național pentru educație fizică şi sport este în proporție de 75% una de nivelul anilor 1980“. Pe lângă această bază învechită, inspectorrii Curţii au constatat că la aproape 79% din entitățile auditate subordonate MTS nu au fost identificate documente de inventariere a patrimoniului pentru întreaga perioadă. De asemenea, s-au

identificat cazuri în care patrimoniul sportiv a fost diminuat prin acțiunile unităților administrative-teritoriale fără a fi respectate în totalitate dispozițiile legale, au fost constatate cazuri în care bazele aflate în proprietatea statului și în administrarea unităților subordonate MTS figurează în documentele de evidență cadastrală și publicitate imobiliară având alte entități în calitate de proprietari/administratori sau datele înscrise nu corespund realității etc.

 

La nivelul MTS, doar 17% din direcțiile județene pentru sport și tineret şi-au îndeplinit atribuția legală, prin verificări efectuate periodic.

 

 

Una pe teren, alta în acte

Au fost constatate cazuri în care bazele sportive, deși nu se mai regăseau, la data de 31.12.2016, în administrarea entității din subordinea MTS auditate, ele figurau totuși în scriptele ministerului. Aşa este cazul Clubulului Sportiv Municipal ”Danubiu” Tulcea, bazei sportive Hotel ”Casa Albastră” şi Clubului Sportiv Municipal Craiova - Stadionul Tineretului.

 

Prăduită şi demolată

Imobilul proprietate publică a statului ”Cabana pentru biatlon”, aflată în Poiana Brașov, a fost transmis spre administrare Clubului Sportiv Municipal Brașov de la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brașov în anul 2001. Construcția nu a putut fi însă intabulată de către entitate, deoarece nu existau documente cu privire la atestarea statutului juridic al terenului aferent construcției, precum și al construcției în sine. S-a constatat faptul că acest activ nu mai există fizic din anul 2013. Cabana a fost demolată de persoane necunoscute, fiind sustrase toate materialele și obiectele care constituiau construcția.

 

De la stat, la privat

Un imobil aflat în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Tulcea a intrat, în mod inexplicabil, în capitalul social al unei societăți comerciale, fiind astfel scos, fără temei legal, din domeniul public al statului. Ulterior, imobilul a intrat în proprietatea privată a unei persoane fizice, ca urmare a lichidării patrimoniului societății, care a intrat în faliment.

 

Proprietari inventaţi

Inspectorii Curţii au găsit cazuri în care bazele sportive, aflate în proprietatea statului și în administrarea unităților subordonate MTS, figurează în documentele specifice de evidență cadastrală și publicitate imobiliară având alte entități în calitate de proprietari/administratori sau datele înscrise nu corespund realității. Astfel de cazuri au fost găsite la Clubul Sportiv Municipal Brăila - bazele sportive ”Complex Sportiv Carantina” și ”Stadion de atletism”; Complexul Sportiv Naţional Izvorul Mureșului – baza sportivă ”Pârtie de sanie Sărmaș – Subcetate”; Sport Club Municipal Deva – baza sportivă ”Sala olimpică de gimnastică”; DJST Bistrița – Sala polivalentă; Clubul Sportiv Unirea Focşani – bazele sportive “Complex Sportiv Focşani Sud” şi “Stadionul Tineretului”.

 

×