x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCR, vanduta cat mai curand

BCR, vanduta cat mai curand

02 Mar 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
OBIECTIVE - Institutiile de privatizare ar putea fi comasate Privatizarea Bancii Comerciale Romane in anul 2005 este unul din obiectivele prioritare ale Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS, intentioneaza sa unifice institutia pe care o conduce cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.
ELENA STAN

PRIVATIZARE. Pachetul de 51% din actiunile BCR va fi vandut unui investitor strategic
Vanzarea pachetului majoritar de actiuni al BCR catre un investitor strategic se va realiza cat mai curand, a declarat Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS. "Finalizarea privatizarii BCR este unul dintre obiectivele prioritare ale acestui Guvern si intentionam sa o realizam cat mai curand si in cele mai avantajoase conditii pentru statul roman", a declarat Zbarcea. Finalizarea privatizarii bancii presupune transferul unui pachet de 51% din actiuni catre un investitor strategic de renume. Pana acum grupul german HVB, Deutsche Bank si Unicredit si-au exprimat interesul pentru cumpararea acestui pachet. Noua comisie de privatizare a BCR a decis sa mentina firma Daiwa Securities drept consultant pentru continuarea procesului de trecere in proprietate privata a bancii.

ALTE OBIECTIVE. Aproximativ jumatate din numarul total de societati aflate in portofoliul AVAS nu pot fi privatizate intrucat au datorii foarte mari, a spus Zbarcea. Ea a afirmat ca AVAS va privatiza trimestrial cel putin 20 de societati inclusiv prin lichidare voluntara. Pachetele minoritare ar putea fi vandute prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti si pietei Rasdaq.

COMASARE. Presedintele AVAS a prezentat, ieri, deputatilor din Comisia de politica economica, ideea unificarii activitatilor din domeniul privatizarii desfasurate de AVAS si Ministerul Economiei si Comertului (MEC). "Ca profesionist, cred ca, in momentul de fata, nu se mai justifica ca atat AVAS, cat si OPSPI sa efectueze activitati de privatizare, iar solutia fuziunii celor doua entitati nu ar trebui exclusa", a afirmat Zbarcea. OPSPI administreaza privatizarea companiilor din cadrul MEC. Zbarcea a precizat ca, in unele cazuri, cum ar fi Electrica si Distrigaz, privatizarea ar trebui sa ramana in sarcina MEC, care are si unele atributii de reglementare in domeniile respective de activitate.

×
Subiecte în articol: economic AVAS