x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR opreşte căderea leului

BNR opreşte căderea leului

24 Ian 2008   •   00:00
BNR opreşte căderea leului
Sursa foto: Dan Marinescu/

Moneda naţională s-a depreciat mai încet după declaraţiile optimiste ale guvernatorului Mugur Isărescu privind capacitatea leului de a-şi reveni în lupta cu euro şi intervenţiile BNR în forţă pe piaţa interbancară.

Moneda naţională s-a depreciat mai încet după declaraţiile optimiste ale guvernatorului Mugur Isărescu privind capacitatea leului de a-şi reveni în lupta cu euro şi intervenţiile BNR în forţă pe piaţa interbancară.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 3,7635 lei pentru un euro, în creş­te­re cu 0,16 bani comparativ cu rata publicată marţi de 3,7619 lei/euro. Leul s-a apreciat cu aproximativ 3 bani comparativ cu moneda europeană, în deschiderea şedinţei de tranzac­ţio­nare de ieri primele transferuri realizându-se la un curs de schimb de 3,74-3,7450 lei/euro.

 

INTERVENŢII. BNR a atras din piaţa interbancară, printr-un depozit cu scadenţa la 28 ianuarie, o sumă totală de 1,217 miliarde de lei, la o dobândă anuală fixă de 8%, egală cu dobânda de politică monetară. La operaţiune au participat zece bănci, iar BNR a acceptat toate su­mele oferite de instituţiile de cre­dit. BNR a realizat marţi două ope­ra­ţiuni de sterilizare, prin care a atras cumulat 2,59 miliarde de lei. Al doi­lea depo­zit lansat după ora 16:00 are scadenţă la 25 ianuarie, exact în vâr­ful de plată al datoriilor la buget. Ban­ca centrală a scos luni din piaţă 2,156 miliarde de lei în depozite la două săptămâni, la o dobândă de 8%. Finanţele au licitat în aceeaşi zi un depozit la patru zile, prin care au obţinut de la bănci 1,285 mili­ar­de de lei, cu o dobândă maximă ac­cep­­tată de 8%. Guvernatorul BNR, Mu­gur Isărescu, a afirmat marţi că Banca Centrală va atrage bani din piaţă de câte ori va fi nevoie, chiar şi prin două operaţiuni pe zi, pentru a înlătura excesul de lichidi­tate, care contribuie la deprecierea leului.

 

MESAJE OPTIMISTE. “Mo­neda naţională va reuşi să se stabilizeze şi chiar să revină după deprecierea mai accentuată din ultimele două luni, care a fost determinată atât de ieşiri de capitaluri volatile, dar mai ales de cheltuielile bugetare foarte mari”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. “Privind ceea ce se întâmplă pe piaţa valutară, cred că leul are forţa de redresare şi, de la un anumit moment, el va reveni. E evident că leul a fost afectat, nu i-a priit, a avut de suferit de pe urma agitaţiilor de pe pieţele internaţionale, dar şi de pe piaţa internă”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a spus că ieşirea capitalurilor speculative are loc pe fondul unei “slăbiciuni” a economiei ro­mâneşti, respectiv cheltuirea masivă a banilor la finele anului. “Este un obicei păcătos ca în ultimele două luni să se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul Finanţelor a arătat că la nivelul autorităţilor locale s-a cheltuit peste 1% din PIB. Chel­tuieli de asemenea valoare în numai zece zile au impact pe piaţa va­lutară”, a explicat Isărescu. El a afirmat că, fără aceste sume introduse în piaţă la finele anului, leul nu s-ar fi depreciat atât de puternic. Isărescu a explicat că şi mediul privat a avut un aport semnificativ prin consumul de la finele anului, numera­rul în circulaţie din decembrie majorându-se cu circa 30%.

 

 

Planuri pentru cheltuielile bugetare

Premierul Tăriceanu a cerut ieri ministerelor să planifice mo­dul de utilizare a fondurilor buge­tare, astfel încât cheltuielile să nu se situeze, la finalul anului, cu mult peste media lunilor anteri­oa­re. “Am discutat cu ministrul de Fi­nan­ţe despre necesitatea contro­lului deficitelor, în special al deficitului bugetar, şi am cerut ministerelor să-şi facă o planificare riguroasă a cheltuielilor în aşa fel încât în ultima parte a anului, în special în ultimele două-trei luni, să nu se mai înre­gistreze cheltuieli cu mult peste media celor nouă luni anterioare”, a spus Tăriceanu. Vosganian a arătat la rândul său că triplarea la ni­ve­lul administraţiei publice locale a cheltuielilor bugetare în luna de­cembrie faţă de media celorlalte 11 luni a fost cauzată de lipsa, în plan legislativ, a unor reglemen­tă­ri de control “ex-ante” privind legalitatea acestor cheltuieli. “Noi facem acum o evaluare prin Agenţia Naţională de Admi­nis­trare Fiscală, pentru a vedea cine au fost beneficiarii acestor cheltuieli şi care a fost legalitatea lor, dar această vulnerabilitate trebuie corectată. Dacă adminis­traţia locală s-ar fi conformat în ceea ce priveşte cheltuielile în decembrie, am fi avut astăzi un deficit de 1,4% din PIB”, a spus Vosganian. El a precizat că re­gulile pentru “disciplinarea cheltuielilor bugetare” şi eliminarea unor costuri vor fi prezentate în cursul lunii februarie, împreună cu perspectiva exerciţiului bugetar până la sfârşitul acestui an.

 

daniel.ionascu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic