x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bogaţii îşi mută banii la saltea

Bogaţii îşi mută banii la saltea

01 Sep 2008   •   00:00

CRIZA CONTINUǍ
Mulţi dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii şi-au mutat averea din obligaţiuni şi acţiuni în bani lichizi, potrivit lui Peter Braunwalder, directorul executiv al HSBC Elveţia.



CRIZA CONTINUǍ
Mulţi dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii şi-au mutat averea din obligaţiuni şi acţiuni în bani lichizi, potrivit lui Peter Braunwalder, directorul executiv al HSBC Elveţia. “În prima jumătate a anului 2008 a fost observată o schimbare notabilă în aşteptările clienţilor şi opţiunile de investiţie. Confruntaţi cu grijile asupra inflaţiei, preţurile volatile ale bunurilor şi schimbările bruşte în ratele de schimb ale monedelor, majoritatea investitorilor şi-au redus tranzacţiile lor în fonduri de investiţii, obligaţiuni şi produse structurate” a spus Braunwalder la un forum în Geneva. În principal, acest fapt este pregnant la clienţii din Asia, a căror cerere în instrumente complexe precum derivate pe fondurile de investiţii “a scăzut drastic” ca răspuns la actualele probleme de pe pieţele financiare mondiale. “În acelaşi timp, majoritatea clienţilor şi-au crescut proporţia de bani lichizi şi pentru unii chiar semnificativ” a mai adăugat el. Investitorii din toată lumea caută o investiţie sigură pentru economiile lor în timp ce lumea se confruntă cu o încetinire a creşterii, o criză a creditelor care a speriat pieţele şi creşteri spectaculoase ale preţurilor la energie, care a adus îngrijorări în privinţa inflaţiei.

PROBLEMǍ. Alexandre Zeller, care îl va înlocui pe Braunwalder la şefia HSBC Elveţia la 1 octombrie a spus că inflaţia va domina foarte multe decizii de investire în viitor. “Îngrijorarea mea este că o mare cantitate de bani a fost injectată în pieţe de către băncile centrale pentru a rezolva criza creditelor” a spus Zeller, fost şef al băncii cantonale Vaudoise, ridicînd problema modului în care această lichiditate va fi scoasă din piaţă. “Nivelurile record ale volatilităţii în pieţele de bunuri au făcut clienţii mai ezitanţi în a-şi muta bunurile între instituţiile financiare” a precizat Zeller.

×
Subiecte în articol: economic