x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boierii economiei, managerii companiilor, sunt numiţi de miniştrii actualului Guvern.

Boierii economiei, managerii companiilor, sunt numiţi de miniştrii actualului Guvern.

de Daniela Ivan    |    07 Mai 2011   •   19:30
Boierii economiei, managerii companiilor, sunt numiţi de miniştrii actualului Guvern.
Sursa foto: /Jurnalul Național

164294-basescu-tehnic-romania-iese-din-recesiune-nu-din-criza-in-2011-este-anul-reformarii-companiilor-de-stat-94796-354x265.jpgComplexurile energetice Turceni şi Rovinari, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Oltchim şi Poşta Română sunt companiile pe care le-a luat la ochi preşedintele Traian Băsescu. Acestea - alături de celelalte companii de stat aflate pe lista FMI - vor fi trecute din punctul de vedere al raportării bilanţului de la Ministerul Economiei la Ministerul de Finanţe. "Constat că menţinerea regiilor de stat şi a regiilor autonome cu raportarea la ministerele de resort nu duce la un bun control al evoluţiei lor financiare şi a sănătăţii lor", a declarat Băsescu.

Măsura este o palmă pe care preşedintele o dă conducerii Ministerului Economiei care, în opinia sa, nu este în stare să eficientizeze activitatea acestor companii şi reprezintă o golire de atribuţii pentru Ministerul Economiei. "Le menţionez public pentru că pierderile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim?", a spus Traian Băsescu. Exemplele nominalizate de Băsescu au fost numai de la Ministerul Economiei, în timp ce despre găurile negre de la transporturi-CFR Infrastructură, CFR Marfă, CFR Călători, nu a amintit nimic. Mai mult, pre­şe­dintele a atras atenţia şi managerilor com­paniilor profitabile, dar care ob­ţin rezultate sub potenţial. "Faptul că Romgaz sau Transgaz, Hidroe­lec­tri­ca sau altă companie cu capital majoritar de stat înregistrează pro­fit nu spune mare lucru pentru că a înregistra un profit de o sută de mili­oa­ne când există un potenţial pentru obţinerea unui profit de 500 de mi­lioane intră în aceeaşi categorie cu managerii cărora nu le pasă de ariera­te".

Preşedintele i-a numit pe managerii de la stat boierii economiei româneşti.
"Pentru că nişte domni manageri, bine instalaţi politic şi blagosloviţi politic, nu au nici un fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legat de stocuri, nici legat de creşteri personal, de fonduri de salarii. Ei sunt marii boieri ai economiei româneşti", a spus Traian Băsescu.

Dar boierii de la stat nu au ajuns întâmplător în aceste funcţii, ei au fost numiţi acolo de miniştrii de resort şi schimbaţi o dată cu schimbarea ministrului.
De când premierul Emil Boc a fost înscăunat prima oară, în decembrie 2008, guvernele conduse de el au schimbat în câteva rânduri conducerile companiilor energetice, cele mai valoroase pe care statul le detine (Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz), dar şi unii dintre cei mai mari datornici la buget (CNH, Termoelectrica, SNLO). Primul val de schimbări a fost realizat de Adriean Videanu, pe când a deţinut funcţia de ministru al Economiei, după care actualul ministru, Ion Ariton a mai început o tură de schimbări, atât la nivelul conducerii executive, cât şi în consiliile de administraţie şi adunările generale ale acţionarilor.

Autorităţile române s-au angajat în faţa FMI să elaboreze până la finele lunii aprilie lista cu societăţile de stat care vor fi privatizate, reorganizate sau lichidate. Ulterior, măsura a fost amânată pentru sfârşitul lunii iunie.

Nu se reduce CAS-ul
Reducerea contribuţiilor la asi­gu­ră­rile sociale nu este posibilă în 2011, a opinat Băsescu. Însă o decizie cla­ră privind reducerea contri­bu­ţiilor de asigurări sociale va fi adoptată peste trei luni, la următoarea vizită a misiunii FMI, când vor pu­tea fi observate efectele noului Cod al Muncii, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Liberalizarea completă a preţurilor la energie şi gaze a fost amânată pentru 2015.


×