x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Brexit-ul nu ne va da peste cap. BNR va ţine leul

Brexit-ul nu ne va da peste cap. BNR va ţine leul

de Daniela Ivan    |    21 Iun 2016   •   09:07
Brexit-ul nu ne va da peste cap. BNR va ţine leul
Sursa foto: CharlieAJA/Getty Images/iStockphoto

Banca Naţională a României va interveni pentru a preveni o depreciere prea mare a leului în cazul unui Brexit, potrivit unei analize Erste Bank. Nu este singura care va acţiona astfel. Şi băncile centrale din Croația şi Serbia vor avea intervenţii similare, în timp ce instituțiile corespondente din Polonia şi Ungaria vor permite o volatilitate uşor mai crescută, potrivit susei citate.

Leul s-a devalorizat cu mai puţin de 1% în raport cu euro în ultima săptămână și jumătate, perioadă în care îngrijorările investitorilor în privinţa unei eventuale ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană s-au intensificat, declanșând o volatilitate crescută pe pieţe. „Un eventual Brexit ar putea cauza noi pierderi pentru leu, însă estimăm că banca centrală va preveni volatilitatea extremă, conform regimului de flotare controlată. Dacă britanicii aleg să rămână membrii UE, leul ar putea să recupereze o parte din pierderile recente”, se arată în analiza publicată ieri de Erste.

Cel mai mare risc al Brexitului pentru România, cel puţin pe următorii cinci ani, îl reprezintă fondurile europene. Vom fi mai afectaţi decât Polonia sau Ungaria, ţări care sunt capabile să absoarbă mult mai repede, şi noi vom rămâne la sfârşit, când nu vor mai fi bani.

×
Subiecte în articol: brexit