Intr-un interviu acordat BBC, Alessio Rastani, o figura controversata in lumea financiara britanica, unde imaginea sa oscileaza de la statutul de mentor la cel de palavrragiu, a reusit ofere o imagine extrem de pragmatica asupra crizei economice, descriind in termeni de-a dreptul cinici modul in care sunt privite lucrurile la un nivel la care publicul larg nu are acces - lumea brokerilor, a traderilor si a finantistilor.
Din postura de comentator al ultimelor evenimente si a tendintelor de evolutie pe piata petrolului, Rastani s-a pronuntat asupra starii economiei mondiale, din punctul sau de vedere aceasta fiind "prajita", si asupra planurilor de salvare, concepute in ministerele de Finante.
Rastani a lasat-o fara replica pe prezentatoarea televiziunii britanice atunci cand, solicitat sa prezinte o solutie, a declarat, fara nicio retinere: "Economia mondiala se comporta ca un cancer. Acesta nu dispare pur si simplu, fara a lua nicio masura, doar asteptand sa treaca de la sine, pe masura ce trece timpul, lucrurile se agraveaza... Pentru majoritatea traderilor, nu conteaza foarte mult daca se va reusi rezolvarea problemelor economice, si modul in care va fi facut acest lucru. Treaba noastra este sa facem bani din acest proces! Nu guvernele conduc lumea, Goldman-Sachs o face!... Am de facut o marturisire, in fiecare seara adorm fericit visand la recesiune, moment la care visez de trei ani de zile...".
Facand o analogie cu Marea Depresiune care a zguduit lumea anilor '30, atunci cand, in viziunea sa, criza fost o adevarata masina de venituri pentru cei care au stiut sa speculeze evenimentul, Rastani a declarat ca, atunci, dar si acum, exista grupuri de interese care privesc viitorul cataclism financiar ca o mare oportunitate de afaceri, generatoare de profit.
Intr-o societate aflata pe marginea prapastiei, si nu s-ar putea spune ca nu si din cauza unei dorintei unanime de a face bani fara munca, declaratiile lui Astani au provocat un record de vizitatori pe atat pe contul sau de Facebook, cat si pe site-ul sau , brokerul nepublicand nicio modalitate prin care criza financiara i-ar putea imbogati doar pe unii...