Toate ministerele vor primi mai puţini bani până la finele anului pentru că cea de a doua rectificare bugetară va fi negativă. Încasările adunate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei decât estimările. “Avem o rectificare bugetară negativă pentru că încasările prevăzute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei. Asta înseamnă pentru fiecare dintre dumneavoastră resurse mai puţine până la sfârşitul anului”, le-a spus premierul Victor Ponta miniştrilor. Această scădere vine după ce la prima rectificare a bugetului general consolidat pentru acest an veniturile au fost revizuite în scădere cu peste 2,2 miliarde lei, fiind estimate minusuri de încasări la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul instituţiilor finanţate din venituri proprii. Creştere de venituri a fost luată în calcul la prima rectificare pentru bugetul autorităţilor locale.
Deficitul bugetului general consolidat a crescut uşor în luna septembrie şi a ajuns după primele nouă luni la 8,1 miliarde de lei, respectiv 1,3% din PIB, nivel ce se menţine în limitele ţintelor politicii bugetare stabilite pentru acest an, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.
Măsuri la ANAF dacă tot nu funcţionează
Premierul Victor Ponta a afirmat de mai multe ori că Guvernul are probleme cu încasările la buget, în primul rând ca urmare a reorganizării ANAF. Totuşi, nu mai este dispus să tolereze această situaţie decât până la finele anului. Guvernul va efectua o analiză la sfârşitul anului şi, dacă va constata că ANAF “tot nu funcţionează”, vor fi luate măsuri, a declarat ieri Ponta. “O să facem o analiză la sfârşitul anului şi, dacă ANAF tot nu funcţionează, sigur că vom lua şi măsuri”, a spus Ponta.
ANAF este condusă de Gelu Ştefan Diaconu, de la sfârşitul lunii aprilie. După primele nouă luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la începutul anului, din cauza unor performanţe sub aşteptări la nivelul sistemului bancar, provenite şi din modificări ale legislaţiei fiscale, o colectare mai slabă, explicată inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, şi nerealizarea profitului estimat la BNR. Premierul Ponta a mai precizat că, pentru anul viitor, proiectul de buget va fi construit pe baza unor estimări “mai realiste” ale ANAF.
Restructurări şi examene
Încasările extrem de slabe într-o perioadă de creştere economică au o explicaţie: reorganizarea ANAF. Începând cu 1 august, funcţionarii instituţiei s-au ocupat mai mult să-şi găsească un loc în schema organizatorică decât să colecteze taxe şi impozite.
Structura organizatorică a Fiscului a fost redefinită cu păstrarea numărului de oameni (nu neapărat aceiaşi), însă au fost desfiinţate unele din vechile structuri şi reînfiinţate altele, cu atribuţii diferite. Principalele modificări vizează desfiinţarea celor 42 de direcţii judeţene ale finanţelor publice şi înfiinţarea a opt direcţii regionale, desfiinţarea Gărzii Financiare şi înfiinţarea unei structuri de antifraudă fiscală în cadrul ANAF, cu atribuţii sporite. La 1 septembrie, prima etapă a restructurării s-a încheiat. În urma acesteia, aproape 400 de persoane au rămas pe dinafară, însă acestea s-au putut înscrie la concursul pentru cele aproape 1.200 de posturi de la Direcţia Antifraudă.
Reorganizarea ANAF este o cauză pentru care s-au adunat mai puţini bani la buget, angajaţii fiind ocupaţi să-şi găsească un loc în structura instituţiei. “La sfârşitul anului, dacă ANAF tot nu funcţionează, sigur că vom lua şi măsuri”, a spus Ponta.
Citește pe Antena3.ro